Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Χάλκινο χέρι που σχετίζεται με τη λατρεία του Jupiter Dolichenus βρέθηκε στην Ισπανία

Tο χέρι θεωρήθηκε ότι θάφτηκε σκόπιμα για να σηματοδοτήσει τη λετουργία ενός ναού, αφιερωμένου στο θεό Jupiter Dolichenus Μια νέα πεντ...

Χάλκινο χέρι που σχετίζεται με τη λατρεία του Jupiter Dolichenus  βρέθηκε στην Ισπανία
Tο χέρι θεωρήθηκε ότι θάφτηκε σκόπιμα για να σηματοδοτήσει τη λετουργία ενός ναού, αφιερωμένου στο θεό Jupiter Dolichenus
Μια νέα πενταετής ανασκαφική έρευνα ξεκίνησε στη Ρωμαϊκή Vindolanda τον Απρίλιο του 2018. 

Η έρευνα στοχεύει στην ιστορία της Vindolanda τη περίοδο του  Σεβήρου 208-212 μ.Χ., μια εποχή που καθορίζεται από εσωτερική σύγκρουση, εμφύλιο πόλεμο, γενοκτονία και την εξέγερση κατά της ρωμαϊκής κυριαρχίας.

Οι αρχαιολόγοι, βοηθούμενοι από ομάδα εθελοντών που προέρχονται από όλο τον κόσμο, ανακάλυψαν ένα αξιόλογο τεχνούργημα στα πρώτα στρώματα, περίπου 1,5 μέτρα κάτω από το σημερινό επίπεδο του εδάφους.

Ένα μικρό, παιδικού μεγέθους, χάλκινο χέρι, που είχε πεταχτεί σε χαντάκι. Η έρευνα του αντικειμένου μετά τη συντήρησή του στη Vindolanda αποκάλυψε ότι το χέρι, μεγέθους 10 εκ. κρατούσε ένα αντικείμενο, που τώρα λείπει, αλλά τμήμα του υπάρχει στην παλάμη.

Χάλκινο χέρι που σχετίζεται με τη λατρεία του Jupiter Dolichenus  βρέθηκε στην Ισπανία
Το χάλκινο χέρι πριν τη συντήρηση
Το χέρι είναι πολύ καλά επεξεργασμένο, ειδικά στην πλευρά της παλάμης, υποδεικνύοντας ότι σκοπός του ήταν να εστιάσει το βλέμμα του θεατή στο αντικείμενο που κάποτε κρατούσε.

Το χέρι αποκαλύφθηκε μερικά μέτρα από ναό αφιερωμένο στον Jupiter Dolichenus. Ο ναός βρίσκεται στο βόρειο τοίχο του φρουρίου του 3ου αιώνα στη Vindolanda και ανασκάφθηκε το 2009.

Κατά τους αρχαιολόγους είναι φανερό ότι το χέρι που ανακαλύφθηκε αποτελεί ανάθημα που εξυπηρέτουσε κατά πάσα πιθανότητα μια λατρευτική λειτουργία και μπορεί να έχει στενά συνδεθεί με τον Jupiter Dolichenus, έναν θεό η μυστηριώδη λατρεία του οποίου ήταν διαδεδομένη στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από τις αρχές του 2ου έως τα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ.

Συγκρίσιμα παραδείγματα αναθηματικών χεριών έχουν βρεθεί κοντά σε άλλους ναούς του Jupiter Dolichenus, αν και τα περισσότερα είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από το παράδειγμα της Vindolanda ενώ σε ορισμένα από αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν επιγραφές που αναφέρονται στον θεό.

Χάλκινο χέρι που σχετίζεται με τη λατρεία του Jupiter Dolichenus  βρέθηκε στην Ισπανία
Η παλάμη του χάλκινου χεριού μετά τις εργασίες συντήρησης
Ο Jupiter Dolichenus απεικονίζεται κρατώντας έναν κεραυνό, ενώ το χέρι του αποδίδεται με ενισχυμένο τον βραχίονα που σηματοδοτεί την καταστροφική του δύναμη. Το ανοιχτό αναθηματικό χέρι συμβολίζει την προστασία και την ευημερία που θα μπορούσε επίσης να φέρει ο θεός στους πιστούς του.

Ο Δρ. Andrew Birley, Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής Ανασκαφών στο Vindolanda Trust, δήλωσε: «Δεν περίμενε κανείς να βρεθεί ένα τόσο όμορφα διατηρημένο και σπάνιο λατρευτικό έργο τέχνης τόσο σύντομα με την έναρξη της ανασκαφικής περιόδου του 2018. Όταν ανασκάψαμε το κοντινό ναό του Dolichenus το 2009 μας ήταν ξεκάθαρο ότι οι θησαυροί του ναού είχαν αφαιρεθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Ωστόσο, αυτό το εύρημα που βρέθηκε σε κοντινή περιοχή μας θυμίζει ότι η ζωή του ναού και οι πρακτικές που συνδέονται με τη λατρεία του Dolichenus είχαν εξαπλωθεί σαφέστατα πέρα από τα όρια του».

Χάλκινο χέρι που σχετίζεται με τη λατρεία του Jupiter Dolichenus  βρέθηκε στην Ισπανία
Βωμός αφιερωμένος στον θεό Jupiter Dolichenus που βρέθηκε
κατά τις ανασκαφές στο χώρο το 2009
Η λατρεία του Jupiter Dolichenus περιβάλλεται από μυστήριο, καθώς ελάχιστα στοιχεία έχουν επιβιώσει από τους μύθους, τις λειτουργίες ή τις τελετουργίες του. Όλα όσα είναι γνωστά για τη θρησκεία βασίζονται σε επιγραφές, γλυπτά ή άλλα έργα διακοσμητικής τέχνης από διάφορα μέρη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Το χέρι εκτίθεται μαζί με τους βωμούς που είναι αφιερωμένοι στον Jupiter Dolichenus στο μουσείο της Vindolanda.

Δεν υπάρχουν σχόλια