Αριστερά, ο Ιωάννης Μπαζιώτης, ο πρώτος Ελληνας που πέρυσι τον χειμώνα συμμετείχε στην αποστολή ANSMEΤ της NASA για αναζήτηση μετεωριτών ...
Σέρρες, Ιούνιος του 1818. Κάτοικοι της περιοχής βλέπουν ένα φλεγόμενο αντικείμενο να πέφτει στο έδαφος. Σπεύδουν στο σημείο και αντικρίζουν μια μεγάλη σκουρόχρωμη πέτρα που ακόμα «καπνίζει».
Το εύρημά τους θα φθάσει στα χέρια του Οθωμανού διοικητή της πόλης κι από εκεί θα καταλήξει στη συλλογή του Αυστριακού Ρίχτερ φον Σέρερ, ο οποίος το 1944 θα το δωρίσει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης. Αυτή είναι η ιστορία του Seres, του μοναδικού μετεωρίτη που έχει ανακτηθεί μέχρι σήμερα επί ελληνικού εδάφους, ο οποίος πρώτη φορά θα «ταξιδέψει» στην Ελλάδα και θα εκτεθεί στο Μουσείο Ηρακλειδών της Αθήνας.
Δεν ήταν εύκολο να πειστεί το αυστριακό μουσείο να... αποχωριστεί, έστω και για λίγο, το πολύτιμο έκθεμά του, από την πλούσια συλλογή του που μετράει σχεδόν 8.000 θραύσματα αστεροειδών. Αυτό επετεύχθη χάρη στην πρωτοβουλία του γεωλόγου Ιωάννη Μπαζιώτη, επίκουρου καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του πρώτου Ελληνα που τον περυσινό χειμώνα συμμετείχε στην αποστολή ANSMEΤ της NASA για αναζήτηση μετεωριτών στην Ανταρκτική. Γι’ αυτό και η έκθεση έχει δύο σκέλη, όπως μαρτυρά το όνομά της – «200 χρόνια και 80 ημέρες. Από τον Seres στην Ανταρκτική»: από τη μια ο μετεωρίτης κι από την άλλη φωτογραφίες από την παραμονή του Ελληνα επιστήμονα σε ένα από τα πιο αφιλόξενα σημεία του πλανήτη.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε, λοιπόν, για τον Seres; «Ανήκει στην πιο κοινή κατηγορία μετεωριτών, αυτή των χονδριτών – περίπου 52.000 τέτοιοι έχουν βρεθεί σε όλο τον κόσμο», εξηγεί ο κ. Μπαζιώτης. «Δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά καταγραφή, μολονότι το συνολικό βάρος υλικού που συλλέχθηκε έφθασε τα περίπου δέκα κιλά κι αυτό σημαίνει ότι προκάλεσε έντονη λάμψη, ορατή ακόμα και τη μέρα». Γιατί είναι σημαντικοί οι μετεωρίτες και δη ο Seres; «Είναι τα πιο πολύτιμα “ίχνη” του Διαστήματος. Μελετώντας τα ορυκτά που βρίσκονται στο εσωτερικό τους μαθαίνουμε πολλά για τη δημιουργία και την εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος. Ειδικά για τον Seres, το στοιχείο που τον διαφοροποιεί είναι η μοναδικότητά του. Αν και υπάρχουν πληροφορίες για πτώση μετεωριτών και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Λάρισα και ο Βόλος, άλλο δείγμα δεν έχει βρεθεί», συμπληρώνει.
Η έκθεση πραγματοποιείται με την αρωγή του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και του Δήμου Φυλής. Είναι σημαντικό που το κοινό στη χώρα μας θα μπορεί να τον δει από κοντά αλλά είναι λάθος να μιλάμε για επαναπατρισμό, όπως ξεκαθαρίζουν οι υπεύθυνοι του Μουσείου Ηρακλειδών. Τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Ο Seres θα εκτεθεί από τις 7 έως τις 11 Νοεμβρίου. Μετά θα επιστρέψει στη Βιέννη. Οι υπόλοιπες δράσεις της έκθεσης θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη του μήνα.
Πηγή: Τ. Επτακοίλη, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια