Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανθρωποθυσίες παιδιών στην αρχαία Μεσοποταμία

Ο τάφος με τα σκελετικά κατάλοιπα οκτώ ατόμων μέσα και γύρω από αυτόν. Εντυπωσιακά ήταν τα ευρήματα αρχαιολόγων στην περιοχή Başur H...


Ανθρωποθυσίες παιδιών στην αρχαία Μεσοποταμία
Ο τάφος με τα σκελετικά κατάλοιπα οκτώ ατόμων μέσα και γύρω από αυτόν.
Εντυπωσιακά ήταν τα ευρήματα αρχαιολόγων στην περιοχή Başur Höyük στην Τουρκία, όπου βρισκόταν η αρχαία Μεσοποταμία. 

Τα στοιχεία που έφεραν στο φως δείχνουν πως τουλάχιστον έντεκα παιδιά και νεαρά άτομα είχαν θανατωθεί κατά τη διάρκεια τελετουργικών ανθρωποθυσιών κατά την εποχή 3100-2800 π.Χ.

Τα οστά που εντοπίστηκαν, βρίσκονταν τοποθετημένα σε περίεργες στάσεις μέσα και γύρω από έναν μεγάλο λίθινο τάφο.

Τα οστά οκτώ νεαρών ατόμων ήταν τοποθετημένα στα πόδια δύο παιδιών, ενός αγοριού κι ενός κοριτσιού 12 ετών. Τα απομεινάρια φέρουν σημάδια από μαχαίρι σε σημεία που συνηθίζονταν σε θυσίες των Μεσοποτάμιων. Στον τάφο βρέθηκαν ακόμα υφάσματα, κεραμικά και χάντρες. 

Ανθρωποθυσίες παιδιών στην αρχαία Μεσοποταμία
Ο χώρος της ανασκαφής στη Τουρκία

Ανθρωποθυσίες παιδιών στην αρχαία Μεσοποταμία
Τα σκελετικά κατάλοιπα τουλάχιστον 11 ατόμων, ανδρών και γυναικών, που κυμαίνονται από την ηλικία των 11 ετών έως νέων ενηλίκων, αποκαλύφθηκαν σε ανασκαφή τριών τάφων

Ανθρωποθυσίες παιδιών στην αρχαία Μεσοποταμία
Αρκετά ήταν τα άτομα που είχαν θαφτεί εκτός του τάφου και βρίσκονταν περιτριγυρισμένα από περίτεχνα στολίδια και κτερίσματα.
«Είναι μάλλον απίθανο αυτά τα παιδιά και οι νέοι να πέθαναν σε κάποια μάχη ή σφαγή. Ο τρόπος που έχουν τοποθετηθεί στην ταφή τους προσιδιάζει σε τελετουργικές ταφές που έχουν ανακαλυφθεί σε άλλα σημεία», ανέφερε η αρχαιολόγος Βρετανίδα, δρ. Brenna Hassett, η οποία δουλεύει στο σημείο από το 2014.

Ανθρωποθυσίες παιδιών στην αρχαία Μεσοποταμία
Ίχνη τραύματος παρατηρούνται σε ένα από τα κρανία των σκελετών

Ανθρωποθυσίες παιδιών στην αρχαία Μεσοποταμία
Περισσότερες από 100 μπρούντζινες αιχμές που φέρουν ίχνη κλωστοϋφαντουργικών ινών ανακαλύφθηκαν διασκορπισμένα σε όλο τον εσωτερικό θάλαμο του τάφου
Η αρχαιολογική ομάδα σχεδιάζει να κάνει αναλύσεις ισοτόπων στα οστά που βρέθηκαν, για να διαπιστωθεί ο τόπος γέννησης και η διατροφή που ακολουθούσαν τα άτομα πριν πεθάνουν, ενώ θα γίνουν και μελέτες DNA στους σκελετούς.

Οι ανθρωποθυσίες ήταν μια κοινή πρακτική στον πολιτισμό των Μεσοποτάμιων, ωστόσο είναι πρώτη φορά που συναντάται σε τόσο μικρές ηλικίες, ενώ συνδέεται συνήθως με ιεραρχικές συγκεντρωτικές κοινωνίες. Συνήθως γινόταν προκειμένου να επιτευχθούν διάφοροι πνευματικοί, πολιτικοί, πολεμικοί ή οικονομικοί στόχοι.

Επειδή η συγκεκριμένη χρονική περίοδος στη Μεσοποταμία ήταν περίοδος πολιτικής αναταραχής, αστάθειας και κρίσης, η δρ. Brenna Hassett πιστεύει ότι οι θυσίες αποτελούσαν έναν τρόπο ελέγχου του πληθυσμού μιας πόλης ή ενός κράτους.

Στην βορειότερη περιοχή, στις κοιλάδες του άνω ποταμού Τίγρη, τα στοιχεία από τον Başur Höyük δείχνουν ότι οι άνθρωποι αναπτύσσουν νέους τρόπους για να επιδείξουν την εξουσία τους. Αυτοί κυμαίνονταν από εξωφρενικές εκδηλώσεις πλούτου όπως η κατάθεση μεγάλων χρηματικών ποσών σε χάλκινα αγαθά που συνοδεύουν τη ταφή μέχρι και την συνολική ταφή θυσιασμένων ανθρώπινων ζωών.

Το Başur Höyük βρίσκεται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι ανάμεσα σε μεταλλουργικές κοινωνίες και την περιοχή γνωστή ως Μεσοποταμία, που συχνά θεωρείται ως το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, ενώ σήμερα αποτελείται από το σημερινό Ιράκ, καθώς και τμήματα της Τουρκίας, του Ιράν, της Συρίας και του Κουβέιτ.

Σύμφωνα με την δρ. Brenna: «Αυτή η συναρπαστική ανακάλυψη θα αλλάξει τον τρόπο που εξετάζουμε την ανάπτυξη των πρώτων κρατών του κόσμου».

Επιπλέον, οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει μια σειρά από μυστηριώδεις ταφές στο χώρο, συμπεριλαμβανομένου ενός μαζικού τάφου που περιέχει τις ταφές τουλάχιστον πενήντα ατόμων.


Δεν υπάρχουν σχόλια