Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συνθέτοντας το παζλ της μυκηναϊκής Αχαΐας. Μικρές ιστορίες από το νεκροταφείο του Αγίου Βασιλείου Χαλανδρίτσας

Οι Αιγαιακές Διαλέξεις ξεκινούν το 2019 με την ομιλία της κ. Κ. Ακτύπη   (Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας) την Παρασκευή 25 Ιανουαρίο...



Συνθέτοντας το παζλ της μυκηναϊκής Αχαΐας. Μικρές ιστορίες από το νεκροταφείο του Αγίου Βασιλείου Χαλανδρίτσας


Οι Αιγαιακές Διαλέξεις ξεκινούν το 2019 με την ομιλία της κ. Κ. Ακτύπη  (Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας) την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019, και ώρα 19:00, στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, Αθήνα).

Το Μυκηναϊκό νεκροταφείο των θαλαμοειδών τάφων στη θέση Άγιος Βασίλειος στη Χαλανδρίτσα της Αχαΐας, αν και είχε ανακαλυφθεί από το Νικόλαο Κυπαρίσση ήδη από το 1928, δεν έτυχε ποτέ συστηματικής ανασκαφικής έρευνας ή μελέτης.

Η πρόσφατη μελέτη των διαθέσιμων δεδομένων βασίστηκε κυρίως στα αποτελέσματα των σωστικών ανασκαφικών ερευνών που έγιναν στο νεκροταφείο από το 1989 έως το 2001, πάντα υπό τη σκιά των λαθρανασκαφών. 

Παρ’ όλο τον αποσπασματικό χαρακτήρα της έρευνας, τα στοιχεία που έχουν έλθει στο φως μας επιτρέπουν να ανασυνθέσουμε μια αντιπροσωπευτική εικόνα για τις ζωές των ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή και τάφηκαν στο νεκροταφείο του Αγίου Βασιλείου. 

Η εικόνα που προκύπτει φανερώνει την ύπαρξη μιας ακμαίας κοινότητας, που αναπτύχθηκε σε μια προνομιακή γεωγραφική τοποθεσία, πλήρως ενταγμένη στο πυκνό δίκτυο οικισμών της δυτικής Αχαΐας κατά τους τελευταίους τρεις αιώνες της Μυκηναϊκής περιόδου.


Πηγή: Αιγεύς

Δεν υπάρχουν σχόλια