Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δύο χρόνια λειτουργίας για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου

Η Εταιρεία Φίλων του Μουσείου και του Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων λειτουργίας ...


Δύο χρόνια λειτουργίας για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου

Η Εταιρεία Φίλων του Μουσείου και του Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων λειτουργίας του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Όταν το όνειρο ενός αιώνα γίνεται κιβωτός πολιτισμού, και το μικρό δώμα του πρώτου μουσείου, υπερσύγχρονο μέγαρο ιστορίας, μπορούμε και μεις να πούμε ότι ερχόμαστε από μακριά φορτωμένοι τη μνημειακή αιτωλική κληρονομιά, σε αναγνωστικό ψηφιδωτό, του πηλού, του λίθου, του χαλκού.

Πριν από δύο χρόνια «ηνεώχθησαν αι πύλαι» του νέου μας μουσείου, και συνάμα οι διαδικτυακές πύλες εσήμαναν στην παγκοσμιότητα τη λειτουργική του ύπαρξη.

Την ύπαρξη σ΄ έναν τόπο με λιόδεντρα απ΄ όπου και το καθαρό νερό της σοφίας, κατά τον Ελύτη. Με λιόδεντρα και τούτα στεφανωμένα με πρίνους που στο λιόγερμα ακούν ακόμη τον άνεμο να φέρνει ήχους λύρας και χρώματα ίριδας, αντανάκλαση από το άθροισμα των αιώνων, λαού που συλλογάται ελεύθερα και πράττει δίκαια…

Δύο χρόνια λειτουργίας για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου

Νέο μουσείο σε τόπο παλιό να αιωνίζει, ν΄ ανακαινίζει, ν΄ αντικατοπτρίζει χειρόγραφα ιδεών και ιδανικών, αρχών πολιτικών και ερεισμάτων πολιτειακών σε καιρούς σαρακωμένους, φαλκιδευμένους και παγιδευμένους σε πολύμορφες κρίσεις.

Νέο μουσείο στο νέο Θέρμο. Από τη μέρα των εγκαινίων η οδός Γ. Σωτηριάδη και Κ. Ρωμαίου φιλόξενα και φιλόδοξα ακουρμαίνεται ταξιδιωτών πολλών τις εντυπώσεις, και διατυπώσεις για όσα στο νέο μουσείο είδαν, άκουσαν, σημείωσαν.

Και οι διακονούντες εργασιακά το νέο αυτό μουσειακό μας χώρο μιλούν με ενθουσιασμό για το πλήθος των επισκεπτών όλων των ηλικιών που στην κάθε μέρα και ιδιαίτερα των εκδρομικών εποχών κατακλύζουν το νέο αρχαιολογικό μουσείο Θέρμου.

Ξέχωρη και πρώτη θέση στο νομό μας κατέχει η επισκεψιμότητά του και τ΄ όνειρο είναι ν΄ ανεβαίνει σκαλοπάτια, ν΄ αποκτά γνωριμίες, ν΄ αποκομίζει άριστες συστάσεις. Σε τούτο βέβαια θα συμβάλλουν οι μικροί του φίλοι, οι μαθητές που μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδας και τη στήριξη της Εταιρείας φίλων του Μουσείου και του Αρχαιολογικού χώρου Θέρμου, εκφράζουν το θαυμασμό τους και τον νεανικό ενθουσιασμό τους.

Δύο χρόνια λειτουργίας για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου

Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή και η στήριξη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θέρμου με τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα επίσκεψης στο Αρχαιολογικό μουσείο.Τα προγράμματα αυτά αποτελούν αφορμή να ασχοληθούν εκπαιδευτικοί και μαθητές με την τοπική ιστορία και τη διαμόρφωσή της μέσα από το φυσικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον.

Μέσα από τις λαμπερές ιστορίες φωτιάς, τις πνοές του ανέμου, τους μικρούς αρχαιολόγους και όλες τις διαδραστικές εφαρμογές με την κ. Γαβρίνα Δήμητρα τα παιδιά δηλώνουν θαυμαστές αφ΄ενός και αφ’ ετέρου ότι δεν αρκεί μια επίσκεψη και μόνο μια μέρα…

Για τους περιηγητές με γνώσεις και ενδιαφέρον, η διάρθρωση του μουσείου στις έξι θεματικές του ενότητες, καθοδηγεί, ενημερώνει, διδάσκει μέσα από τα ιστορικά του ευρήματα και θησαυρίσματα.

Και όσοι αγαπάμε αυτό τον τόπο ας κάνουμε ένα βήμα ακόμη, μια κουβέντα ακόμη για το νέο μας μουσείο, ιδιαίτερα τώρα που θα απολαμβάνουμε τη δρόσο της πλατάνου, με τη γνωστή του καφέ μας φλυαρία. Μπορεί δίπλα μας να πίνουν τον καφέ τους επισκέπτες της περιοχής μας. Τους καλωσορίζουμε διακριτικά κι ευγενικά και τους ρωτάμε αν επισκέφθηκαν το νέο μας μουσείο. Αν όχι, προτείνουμε σε συμφωνία με το χρόνο τους να μη χάσουν αυτή την ευκαιρία. Και σε κάθε ευκαιρία οι απανταχού Θέρμιοι μπορούν να γίνονται οι πρεσβευτές αυτού του Νέου και ωραίου αρχαιολογικού μουσείου.

Δύο χρόνια λειτουργίας για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου

Ένα μουσείο, πρόκληση και πρόσκληση για τους Ελληνολάτρες και Ελληνομνήμονες και για όλους όσοι έχουν μάθηση ιστορίας κι αγαπούν ν’ ατενίζουν τη διαδρομή του ανθρώπου στον απέραντο χρόνο.

Γιατί όπου κι αν ταξιδέψουμε η Ελλάδα μας ενώνει και τούτος ο τόπος και κάθε τόπος πολύ αγαπιέται κατά το Ρίτσο και αγαπιέται με υπομονή και περηφάνια.


Πηγή: AgrinioNews

Δεν υπάρχουν σχόλια