Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δύο αρχαίες λύρες σε έναν διάλογο για θεούς και θνητούς στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Άποψη της περιοδικής έκθεσης «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν κόσμο ιδεών» (© TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο). Τη Δευτέρα...


Δύο αρχαίες λύρες σε έναν διάλογο για θεούς και θνητούς στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Άποψη της περιοδικής έκθεσης «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν κόσμο ιδεών» (© TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).
Τη Δευτέρα 18 Ιουνίου το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει μια ιδιαίτερη εκδήλωση στην αίθουσα της περιοδικής έκθεσης «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο». 

Δύο ξεχωριστοί καλλιτέχνες συμπράττουν με το κοινό για να διαβάσουν μαζί του και να ερμηνεύσουν με τη συνοδεία αρχαίας λύρας μέρη από το έργο «Μεταμορφώσεις» του Οβιδίου.

Η Μπετίνα Τζόι ντε Γκούζμαν (Bettina Joy De Guzman), πολύπλευρη μουσικός και ιστορικός, που αναβιώνει την αρχαία Λατινική και Ελληνική Μουσική και συνθέτει με ανακατασκευασμένα ιστορικά όργανα χρησιμοποιώντας παραδοσιακούς ρυθμούς και ερμηνείες, θα παίξει αρχαία φόρμιγγα και θα τραγουδήσει αξιοποιώντας το λατινικό κείμενο. 

Δύο αρχαίες λύρες σε έναν διάλογο για θεούς και θνητούς στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
 Η Μπετίνα Τζόι ντε Γκούζμαν με ανακατασκευασμένη αρχαία φόρμιγγα.
 (© Bettina Joy De Guzman, ευγενής παραχώρηση της ιδίας).

Δύο αρχαίες λύρες σε έναν διάλογο για θεούς και θνητούς στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Ο Νίκος Ξανθούλης με ανακατασκευασμένη αρχαία λύρα
(© Νίκος Ξανθούλης, ευγενής παραχώρηση του ιδίου).
Πλάι της, ο Δρ Νίκος Ξανθούλης, συνθέτης και βραβευμένος μελετητής της αρχαίας ελληνικής μουσικής, που πρόσφατα έγραψε και παρουσίασε στην Ελλάδα και την Ευρώπη το πρώτο σολιστικό έργο για αρχαία λύρα και συμφωνική ορχήστρα, θα συνοδεύσει μουσικά το κοινό στην ανάγνωση αποσπασμάτων από το κείμενο του Οβιδίου (μετάφραση Ανδρέας Ν. Μιχαλόπουλος και Χαρίλαος Ν. Μιχαλόπουλος). Θα διαβαστούν επίσης ποιήματα του Αντώνη Μακρυδημήτρη από το βιβλίο ΟΒΙΔΙΑΝΑ, εμπνευσμένα από τον σπουδαίο Ρωμαίο ποιητή και το έργο του, προσφέροντας μια σύγχρονη διάσταση στους τρόπους που μπορούν να προσεγγιστούν και να αναπλαστούν οι αρχαίοι μύθοι.

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος (20) και απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. Η κράτηση θέσης ισχύει έως 15 λεπτά πριν την έναρξη. Οι επισκέπτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ανάγνωση, μπορούν να το δηλώσουν στην τηλεφωνική κράτηση και να προμηθευτούν το απόσπασμα που θα διαβάσουν κατά την προσέλευσή τους στις Πληροφορίες του Μουσείου. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682

Τηλ: 213214 4856/-4858

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη-Κυριακή 08:00-20:00

Email: eam@culture.gr


Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια