Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μοναδική επιγραφή με λατινικά και ελληνικά ανακαλύφθηκε σε κάστρο της Κορνουάλης

Μία χαραγμένη πέτρα του 7ου αιώνα με επιγραφές στα λατινικά, τα ελληνικά και τα κέλτικα ανακαλύφθηκε στο κάστρο Τίνταγκελ στη βόρεια...


Μοναδική επιγραφή με λατινικά και ελληνικά ανακαλύφθηκε σε κάστρο της Κορνουάλης

Μία χαραγμένη πέτρα του 7ου αιώνα με επιγραφές στα λατινικά, τα ελληνικά και τα κέλτικα ανακαλύφθηκε στο κάστρο Τίνταγκελ στη βόρεια Κορνουάλη.  

Η ανακάλυψη αυτή ενισχύει τις θεωρίες των ιστορικών, πως η περιοχή αποτελούσε έναν πολυπολιτισμικό κόμβο της εποχής.   

Η εγχάρακτη επιγραφή, ηλικίας 1.300 ετών αποτελεί το τελευταίο εύρημα μία σειράς ευρημάτων στο κάστρο, στα οποία περιλαμβάνονται ιβηρικά κύπελλα και επιτραπέζιοι δίσκοι από την Τουρκία.

Όλα αυτά διηγούνται την ιστορία ενός σημαντικού εμπορικού κέντρου του στέμματος όπου έφερνε σε επαφή λαούς των ακτών του Ατλαντικού και της ανατολικής Μεσογείου.   

Το κάστρο Τίνταγκελ είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ιστορικά μνημεία της Βρετανίας και σε πολλές ιστορίες «μπλέκεται» με τον μύθο του βασιλιά Αρθούρου.  

Κατά τον μεσαίωνα, τουλάχιστον 100 κτίρια ορθώνονταν στις πλαγιές της περιοχής, ενώ τα πρώτα ίχνη κατοίκησης χρονολογούνται από τον 4o μ.Χ. αιώνα.  

Όπως παρατηρούν οι ειδικοί, πρόκειται για μία επιφάνεια δοκιμών και όχι για κάποιο τελειωμένο έργο. Το χέρι πίσω από τις επιγραφές φαίνεται πως ανήκε σε άνθρωπο εξοικειωμένο τόσο με τον «λαϊκό» τρόπο γραφής όσο και τον επίσημο για δημόσια και θρησκευτικά έγγραφα.  

Μοναδική επιγραφή με λατινικά και ελληνικά ανακαλύφθηκε σε κάστρο της Κορνουάλης
Η συντηρήτρια της Βρετανικής Κληρονομιάς Μέγκαν βαν Μπέικερ και ο Τζον Γκουλντ, της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Κορνουάλης.
«Είναι απίστευτο να σκεφτεί κανείς ότι 1.300 χρόνια νωρίτερα, κάποιος δοκίμαζε τα γράμματά του με λατινικές φράσεις και χριστιανικά σύμβολα», είπε ο Γουίν Σκατ, συντηρητής αρχαιοτήτων της Βρετανικής Κληρονομιάς.   

«Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το ποιος ή γιατί το έκανε αυτό, αλλά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως τον 7ο αιώνα το Τίνταγκελ είχε επαγγελματίες γραφιάδες που ήξεραν τις τεχνικές των χειρογράφων. Αυτό από μόνο του είναι εντυπωσιακό».   

Ο Σκατ λέει πως εκείνη την εποχή το γράψιμο ήταν μία ασχολία των προνομιούχων, με την οποία ασχολούνταν μόνο ειδικοί, στην δούλεψη της εκκλησίας ή πλούσιων οίκων. 

Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Λονδίνου, Μισέλ Μπράουν, ειδική στα μεσαιωνικά χειρόγραφα, έχει αναλάβει να αποκωδικοποιήσει το κείμενο.   

«Λίγα γραπτά σώζονται από εκείνη την εποχή. Αποτελεί πολύ σημαντικό εύρημα. Το κείμενο είναι μία μίξη λατινικής γραφής, ελληνικών γραμμάτων και ενός ξεχωριστού μονογράμματος. 

Ο συνδυασμός είναι ενδεικτικός ενός υψηλού βαθμού παιδείας και γνώσης των σύγχρονων - για την εποχή - τρόπων γραφής στη Βρετανία και την Ιρλανδία».   

Οι επιστήμονες θα εξετάσουν περαιτέρω την πλάκα ούτως ώστε να καταλήξουν στα πιθανά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν.  

Μοναδική επιγραφή με λατινικά και ελληνικά ανακαλύφθηκε σε κάστρο της Κορνουάλης

Η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής, Τζάκι Νοβακόφσκι θυμάται την στιγμή της ανακάλυψης.   

Τα γράμματα αποκαλύφθηκαν μόλις η πλάκα καθαρίστηκε: «Αμέσως καταλάβαμε πως αυτό ήταν κάτι ιδιαίτερο. Είναι ένα από τα ευρήματα που οι αρχαιολόγοι ονειρεύονται κάποια στιγμή να ανακαλύψουν. Ενθουσιαστήκαμε όταν το βρήκαμε κρυμμένο, στα ερείπια ενός αρχαίου κτιρίου».   

Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια