Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο κόσμος ζωντανεύει τα μνημεία

Τουλάχιστον δύο βασικούς στόχους επιτυγχάνει η λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου και ειδικότερα του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης, που ...

Ο κόσμος ζωντανεύει τα μνημεία

Τουλάχιστον δύο βασικούς στόχους επιτυγχάνει η λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου και ειδικότερα του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης, που δίνεται τα τελευταία χρόνια για περισσότερες θεατρικές παραστάσεις. 

Αφενός το να παραμείνει και να διατηρείται ως χώρος «ζωντανός» παρουσία εκατοντάδων θεατών, που κάθε φορά τον επισκέπτονται και αφετέρου να δηλώσει το δικό του «παρών» στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής.

Η άμεση επικοινωνία του κοινού με τον αρχαιολογικό χώρο όπως και με τα μουσεία, οδηγεί στην εξοικείωση των πολιτών με το χώρο και αυτό αποφέρει σημαντικές ωφέλειες στην πορεία. Έτσι, οι εκδηλώσεις που διεξάγονται στην αρχαία Δωδώνη λειτουργούν ως ένα γενικότερο εφαλτήριο ανακίνησης της μνήμης και ενίσχυσης της υποχρέωσης που έχουν οι πολίτες να διατηρούν ζωντανό το ενδιαφέρον τους για το χώρο.

Παρά τα τερτίπια του καιρού το φετινό καλοκαίρι, οι θεατρικές παραστάσεις που έχουν προγραμματιστεί, έχουν διεξαχθεί κανονικά και αύριο παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο η «Ηλέκτρα» σε μία εκδήλωση, ενταγμένη στο Φεστιβάλ του δήμου Δωδώνης.

Ο Έφορος Αρχαιοτήτων Κ. Σουέρεφ σε δηλώσεις του από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να πολλαπλασιάζονται οι εκδηλώσεις στο χώρο σε ετήσια βάση και αυτό γίνεται όχι μόνο επειδή απλώς υπάρχουν περισσότερες προτάσεις, αλλά επειδή η υπηρεσία διαπιστώνει και επιβεβαιώνει και την αγάπη και τον σεβασμό των πολιτών στον αρχαιολογικό χώρο.

«Οφείλω να εκφράσω και δημόσια τις ευχαριστίες μου προς το δήμο Δωδώνης και το δήμο Ιωαννιτών που οι εκδηλώσεις γίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με σεβασμό στο αρχαίο θέατρο. Οι καλές συνεργασίες είναι βέβαιο, ότι δίνουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», τόνισε χαρακτηριστικά, για να ερωτηθεί πάντως και για τις εκδηλώσεις που ανακοίνωσε το υπ. Πολιτισμού για τις 25 Αυγούστου με αφορμή την Πανσέληνο, μιας και δε θα πραγματοποιηθεί κάποια εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο στο Ιτς Καλέ.

Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός και προσβάσιμος μέχρι τα μεσάνυχτα, μιας και η προγραμματισμένη εκδήλωση του Its Kale Festival του δήμου Ιωαννιτών και του ΠΚΔΙ θα «μετακομίσει» στο πάρκο Πυρσινέλλα.

«Η απόφαση να φύγει το Φεστιβάλ ήταν τελικώς, ολική και αφορούσε στο σύνολο των εκδηλώσεων, αλλά δεν ελήφθη από εμάς. Ζητήθηκε από την Εφορεία να γίνει η εκδήλωση με αφορμή την Πανσέληνο, όμως οι διοργανωτές μας είπαν, ότι έχουν μεταφερθεί όλες οι εκδηλώσεις. Δεν πειράζει πάντως, εδώ είμαστε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και του χρόνου», τόνισε ο κ. Σουέρεφ, που δε θέλησε να δώσει συνέχεια στην επίθεση που δέχθηκε και μάλιστα σε ιδιαίτερα προσωπικό τόνο από τον πρόεδρο του ΠΚΔΙ Κ. Γκόγκο.

Συνέχεια στις εργασίες

Στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης στις κερκίδες και τα διαζώματα του θεάτρου έχουν σταματήσει λόγω των εκδηλώσεων και της παρουσίας εκατοντάδων θεατών στ χώρο. Όμως, συνεχίζεται το έργο της συντήρησης στο εργοτάξιο και τη δυτική Στοά, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πρόσληψη εργατών και λοιπού προσωπικού.

«Το θέατρο και οι παραστάσεις περιορίζουν τη δυνατότητα που έχουμε να κάνουμε εργασίες στο χώρο, όμως εργασίες γίνονται σε άλλους χώρους. Ο ασβεστόλιθος της Δωδώνης, που είναι ένα δύσκολο υλικό, δαμάζεται καθημερινά σαν ένα θηρίο από τους αρχαιολόγους, συντηρητές και εργαζόμενους στο χώρο», τόνισε ο κ. Σουέρεφ, που πρόσθεσε, πως οι ρυθμοί των εργασιών είναι πιο γρήγοροι από το παρελθόν κυρίως λόγω της ταχύτερης υποβολής και έγκρισης των μελετών αποκατάστασης και αναστήλωσης.


Πηγή: Epirus Online

Δεν υπάρχουν σχόλια