Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

"Κυκλαδικά Στιγμιότυπα" στον Πύργο Crispi στη Χώρα Νάξου

Η έκθεση "Κυκλαδικά Στιγμιότυπα", που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τον χειμώνα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ...


"Κυκλαδικά Στιγμιότυπα" στον Πύργο Crispi στη Χώρα Νάξου

Η έκθεση "Κυκλαδικά Στιγμιότυπα", που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τον χειμώνα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ξεδιπλώνεται κατά τη θερινή περίοδο, ανανεωμένη και εμπλουτισμένη, σε τρία νησιά των Κυκλάδων και σε τρία εμβληματικά Μουσεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κυκλάδων: στα Αρχαιολογικά Μουσεία Δήλου και Θήρας, καθώς και στον Πύργο Crispi (Γλέζου) στη Χώρα Νάξο.

Ως προς την ενότητα που ρίχνει φως στις συντονισμένες προσπάθειες εντοπισμού, προστασίας και συντήρησης σημαντικών βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων, αλλά και μοναδικών αντικειμένων εξέχουσας ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, η οποία θα παρουσιαστεί στον Πύργο Crispi (Γλέζου) στη Νάξο, η ΕΦΑ Κυκλάδων ενημερώνει:

«Αποτοιχισμένες τοιχογραφίες από σημαντικά βυζαντινά μνημεία της Νάξου, μια άγνωστη, εξαιρετικής τέχνης φορητή εικόνα, καθώς και ζωγραφικά έργα από την Πάρο, όλα με αναφορές στις προκλήσεις συντήρησής τους, συνθέτουν το αφήγημα αυτής της έκθεσης. Τα έργα θα παρουσιαστούν στην κεντρική αίθουσα του Πύργου, όπου φιλοξενείται έκθεση μεσοβυζαντινής γλυπτικής και ο εξαιρετικής σημασίας αποτοιχισμένος μεσοβυζαντινός τρούλος της Παναγίας Πρωτόθρονης.

Η μεταφορά των Κυκλαδικών Στιγμιοτύπων αποτελεί προάγγελο της μόνιμης έκθεσης στον Πύργο Γλέζου, που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του έργου ΕΣΠΑ ‘Νησίδα Μουσείων Νάξου', και αποσκοπεί να διατηρήσει ενεργό το ενδιαφέρον του κοινού για τον βυζαντινό πολιτισμό του νησιού».

Παράλληλα, στους χώρους του Πύργου θα παρουσιαστεί η εικαστική εγκατάσταση (l)imited souls του Ιωάννη Μιχαλούδη, ο οποίος είναι εικαστικός, ερευνητής και πανεπιστημιακός, αναγνωρισμένος διεθνώς ως ένας από τους πρωτοπόρους της διεπιστημονικής κατεύθυνσης «Τέχνη και Επιστήμη».

Είναι ο πρώτος που ερεύνησε και χρησιμοποίησε στην εικαστική παραγωγή το νανοϋλικό της NASA silica aerogel (αερογέλη του πυριτίου), έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ το 2006 εξέθεσε έργα του στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με επιμελήτρια την Κατερίνα Κοσκινά, διευθύντρια του ΕΜΣΤ.

Το εικαστικό του έργο σηματοδοτείται από τη χρήση της silica aerogel το οποίο μετουσιώνει σε ποικίλες εικαστικές φόρμες που ονομάζει ‘αερο-γλυπτά', καθώς αποτελείται μόνο κατά 1% από ύλη. Όπως πληροφορεί η ΕΦΑ Κυκλάδων, «στον Πύργο Γλέζου ο καλλιτέχνης πρόκειται να εκθέσει 33 κλουβιά χρυσού και κόκκινου χρώματος, στα οποία θα τοποθετηθούν αερο-γλυπτά μικρών διαστάσεων από silica aerogel στη μορφή κυκλαδικών ειδωλίων.

Στους επισκέπτες θα δίνονται ατομικοί φακοί που θα τους επιτρέπουν να φωτίζουν τους κλωβούς με τα μικρογλυπτά δημιουργώντας σκιάσεις πάνω στους τοίχους του μνημείου και ουσιαστικά προβάλλοντας τις κυκλαδικές μορφές στο χώρο. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο ο Μιχαλούδης μεταμορφώνει τον Πύργο Γλέζου στη Χώρα Νάξου σε έναν ποιητικό χώρο όπου -κατά τον Karl Jung- ‘ο καθένας μεταφέρει την σκιά του'».

Η εμβληματική διάσταση του κάστρου που εμπεριέχει τις έννοιες της προστασίας και του περιορισμού, συνδέεται με την ιδέα της συγκεκριμένης εγκατάστασης. «Αυτά τα αλλεπάλληλα επίπεδα οριοθέτησης και περιχαράκωσης ολοκληρώνονται με την αλληγορική χρήση των κλωβών που δημιουργούν ένα ακόμη τείχος προφύλαξης.


Ωστόσο, η αέναη δυναμική της φόρμας και των συμβολισμών που εμπεριέχουν τα κυκλαδικά ειδώλια καταφέρνει, με τη δύναμη του φωτός, να διαφύγει των περιορισμών και να ταξιδεύει αδιάλειπτα μέσω της ατομικής μνήμης και του συναισθήματος», συμπληρώνει η ΕΦΑ Κυκλάδων, που αναφέρει ότι η εικαστική εγκατάσταση του Μιχαλούδη δεν θα είχε υλοποιηθεί χωρίς τη σημαντική χορηγία του Πανεπιστημίου Charles Darwin της Αυστραλίας, όπου και διδάσκει. Η διάρκεια των εκθέσεων, που εγκαινιάζονται στις 30 Ιουνίου 2018, θα είναι έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018.


Πηγή: Nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια