Ανοικτά των ακτών της Σελεύκειας επί του Καλύκανδου, στο νομό Μερσίνας, βρίσκεται η νησίδα Πιθυούσα, με σημαντική ιστορία, όπως αποδ...
Ανοικτά των ακτών της Σελεύκειας επί του Καλύκανδου, στο νομό Μερσίνας, βρίσκεται η νησίδα Πιθυούσα, με σημαντική ιστορία, όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα που φέρνουν στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και οι δύτες αρχαιολόγοι.
Στην Πιθυούσα, σήμερα Ντανά αντασί, έκτασης 6 τ.χλμ., η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει ένα ναυπηγείο 3.000 ετών, 220 δεξαμενές ύδατος και 14 θέσεις καθέλκυσης σκαφών!
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές ξεκίνησαν το 2015 και συνεχίζονται με μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω των σημαντικών ευρημάτων που έρχονται στο φως.
Ο υπεύθυνος των ανασκαφών και των υποβρυχίων ερευνών, δρ Χακάν Ονίζ, γενικός γραμματέας του Διεθνούς Συμβουλίου Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων (ICOMOS), αναφερόμενος στις έρευνες είπε: «Στην Πιθυούσα το 2016 ανακαλύψαμε 276 αγκυροβόλια. Το 2017 καταμετρήσαμε 220 δεξαμενές νερού. Όλα αυτά τα καταγράψαμε και μετρήσαμε τις διαστάσεις τους. Στις έρευνες που κάνουμε το 2018 είδαμε ότι τα σκάφη τα καθέλκυαν σε ειδικές θέσεις. Αυτό είναι κάτι που ανακαλύπτεται για πρώτη φορά παγκοσμίως. Εντοπίσαμε 14 θέσεις καθέλκυσης που σχεδιάστηκαν ειδικά».
Χακάν Ονίζ |
Ο δρ Ονίζ συνεχίζει λέγοντας: «Αυτό το ναυπηγείο θεωρούμε ότι είναι τουλάχιστον 3.000 ετών, ενώ βρήκαμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις επόμενες περιόδους, μέχρι τη Βυζαντινή. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό εύρημα που φωτίζει τη ναυπηγική και ναυτική τέχνη της εποχής. Επίσης, εντοπίσαμε 220 δεξαμενές και θεωρούμε ότι ο αριθμός τους θα φθάσει τις 300. Στο νησί ζούσαν 12.000 άνθρωποι και από τις δεξαμενές αυτές εξασφάλιζαν τις ανάγκες τους σε νερό».
Τέλος, ο καθηγητής είπε για το νησί: «Η Πιθυούσα είχε σχέσεις με όλες τις πόλεις της Κιλικίας και με την Κύπρο. Βρήκαμε κυπριακούς αμφορείς του 7-6ου αι. π.Χ.».
Πηγή: PontosNews
Δεν υπάρχουν σχόλια