Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018

Παραθεριστές της Ιστορίας

Παραθεριστές της Ιστορίας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων, την Τρίτη 26 Ιουνίου 2018 και ώρα 21:00, παρουσιάζει σε πρώτη προβολή την ταινία του Γιώργου Διδυμιώτη «Παραθεριστές της Ιστορίας». 

Η προβολή θα γίνει στο κτήριο του  Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στο Θησείο.

Η ΕΦ.Α.Π.& Ν. με την παρουσίαση στο κοινό της ταινίας «Παραθεριστές της Ιστορίας» ολοκληρώνει το ταξίδι της επαναλειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου των Κυθήρων. Με αφορμή την επιστροφή των κυθηραϊκών αρχαιοτήτων από τον Πειραιά στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, η ταινία μας καλεί σε ένα άλλο ταξίδι, στοχαστικό, υπαρξιακής αναζήτησης, γεμάτο ωστόσο απορίες και μόνο σκιές απαντήσεων: γιατί σκαλίζουμε το παρελθόν, τι προσδοκούμε να βρούμε, τι μπορούμε να μάθουμε και –εν τέλει– ποιοι είμαστε μέσα στο μεταβαλλόμενο ιστορικό πλαίσιο…

Η ταινία παραγωγής της ΕΦ.Α.Π.& Ν. δημιουργήθηκε με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων στο πλαίσιο της Πράξης «Επισκευή, Διαρρύθμιση και Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων» για το Ε.Π. «Αττική» της Προγραμματικής Περιόδου «ΕΣΠΑ 2007-2013» με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς Πόρους.

Παραθεριστές της Ιστορίας

Σημείωμα της ΕΦ.Α.Π. & Ν. για την ταινία

Το Ταξίδι αποτελεί κεντρική έννοια στο μουσειολογικό πρόγραμμα του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων. Η αφήγηση καλεί τον επισκέπτη να περιπλανηθεί νοερά στην ιστορία αυτού του τόπου που είναι ταυτόχρονα μοναδικός αλλά και τόσο οικείος, αλλά και σε άλλους τόπους, μακρινούς, στους ορίζοντες των Κυθήρων. Ως Εφορεία ευχόμαστε, λοιπόν, στην ταινία «Παραθεριστές της Ιστορίας» να είναι πολυτάξιδη και καλοτάξιδη.

Σημείωμα του σκηνοθέτη για την πρεμιέρα

Η γνωριμία μου με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και το όμορφο σπίτι τους έγινε το 2011 όταν, εν μέσω κρίσης, στήσαμε μια σειρά σεμιναρίων αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ. Αμέσως κατάλαβα ότι είναι ένας χώρος φιλόξενος και ανοιχτός σε όλους, αρχαιολόγους και μη.

Δημιουργήθηκε μια ομάδα ανθρώπων που εκτός από ταινίες έφτιαξε και στελέχωσε το σινεμά και τις υπέροχες θερινές προβολές. Αυτές οι προβολές ήταν η αφορμή να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε ξανά και ξανά στον ΣΕΑ που είχε γίνει πλέον και δικό μας σπίτι. Κάθε προβολή ήταν μια μικρή γιορτή και σιγά σιγά η παρέα διευρύνθηκε. Η Ένωση Ελλήνων Ντοκιμαντεριστών έκανε μια σειρά από προβολές. Σε μια από αυτές, ένας από τη παρέα μου είπε: Άντε, κάνε κι εσύ καμιά ταινία να την προβάλουμε εδώ στον δικό μας χώρο!

Αυτή η ιδέα κλωθογύριζε στο μυαλό μου. Και να την! Έτοιμη η ταινία. Μια ταινία χειροποίητη που με πολλή χαρά και συγκίνηση κάνει πρεμιέρα στον κήπο του ΣΕΑ, το αγαπημένο μου σινεμά.

Γιώργος Διδυμιώτης0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου