Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ετήσια Ευρωπαϊκά Βραβεία Μουσείων, οι ελληνικές συμμετοχές

Για να γνωρίσει κάποιος την ιστορία και τον πολιτισμό μιας περιοχής, δεν έχει παρά να επισκεφτεί τα μουσεία της. Τα μουσεία είναι ο πό...

Ετήσια Ευρωπαϊκά Βραβεία Μουσείων, οι ελληνικές συμμετοχές

Για να γνωρίσει κάποιος την ιστορία και τον πολιτισμό μιας περιοχής, δεν έχει παρά να επισκεφτεί τα μουσεία της. Τα μουσεία είναι ο πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. 

Στο εσωτερικό τους βρίσκεις κάθε λογής ιστορικά στοιχεία που σε ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο κάνοντάς σε να συνειδητοποιείς πόσο παλιά έχει υπάρξει ζωή- φυσική και ανθρώπινη- και πόσο εκείνη έχει συμβάλλει στην ακμή και την παρακμή στο πέρασμα των αιώνων.

Η σημαντικότητα των μουσείων ήταν ανάγκη να αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, όχι ως μια εμπορική συμφωνία αλλά ως η καινοτομία που θα αναδεικνύει την παραδοσιακή αντίληψη των κοινωνιών με έμφαση στις συλλογές. Αυτή η πρωτοποριακή σκέψη οδήγησε δύο θρυλικές προσωπικότητες, τον Kenneth Hudson και τον Richard Hoggart, να ιδρύσουν υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ετήσιο Βραβείο Ευρωπαϊκών Μουσείων το 1977 (https://europeanforum.museum/) Η διοργάνωση των βραβείων έχει ως στόχο να φέρει στη μουσειακή σκηνή πρωτότυπες προσεγγίσεις οι οποίες θα επηρεάζουν τόσο το εθνικό όσο και το διεθνές μουσείο.

Στα ευρωπαϊκά βραβεία μουσείων όλες οι συμμετοχές είναι ισότιμες. Η αξιολόγηση των υποψηφίων, ανεξάρτητα από την ιδιωτική ή δημόσια χρήση τους, την μικρή ή μεγάλη έκτασή τους, την χώρα από την οποία προέρχονται και το περιεχόμενο της θεματολογίας τους, γίνεται με βάση την δημόσια ποιότητα αλλά και τις καινοτόμες πρακτικές τους. Η διαδικασία επιλογής των τελικών νικητών περιλαμβάνει επισκέψεις σε 50 μουσεία και ένα ετήσιο συνέδριο στο οποίο οι εκάστοτε υποψήφιοι παρουσιάζουν μπροστά σε επαγγελματίες τα μουσεία τους.  Οι νικητές ανακοινώνονται και μέχρι την μεγάλη βραδιά της απονομής αξιολογούνται ξανά.

Η πρωτεύουσα της Πολωνικής κυβέρνησης κάθε χρόνο προετοιμάζεται πυρετωδώς για το πιο σπουδαίο γεγονός πολιτισμού. Επιθυμία της είναι  η κουλτούρα του λαού της να έρθει σε επαφή, να ενωθεί με άλλους πολιτισμούς, να αναδείξει το σεβασμό στην παράδοση, την ύψιστη σημασία της ιστορικής μας ταυτότητας αλλά παράλληλα να μας δείξει πως να είμαστε καινοτόμοι. Η πολιτισμική αλληλεπίδραση αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια για την ανάπτυξη των διαπροσωπικών σχέσεων και την κοινωνική αλλαγή.

Όπως κάθε χρόνο, τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Μουσείων είχαν την τιμητική τους στις εκδηλώσεις πολιτισμού της Βαρσοβίας. Η επιλογή των νικητών για το 2018 ήταν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς τα μουσεία σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό κύκλο διαθέτουν τις πιο προσεγμένες, σύγχρονες ποιότητες.Οι υποψηφιότητες αναφέρονται αναλυτικά ΕΔΩ . Στην προτεινόμενη λίστα των  τελικών υποψηφίων βρέθηκε και η Ελλάδα με δύο εξαίρετες συμμετοχές: Το «Διαχρονικό Μουσείο» της Λάρισας  και το «Αρχαιολογικό Μουσείο» της Θήβας. Ωστόσο το βραβείο κατέκτησαν με διαφορά το Μουσείο Σχεδιασμού του Λονδίνου, ένα μουσείο με εξαιρετικά μοντέρνες προδιαγραφές που καλύπτει τις σύγχρονες βιομηχανικές, γραφικές, μοδάτες και αρχιτεκτονικές τάσεις.

 «Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας»

http://dml.culture.gr/index.php/el/

Ετήσια Ευρωπαϊκά Βραβεία Μουσείων, οι ελληνικές συμμετοχές

Ο λόφος «Μεζούρλο» στις νότιες παρυφές της Λάρισας φιλοξενεί το «Διαχρονικό Μουσείο» της πόλης. Το Νοέμβριο του 2015 τα φώτα του άναψαν κάνοντάς το και επίσημα επισκέψιμο στο ευρύ κοινό. Η ανέγερσή του ήταν μια επιτακτική ανάγκη μιας και υπήρχαν ευρήματα  της γύρω περιοχής τα οποία δεν μπορούσαν να αναδειχθούν.

Ένα συγκρότημα τριών κτιρίων με υπέροχους χώρους-εσωτερικούς και εξωτερικούς- κατάλληλους για κάθε λογής εκδηλώσεις  αναπτύσσεται μπροστά μας. Κάθε ένα από τα κτίσματα διαθέτει δύο έως τέσσερα επίπεδα. Στο εσωτερικό του συναντάμε χώρο υποδοχής, εκδοτήρια εισιτηρίων, αμφιθέατρο, πωλητήριο αναμνηστικών, χώρο εστίασης και αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Προχωρώντας βρίσκουμε εκθεσιακούς χώρους μόνιμης αλλά και προσωρινής έκθεσης. Στο ίδιο χώρο στεγάζεται η υπηρεσία και η βιβλιοθήκη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας, η οποία λειτουργεί αυτόνομα έχοντας δικό της ωράριο.

Το «Διαχρονικό Μουσείο» Λάρισας αναδεικνύει τις καινοτόμες πρακτικές του καθώς στο χώρο των 1500 τ. μ έχουν δημιουργηθεί εργαστήρια συντήρησης: εικόνων, τοιχογραφιών, λίθου, μαρμάρου, πήλινων, μετάλλου και ψηφιδωτών ενώ παράλληλα υπάρχει μια μεγάλη αποθήκη αρχαιοτήτων. Η σύγχρονη κατασκευή του είναι διαμορφωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνεται η μετακίνηση των ατόμων με αναπηρίες και των Α. Μ. .Ε. Α.  Παρόλη την ογκώδη κατασκευή του, είναι τόσο αρμονικά τοποθετημένο μέσα στο άλσος που δεν διαταράσσει την ηρεμία  και την αισθητική της περιοχής.

Η  επίσκεψη του κοινού πραγματοποιείται Δευτέρα με Κυριακή από τις 08:00 το πρωί ως τις  20:00 το βράδυ κατά το θερινό ωράριο ενώ το χειμερινό ωράριο λειτουργεί Τρίτη με Κυριακή 09:00 το πρωί με 04:00 το απόγευμα.


«Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας»


Ετήσια Ευρωπαϊκά Βραβεία Μουσείων, οι ελληνικές συμμετοχές

Μόλις μια ώρα έξω από την Αθήνα συναντάμε μια από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις, τη Θήβα. Μια πόλη με μια σπουδαία ιστορία καταγράφει γύρω της πολλά αξιοθέατα, μνημεία και μουσεία που περικλείουν ολόκληρη τη Βοιωτία.

Το Αρχαιολογικό μουσείο της Θήβας μετρά 45 χρόνια λειτουργίας. Η πέτρινη πόρτα του ενώνει το χθες με το σήμερα ενώ το κυπαρίσσι της εισόδου δροσίζει το χώρο. Τα μοναδικά ευρήματα, οι σπάνιες συλλογές και το πλήθος των αρχαιοτήτων από την παλαιολιθική μέχρι και την μεταβυζαντινή εποχή  χρειάζονταν ένα σύγχρονο κτίριο αντάξιο της ιστορίας της πόλης.

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου χωρίζεται σε 18 ενότητες από τις οποίες οι 11 μας ταξιδεύουν χρονολογικά από την παλαιολιθική εποχή ως την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Στις υπόλοιπες διακρίνουμε στιγμές από την καθημερινότητα, την πολιτική ζωή, την κοινωνική εξέλιξη της Βοιωτίας,  την μετάβαση από εποχή σε εποχή και την επιρροή των πολιτισμών στο πέρασμα των αιώνων.

Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του μουσείου προσφέρουν μια υπέροχη εμπειρία στο κοινό που θα περάσει στο εσωτερικό του. Η ισότιμη αντιμετώπιση των επισκεπτών του μουσείου ήταν η πρώτη σκέψη των αρχιτεκτόνων του. Για το λόγο αυτό σχεδιάστηκε μια έκθεση προσβάσιμη σε ανθρώπους με κινητική ή οφθαλμική αναπηρία καλύπτοντας  έτσι και τους πιο απαιτητικούς. Η περιήγηση στην διαχρονική ιστορία της Θήβας αποτελεί μια μοναδικότητα αφού η τεχνολογία μπλέκεται περίτεχνα στο χθες με ψηφιακές εφαρμογές, εποπτικό υλικό, αναπαραστάσεις των μνημείων και των οικισμών.

Μια ιδιαίτερα καινότομη πρακτική του Αρχαιολογικού μουσείου της Θήβας είναι  η αδιαπραγμάτευτη είσοδος στους  σκύλους-οδηγούς που συνοδεύουν άτομα με αναπηρίες. Η δυνατότητα χρήση βεστιαρίου για την τοποθέτηση των σακιδίων των επισκεπτών αποτελεί μια πρωτότυπη ιδέα ώστε να διεξάγεται με άνεση η ξενάγηση τους.

Το ωράριο επισκεψιμότητας του Αρχαιολογικού μουσείου είναι: 08:00 το πρωί με  20:00 το βράδυ την καλοκαιρινή περίοδο ενώ τη χειμερινή 08:00 το πρωί με 15:00 το μεσημέρι. Κάθε Δευτέρα παραμένει κλειστό.

Δες εδώ: https://www.mthv.gr/

Δικαιολογημένα λοιπόν  τα ελληνικά μουσεία αντιπροσώπευαν επάξια τα κριτήρια  και τις απαιτήσεις των Ετήσιων Ευρωπαϊκών Βραβείων Μουσείων για το 2018. Ήταν ιδιαίτερη τιμή και περηφάνια να υπάρχει άρωμα Ελλάδας σε ένα τόσο σπουδαίο θεσμό. Η επιλογή του Διαχρονικού μουσείου Λάρισας και του Αρχαιολογικού μουσείου Θήβας στους τελικούς υποψηφίους είναι ένα ακόμα λιθαράκι στην ακμή του πολιτισμού μας.


Πηγή: Μ. Βιλλιώτη, FreeMinds

Δεν υπάρχουν σχόλια