Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Παιδί-βαμπίρ» ενταφιασμένο σε νεκρόπολη της Ιταλίας

Ανακαλύφθηκε με μια πέτρα στο στόμα. Αρχαιολόγοι πιστεύουν πως ενταφιάστηκε με τελετουργικό τρόπο για να μην αναστηθεί από τους νεκρ...


«Παιδί-βαμπίρ» ενταφιασμένο σε νεκρόπολη της Ιταλίας

Ανακαλύφθηκε με μια πέτρα στο στόμα. Αρχαιολόγοι πιστεύουν πως ενταφιάστηκε με τελετουργικό τρόπο για να μην αναστηθεί από τους νεκρούς.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον σκελετό ενός 10χρονου παιδιού σε ένα αρχαιολογικό χώρο της ρωμαϊκής περιόδου στην Ιταλία. Οι ίδιοι εκτιμούν πως ενταφιάστηκε με τελετουργικό τρόπο ώστε να μην αναστηθεί από τους νεκρούς.    

Τα σκελετικά κατάλοιπα εντοπίστηκαν από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου της Αριζόνας και του Στάνφορντ, ενώ στο στόμα του παιδιού βρέθηκε τοποθετημένη μια πέτρα.    

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πέτρα είχε εισηχθεί σκοπίμως στο πλαίσιο ενός τελετουργικού, που στόχο είχε να αποτρέψει την ανάσταση του παιδιού μετά τον ενταφιασμό.    
Η ασυνήθιστη «ταφή βαμπίρ», όπως αποκαλείται, χαρακτηρίστηκε ως «εξαιρετικά ανατριχιαστική και περίεργη» από τον αρχαιολόγο και καθηγητή Ντέιβιντ Σόρεν, ο οποίος πραγματοποιεί ανασκαφές στην περιοχή της Τεβερίνα από το 1987.    

«Δεν έχει ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο. Οι ντόπιοι το αποκαλούν "Vampire of Lugnano"», σχολίασε ο καθηγητής.

«Παιδί-βαμπίρ» ενταφιασμένο σε νεκρόπολη της Ιταλίας

Ο σκελετός βρέθηκε σε μια παιδική νεκρόπολη (La Necropoli dei Bambini), που έχει τις ρίζες της στην εποχή που ξέσπασε επιδημία ελονοσίας το 400 μ.Χ., στην διάρκεια της οποία πέθαναν πολλά βρέφη και μικρά παιδιά της περιοχής.    

Οι αρχαιολόγοι πίστευαν μέχρι πρότινος πως το νεκροταφείο ήταν αποκλειστικά για βρέφη, νήπια και αγέννητα έμβρυα, καθώς το μεγαλύτερο σε ηλικία παιδί που έφεραν στο φως οι τελευταίες 50 ανασκαφές ήταν ένα κορίτσι 3 ετών.   

Ωστόσο, η ανακάλυψη ενός 10χρονου παιδιού, του οποίου η ηλικία προσδιορίστηκε από την οδοντοστοιχία αλλά δεν έχει γίνει γνωστό το φύλο, υποδεικνύει πως ενδεχομένως το νεκροταφείο να υπήρξε σημείο ταφής και για μεγαλύτερα παιδιά.    

«Δεδομένης της ηλικίας του παιδιού και της κατάστασής του, με την πέτρα τοποθετημένη μέσα στο στόμα του, δείχνει, αυτή τη στιγμή, μια ανωμαλία ενός ενός ήδη αφύσικου νεκροταφείου», σχολίασε ο επικεφαλής των ανασκαφών, Ντέιβιντ Πίκελ.  

«Παιδί-βαμπίρ» ενταφιασμένο σε νεκρόπολη της Ιταλίας

Προηγούμενες ανασκαφές στην συγκεκριμένη νεκρόπολη παιδιών έχουν φέρει στο φως οστά από βρέφη και νήπια δίπλα σε αντικείμενα που σχετίζονται με τελετές μαγείας, ανάμεσά τους νύχια από κοράκια, κόκαλα βατράχου, χάλκινα καζάνια γεμάτα στάχτη και απομεινάρια κουταβιών, τα οποία φαίνεται πως είχαν θυσιαστεί.    

Να σημειωθεί πως στον σκελετό του 3 ετών κοριτσιού είχαν βρεθεί πέτρες πάνω στα πόδια και τα χέρια, μια τελετουργική μέθοδος την οποία χρησιμοποιούσαν διάφοροι πολιτισμοί προκειμένου να εμποδίσουν τον νεκρό να αναστηθεί.    

«Γνωρίζουμε πως οι Ρωμαίοι ανησυχούσαν έντονα με αυτό και θα έφτανα στο σημείο να επιστρατεύσουν μεθόδους μαγείας ώστε να εμποδίσουν το κακό - ο,τιδήποτε μόλυνε το σώμα - να βγει έξω. Είναι στην ανθρώπινη φύση να έχει ανάμικτα συναισθήματα για τους νεκρούς και να αναρωτιέται αν όντως αυτό είναι το τέλος», εξηγεί ο καθηγητής Σόρεν.  

Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια