Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιστροφή αρχαίου θησαυρού στη Ρουμανία

Aρχαίο χρυσό βραχιόλι της Δακίας που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στο Βουκουρέστι της ...


Επιστροφή αρχαίου θησαυρού στη Ρουμανία
Aρχαίο χρυσό βραχιόλι της Δακίας που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.
Νομίσματα και βραχιόλια του 1ου αιώνα, προερχόμενα από τη δυτική Ρουμανία επιστράφηκαν στη χώρα και παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου. Η επιστροφή κατέστη δυνατή μετά από συνεργασία της Ρουμανίας με την Αυστρία.

Ο θησαυρός αποτελούμενος από χρυσά και αργυρά αντικείμενα, κλεμμένα μεταξύ των ετών 2000 και 2001, παρουσιάστηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Τα αντικείμενα βρέθηκαν στην Αυστρία το 2015 και επιστράφηκαν μετά από κοινή έρευνα.

Ο θησαυρός που αποτελείται από 473 νομίσματα και 18 βραχιόλια, προέρχεται από αρχαιολογικούς χώρους των βουνών Orastie. Τα βουνά αυτά κατοικήθηκαν από Δάκες, εχθροί των Ρωμαίων, τους οποίους πολέμησαν στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ..

Ο Augustin Lazar, γενικός εισαγγελέας της Ρουμανίας, δήλωσε ότι 21 άτομα έχουν καταδικαστεί για αρχαιοκαπηλία.

Ο έφορος του μουσείου, Ernest Oberlander-Tarnoveanu δήλωσε ότι ήταν "μία από τις καλύτερες ανακτήσεις αρχαίου δακικού θησαυρού τα τελευταία 200 χρόνια" και η επιστροφή του "ήταν μια στιγμή χαράς, ελπίδας και ... υπερηφάνειας".

Σύμφωνα με τον έφορο, τα αντικείμενα μπορεί να ήταν οικογενειακή προσφορά που κατασκευάστηκαν ειδικά για τους θεούς, ενώ η αξία τους αποτιμάται σε "δεκάδες εκατομμύρια ευρώ".

Ο Lazar προέτρεψε τους Ρουμάνους να επαγρυπνούν για την προστασία της εθνικής τους κληρονομιάς και επαίνεσε έναν τοπικό βοσκό που κάλεσε την αστυνομία όταν είδε κάποιον να μπαίνει σε αρχαιολογικό χώρο με ανιχνευτή μετάλλων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρχαιοκάπηλοι πήγαιναν τα αντικείμενα σε οίκους δημοπρασίων, συλλέκτες και καταστήματα αντικών, ισχυριζόμενοι ότι αποτελούν μέρος παλιάς συλλογής από τους παππούδες τους!





Δεν υπάρχουν σχόλια