Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πρόταση για πρόγραμμα διάσωσης των πέτρινων γεφυριών σε Ζαγόρι

Ζεφύρι Καλογερικό, Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου Τα πέτρινα γεφύρια είναι αρχιτεκτονικός πλούτος και παράδοση-σήμα κατατεθέν για το Ζαγό...


Πρόταση για πρόγραμμα διάσωσης των πέτρινων γεφυριών σε Ζαγόρι
Ζεφύρι Καλογερικό, Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου
Τα πέτρινα γεφύρια είναι αρχιτεκτονικός πλούτος και παράδοση-σήμα κατατεθέν για το Ζαγόρι και άλλες περιοχές της Ηπείρου αναφέρει σε επιστολή του ο δήμαρχος Ζαγορίου.

Tην πρόταση του Δήμου Ζαγορίου για τη διάσωση και ανάδειξη των πέτρινων γεφυριών, κατέθεσε με επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου. Αφορμή στάθηκαν οι ζημιές που παρουσίασαν γεφύρια του Τσεπελόβου, του Χάτσιου και της Κοβάτσαινας, καθώς και η γενικότερη κατάσταση στα 108 από τα 166 (που υπήρχαν στο παρελθόν) πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου, μικρά και μεγαλύτερα, γνωστά ή άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Η επιστολή προς την υπουργό αναφέρει μεταξύ άλλων πως τα πέτρινα γεφύρια είναι αρχιτεκτονικός πλούτος και παράδοση-σήμα κατατεθέν για το Ζαγόρι και άλλες περιοχές της Ηπείρου και της χώρας.

Πέρα από τις άμεσες και επείγουσες παρεμβάσεις, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ζαγορίου, σε ορισμένα γεφύρια που κινδυνεύουν, απαιτείται να γίνει καταγραφή όλων και της κατάστασής τους, ώστε να χρηματοδοτηθεί και να εφαρμοστεί ένα μεγάλο πρόγραμμα που θα οδηγήσει στα αναγκαία έργα συντήρησης και ανάδειξης.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στα υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εσωτερικών, στην υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη, στους βουλευτές Χρήστο Μαντά, Γιάννη Στέφο, Γιάννη Καραγιάννη και Κώστα Τασούλα, στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου.


Πηγή: The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια