Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συντήρηση του ιστορικού κτιρίου οικίας Παλαιών Πατρών Γερμανού θα γίνει στη Δημητσάνα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας προχωρά σε συνοπτικό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου για τις Υπηρεσίες Συντήρησης ιστορικού κτιρ...



Συντήρηση του ιστορικού κτιρίου οικίας Παλαιών Πατρών Γερμανού θα γίνει στη Δημητσάνα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας προχωρά σε συνοπτικό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου για τις Υπηρεσίες Συντήρησης ιστορικού κτιρίου οικίας Παλαιών Πατρών Γερμανού στη Δημητσάνα, με προϋπολογισμό 11.237,60 € μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 3 Ιουλίου 2018.

Το κτίριο επί του οποίου πρόκειται να γίνουν οι εργασίες, είναι η οικία του Παλαιών Πατρών Γερμανού κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την Υ.Α. 7331/31-08-1963 (ΦΕΚ 396/Β/12-09-1963) το οποίο βρίσκεται στη Δημητσάνα.

Υφιστάμενη κατάσταση

Το κτίριο είναι λιθόκτιστο κεραμοσκεπές και αποτελείται από τέσσερα επίπεδα, δύο υπόγεια – κατώγια , ένα ισόγειο και έναν όροφο. Λόγω της μεγάλης κλίσης που παρουσιάζει το έδαφος στην περιοχή , το κτίριο προς βορά είναι διώροφο και προς νότο τετραώροφο. Το κτίριο διαθέτει δύο ανεξάρτητες μικρές αυλές, μία στα ανατολικά του και μία στα δυτικά του.

Εξωτερικά, τμήματα των όψεων είναι από αρμολογημένη φέρουσα λιθοδομή και τμήμα τους από επιχρισμένη λιθοδομή. Όλα τα κουφώματα είναι ξύλινα ενώ μέρος των παραθύρων του ισογείου διαθέτουν μεταλλικές προστατευτικές σιδεριές.

Τα δύο υπόγεια διαθέτουν ξεχωριστές εισόδους από τον χώρο της αυλής στα ανατολικά. Στην ανατολική όψη η πρόσβαση το ισόγειο είναι υπερυψωμένο σε σχέση με τη αυλή και η είσοδος στο εσωτερικό του κτιρίου πραγματοποιείται από εξωτερική λιθόκτιστη σκάλα με μεταλλικό κιγκλίδωμα. Η δεύτερη είσοδος του ισογείου η οποία είναι βοηθητική βρίσκεται στη δυτική αυλή.

Ο όροφος διαθέτει μία βεράντα στα ανατολικά με συμπαγές στηθαίο που είναι επιστρωμένη με τσιμεντένια παραδοσιακά πλακάκια και επικοινωνεί με το εσωτερικό μέσω ενός υαλόφρακτου κλειστού χώρου.

Επιπρόσθετα ο όροφος διαθέτει και τρείς μικρούς μεταλλικούς εξώστες δύο στη δυτική όψη και έναν στην ανατολική όψη με ξύλινο δάπεδο και μεταλλικά κιγκλιδώματα και φουρούσια.

Επίσης η στέγη διαθέτει περιμετρική ξύλινη διακόσμηση.

Εσωτερικά η φέρουσα τοιχοποιία του κτιρίου είναι επιχρισμένη. Το ισόγειο και ο όροφος διαθέτουν ξύλινα δάπεδα και ψευδοροφές. Το ισόγειο επικοινωνεί με τον όροφο με δύο εσωτερικές ξύλινες σκάλες.

Προβλήματα που εντοπίσητκαν στο κτίριο

Το κτίριο χρήζει συντήρησης για την αποκατάσταση των φθορών τόσο στις όψεις όσο και στους εσωτερικούς του χώρους του που προκλήθηκαν τόσο από την συνεχή και συνήθη επίδραση των περιβαλλοντικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή ειδικά τους χειμερινούς μήνες, όσο και από τις ακραίες και πολύωρες βροχοπτώσεις που έλαβαν μέρος τον χειμώνα του 2016 και είχαν σαν αποτέλεσμα την εισροή στο εσωτερικό του κτιρίου όμβριων υδάτων από την βεράντα του ορόφου.

Κατά το έτος 2009 ολοκληρώθηκαν στο κτίριο οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασής του με σκοπό τη λειτουργία του ως πολιτιστικό κτίριο, κάτι το οποίο δεν κατέστη εφικτό και η χρήση του από το 2009 έως σήμερα ήταν μόνο περιστασιακή, ενώ από το 2009 και μετά στο κτίριο δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία εργασία για τη συντήρηση του.

Προβλεπόμενες εργασίες

 Θα ανακατασκευαστεί το ξύλινο δάπεδο του υαλόφρακτου καθιστικού στον όροφο του κτιρίου που παρουσιάζει έντονες βλάβες λόγω της εισροής υδάτων από τον εξώστη,

 οι χρωματισμοί των εσωτερικών τοίχων του κτιρίου που παρουσιάζουν φθορές λόγω της εισροής υδάτων από τον εξώστη του ορόφου καθώς και από τη συνεχή παρουσία υγρασίας στον χώρο θα ανακαινιστούν με χρώματα στον ίδιο χρωματικό τόνο με τα υπάρχοντα.

 θα ανακαινιστεί ο χρωματισμός της ξύλινης ψευδοροφής του υποκείμενου χώρου της βεράντας και του υαλόφρακτου καθιστικού, καθώς του χώρου της ευθύγραμμης σκάλας προς τον όροφο στο ισόγειο που παρουσιάζουν βλάβες λόγω υγρασίας στον ίδιο χρωματικό τόνο με τον υπάρχον.

Εξωτερικά προτείνονται οι κάτωθι εργασίες συντήρησης και επισκευής των βλαβών που προκλήθηκαν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή ειδικότερα κατά τους χειμερινούς μήνες

 οι χρωματισμοί των εξωτερικών τοίχων του κτιρίου που παρουσιάζουν φθορές λόγω της επίδρασης των περιβαλλοντικών συνθηκών καθώς και λόγω της παλαίωσής τους θα ανακαινιστούν στον ίδιο χρωματικό τόνο με τον υπάρχον.

 θα ανακαινιστούν οι χρωματισμοί της εξωτερικής όψης των ξύλινων κουφωμάτων που παρουσιάζουν φθορές λόγω της επίδρασης των περιβαλλοντικών συνθηκών καθώς και λόγω της παλαίωσής τους στον ίδιο χρωματικό τόνο με τον υπάρχον.

 θα φρεσκαριστούν οι εξωτερικές όψεις των βερνικοχρωματισμένων κουφωμάτων, η περιμετρική ξύλινη διακόσμηση της στέγης και τα ξύλινα δάπεδα των εξωστών που παρουσιάζουν φθορές λόγω της επίδρασης των περιβαλλοντικών συνθηκών καθώς και λόγω της παλαίωσής τους.

 Θα ανακαινιστούν οι χρωματισμοί των σιδεριών ασφαλείας των κουφωμάτων του ισογείου, των σιδηρών κιγκλιδωμάτων και των φουρουσιών των εξωστών, των κιγκλιδωμάτων της εξωτερικής κλίμακας, του σιδηρού σκελετού του στεγάστρου της εισόδου που παρουσιάζουν φθορές λόγω της επίδρασης των περιβαλλοντικών συνθηκών καθώς και λόγω της παλαίωσής τους στον ίδιο χρωματικό τόνο με τον υπάρχον.

Στο χώρο της βεράντας του ορόφου προτείνεται:

 καθαίρεση των κατεστραμμένων λόγω των άμεσων επεμβάσεων καθώς και λόγω της παλαίωσής τους των υφιστάμενων τσιμεντοπλακών της και επίστρωση νέων ίδιας μορφής,

 τοποθέτηση και δεύτερου κατωφλίου από μάρμαρο στην πόρτα της βεράντας ώστε να αυξηθεί η υψομετρική διαφορά με τη βεράντα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος της εισροής όμβριων υδάτων στο εσωτερικό.

Επίσης: ο θραυσμένος οπλισμένος υαλοπίνακας που βρίσκεται στο στέγαστρο της εισόδου θα αντικατασταθεί με νέο ίδιας μορφής.

Περισσότερα για τον διαγωνισμό, διαβάστε ΕΔΩ!

Πηγή: KalimeraArkadia

Δεν υπάρχουν σχόλια