Κατατέθηκαν κι εγκρίθηκαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το σχέδιο - πλαίσιο αποκατάστασής του κι η αρχαιολογική τεκμηρίωση των α...
Κατατέθηκαν κι εγκρίθηκαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το σχέδιο - πλαίσιο αποκατάστασής του κι η αρχαιολογική τεκμηρίωση των αναγκαίων επεμβάσεων και μελετών.
Δεκαέξι μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 22ας Μαρτίου 2017, που μετέτρεψε σε στάχτη την εντυπωσιακή οροφή του, ένα από τα μεγαλύτερα σωζόμενα τεμένη της περιοχής των Βαλκανίων φαίνεται τελικά ότι θα αποκατασταθεί, αφού κατατέθηκαν κι εγκρίθηκαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το σχέδιο - πλαίσιο αποκατάστασής του κι η αρχαιολογική τεκμηρίωση των αναγκαίων επεμβάσεων και υποστηρικτικών μελετών.
Ο λόγος για το τέμενος Βαγιαζήτ , ένα απο τα σημαντικότερα κτήρια που ανεγέρθηκαν στα ευρωπαϊκά εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολη. Η έγκρισή του master plan των εργασιών που κατατέθηκε κρίθηκε απαραίτητη ώστε να προχωρήσει η χρηματοδότηση των εργασιών από κοινοτικά κονδύλια με ποσό που θα ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ
«Ασκεπές, τίθεται σε άμεσο κίνδυνο από τις βροχές που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο» το πληγωμένο μνημείο, που δεσπόζει στην πόλη του Διδυμοτείχου, όπως παραδέχθηκε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη –Βλαζάκη, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Το πλάνο εργασιών που κατατέθηκε μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ανακατασκευή της στέγης, την αποκατάσταση του μιχράμπ και την αποτοίχιση της υπερκείμενης παράστασης που απεικονίζει την πύλη του Ζαχαρία διότι κρύβει ένα παράθυρο και μεταφορά της στο μουσείο Διδυμοτείχου, την τοποθέτηση τζαμιών στα παράθυρα από σμαραγδένιο φυσητό γυαλί, διενέργεια ανασκαφικής έρευνας κι αποκατάσταση της μνημειακής κλίμακας εισόδου και του μιναρέ.
Η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων - Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων συνέταξε προτάσεις, ενώ έχει προετοιμάσει μελέτη (αρχιτεκτονική - στατική - εγκατάσταση αντικεραυνικής προστασίας), μελέτη ανακατασκευής της στέγης του τεμένους και στερέωσης του κελύφους του. Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων ΄Εβρου έχει συντάξει τις απαιτούμενες επεμβάσεις και υποστηρικτικές μελέτες που θα υλοποιήσουν οι υπηρεσίες της και θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2019 - 2022. Ωστόσο, ένας από τους κινδύνους που επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ότι είναι πολύ δύσκολο το έργο να έχει ολοκληρωθεί το 2022 οπότε και ολοκληρώνεται το τρέχον κοινοτικό πρόγραμμα στήριξης.
Γι αυτό είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία η αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
Πηγή: The TOC
Δεν υπάρχουν σχόλια