Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μια γαλλική αποστολή του 1829

Στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας τα 25 πάνελ καλύπτουν 50 θέματα σχετικά με τις φυσικές επιστήμες, τη χαρτογραφία, την αρχαιολογία. Το θ...

Μια γαλλική αποστολή του 1829
Στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας τα 25 πάνελ καλύπτουν 50 θέματα σχετικά με τις φυσικές επιστήμες, τη χαρτογραφία, την αρχαιολογία.
Το θέμα είναι σύνθετο αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον. Και ακριβώς επειδή μαγνητίζει το κοινό, παρουσιάζεται πρωτότυπα και με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Ποιος δεν θέλει να μάθει πώς είδε τον Μοριά μια ομάδα Γάλλων επιστημόνων όταν ήρθε στην Ελλάδα το 1829; 

Φιλέλληνες επιστήμονες που αποβιβάστηκαν στο Ναυαρίνο από τη γαλλική πολεμική φρεγάτα «Κυβέλη». Είκοσι ακαδημαϊκοί και αξιωματικοί του στρατού, γεωγράφοι, φυσιοδίφες, ελληνιστές, αρχιτέκτονες και ζωγράφοι και, μαζί, μια τοπογραφική διμοιρία 25 Γάλλων μηχανικών του στρατού. Η γαλλική επιστημονική αποστολή του Μοριά είχε στόχο να εξερευνήσει και να αποτυπώσει τον τόπο που λίγους μήνες πριν, τον Οκτώβριο 1828, είχε απελευθερωθεί από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ, χάρη στη γαλλική στρατιωτική αποστολή υπό τον στρατηγό Maison.

Στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας τα 25 πάνελ διπλής όψης ύψους δύο μέτρων καλύπτουν 50 θέματα από τον τομέα των φυσικών επιστημών, της χαρτογραφίας και της αρχαιολογίας. Μια πρωτότυπη φιδόστροφη διαδρομή σε ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό, κομμάτι της νεοελληνικής ιστορίας. Ο επισκέπτης νιώθει να βυθίζεται στις σελίδες ενός γιγάντιου βιβλίου με τη χρονομηχανή να τον γυρίζει στο ρημαγμένο Μοριά του 1829, με τα ερειπωμένα χωριά, την πείνα, τις αρρώστιες και την καμένη ύπαιθρο.

Αρρώστησαν τότε, τα περισσότερα μέλη της αποστολής και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Γαλλία. Το τμήμα Αρχαιολογίας διαλύθηκε μετά την ασθένεια του υπευθύνου του. Έμειναν, όμως, μέλη των Φυσικών Επιστημών και της Αρχιτεκτονικής - Γλυπτικής, τα οποία εξερεύνησαν την Πελοπόννησο και έπειτα από λίγο τις Κυκλάδες και την Αττική.

Τα πορίσματα της αποστολής κυκλοφόρησαν διαδοχικά στο Παρίσι μέχρι το 1852. Το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει το έργο της γαλλικής αποστολής στον Μοριά. Κυκλοφόρησαν βέβαια πρόσφατα δύο συλλογικοί τόμοι που εξέδωσαν η ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε. και ο εκδοτικός οίκος Μέλισσα, όμως η έκθεση «Στους δρόμους του Μοριά: Η Γαλλική Επιστημονική Αποστολή του 1829», που πραγματοποιείται με την πρωτοβουλία τους, είναι ένα διαφορετικό αφήγημα. Τον σχεδιασμό και την εκπόνησή της ανέλαβε το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

«To εύρημά της είναι η αφήγηση κι αυτή ανήκει στον Γιώργο Τόλια, ο οποίος δεν έγραψε ο ίδιος πληροφορίες αλιεύοντας από τις εκδόσεις των Γάλλων, αλλά έβαλε αυτούσια κομμάτια από τα δικά τους αφηγήματα. Κι αυτό θέλγει το κοινό που διαβάζει αυτούσια αυτά που έγραψαν ειδικοί επιστήμονες», λέει στην «Κ» η αρχαιολόγος δρ Μιμίκα Γιαννοπούλου, υπεύθυνη για τη μουσειογραφική επιμέλεια. Εκείνη και ο Στέλιος Λιβανός σκέφθηκαν τον πρωτότυπο κυματισμό των πάνελ με τον οποίο εντυπωσιάζεται ο επισκέπτης. «Σηματοδοτεί το ταξίδι των επιστημόνων τότε, που σάρωσαν την Πελοπόννησο, συλλέγοντας στοιχεία σχετικά με τη δημογραφία, τους φυσικούς πόρους, τις υποδομές, τη φύση, τις αρχαιότητες, καταγράφοντας τα πάντα. Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς μέσα από τα μάτια των Γάλλων της εποχής πώς αποτύπωσαν τους τόπους που επισκέπτονταν. Υπάρχει, όμως, και μια προβολή που παρουσιάζει πώς φτάσαμε στην Ελληνική Επανάσταση και παράλληλα τι γινόταν την ίδια εποχή στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Η ομάδα των Γάλλων δεν είδε την Ελλάδα ειδυλλιακά. «Παρουσίασαν όσο σκληρές κι αν ήταν τις πραγματικές της διαστάσεις. Μαζί και το προφίλ του Καποδίστρια, των οπλαρχηγών, όσων γνώρισαν».

Στην έκθεση, που θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, εργάστηκαν οι Ευγενία Δρακοπούλου, Ουρανία Πολυκανδριώτη, Ελένη Γκαδόλου, Γιάννης Σαΐτας, Τάσος Μπέλλας. Την ευθύνη του συντονισμού είχε η διευθύντρια αειφόρου ανάπτυξης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Νίκη Σιούτα. Η έκθεση τελεί, δε, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.


Πηγή: Γ. Συκκά , Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια