Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Times: Τα χρωματιστά αυγά «προέρχονται» από τους δεινόσαυρους

Oι δεινόσαυροι, και όχι όπως πολλοί πιστεύουν τα πτηνά, είναι το πρώτο είδος στο οποίο αναπτύχθηκαν φτερά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματ...


Times: Τα χρωματιστά αυγά «προέρχονται» από τους δεινόσαυρους

Oι δεινόσαυροι, και όχι όπως πολλοί πιστεύουν τα πτηνά, είναι το πρώτο είδος στο οποίο αναπτύχθηκαν φτερά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες, οι δεινόσαυροι είναι «υπεύθυνοι» για μία ακόμη πρωτοπορία... τα χρωματιστά αυγά.

Μέχρι πριν μερικά χρόνια, το χρώμα των αυγών των δεινοσαύρων ήταν άγνωστο, σε αντίθεση με το χρώμα των περισσότερων αυγών άλλων ερπετοειδών, το οποίο είναι κατά βάση λευκό. Το 2015 η Τζασμίνα Βίμαν και οι συνεργάτες της αποκάλυψαν την ύπαρξη μπλε και κόκκινων χρωστικών ουσιών στα αυγά δεινοσαύρων.

Η Βίμαν μετά τα αρχικά ευρήματα της συνεργάστηκε με τον Μαρκ Νόρελ, παλαιοντολόγο του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, για την ανάπτυξη μίας μεθόδου με χρήση λέιζερ, η οποία μπορεί να αναγνωρίσει τις χρωστικές ουσίες στα αυγά. Μαζί έλεγξαν 14 αυγά διαφορετικών ειδών δεινοσαύρων, αλλά και μοντέρνων αρχαίων πτηνών.

Times: Τα χρωματιστά αυγά «προέρχονται» από τους δεινόσαυρους

Η νέα τεχνολογία σε συνδυασμό με την μέθοδο που ανέπτυξαν, βοήθησε τους Βίζαν και Νόρελ να αποδείξουν οτι «υπήρχε μία μοναδική πηγή από την οποία προέρχεται το χρώμα των αυγών, ανατρέποντας την θεωρία που ήθελε το χρώμα στα αυγά να προέρχεται απο τα πτηνά», όπως δήλωσε στους Times η Ντάρλα Ζελενίτσκυ, παλαιολόγος με ειδικότητα στους δεινόσαυρους.

Οι δεινόσαυροι που γεννούσαν χρωματιστά αυγά, συνήθως τα άφηναν αφύλακτα στις φωλιές τους. Τα χρωματιστά αυγά βοηθούσαν τους δεινόσαυρους να ξεχωρίζουν τα δικά τους αυγά από αυτά που γεννούσαν στις φωλιές τους άλλα ζώα, όπως για παράδειγμα ο κούκος, που αναφέρονται χαρακτηριστικά ως «παράσιτα». Η συμπεριφορά αυτή φαίνεται να έχει «περάσει» και στα μοντέρνα πτηνά.


Δεν υπάρχουν σχόλια