Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η αισθητική του αρχαίου κόσμου: Ενδυμασίες του προϊστορικού Αιγαίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μια πιθανή όψη των ενδυμάτων που αναπαριστώνται σε εμβληματικές αρχαιότητες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπως η ελεφάντινη τρι...



Αρχαιολογικό Μουσείο: Περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου»
Μια πιθανή όψη των ενδυμάτων που αναπαριστώνται σε εμβληματικές αρχαιότητες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπως η ελεφάντινη τριάδα από τις Μυκήνες, το ελεφάντινο γυναικείο ειδώλιο από την Πρόσυμνα και η περίφημη Μυκηναία. 
Πειραματικές ανασυνθέσεις μινωικών και μυκηναϊκών ενδυμασιών.

Την αισθητική του αρχαίου κόσμου θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν με πολυαισθητηριακό τρόπο, μέσα από κάποιες ιδιαίτερες δράσεις πειραματικής αρχαιολογίας, οι επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στο πλαίσιο της νέας περιοδικής έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου». 

Οι δράσεις αφορούν πειραματικές ανασυνθέσεις μινωικών και μυκηναϊκών ενδυμασιών οι οποίες δημιουργήθηκαν από την ερευνήτρια αρχαιολόγο Μπερνίς Τζόουνς (Bernice Jones), διδάκτορα του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που μελέτησε λεπτομερώς τις αναπαραστάσεις τους στις τοιχογραφίες και τη μικρογλυπτική, αλλά και σύγχρονες ενδυμασίες από την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή, την τεχνολογία ύφανσης του κάθετου αργαλειού και τις σχετικές καταγραφές στις πινακίδες της Μυκηναϊκής Γραμμικής Β γραφής. 

«Για πρώτη φορά οι επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να βιώσουν μια πιθανή όψη των ενδυμάτων που αναπαριστώνται σε εμβληματικές αρχαιότητες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπως η ελεφάντινη τριάδα από τις Μυκήνες, το ελεφάντινο γυναικείο ειδώλιο από την Πρόσυμνα και η περίφημη Μυκηναία», σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η έκθεση ανοίγει την Τρίτη 26 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 8 Ιουλίου. 

Για την παρακολούθηση της δράσης πειραματικής αρχαιολογίας στους εκθεσιακούς χώρους απαιτείται δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 2132144856 και 2132144858 και προμήθεια εισιτηρίου του Μουσείου. Η διάρκειά της είναι περίπου 40 λεπτά. Μέγιστος αριθμός συμμετοχών ανά δράση: 25 άτομα. 

Οι δράσεις γίνονται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Αιγαιακής Προϊστορίας, ΗΠΑ (INSTAP). 

Στο πλαίσιο της έκθεσης, η Δρ. Τζόουνς θα δώσει διάλεξη στα αγγλικά σχετικά με την πειραματική της έρευνα την Τετάρτη 27 Ιουνίου και ώρα 18.00 στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ παρουσιάσεις και επιδείξεις των τμημάτων κάθε φορεσιάς αλλά και του τρόπου ανασύνθεσής τους θα γίνουν στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου (στην αγγλική γλώσσα) στις ακόλουθες ημερομηνίες, την Τρίτη 26 Ιουνίου στις 16.00, καθώς και στις 28/6 και στις 30/6 (12.00). Επίσης, στις 3 Ιουλίου (16.00), στις 5/7 και στις 8/7 (12.00).

Η παρακολούθηση της διάλεξης (27/6) είναι δωρεάν. Η είσοδος στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι από την οδό Τοσίτσα 1. 


Πηγή: Το Βήμα, HellasJournal, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια