Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι μεγάλοι Κρήτες αγιογράφοι στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης

Έξι από τους μεγαλύτερους Κρητικούς αγιογράφους όλων των εποχών εικονίζονται σε έργο που εκτίθεται προσωρινά στο Μουσείο Χριστιανικής ...

Οι μεγάλοι Κρήτες αγιογράφοι στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης

Έξι από τους μεγαλύτερους Κρητικούς αγιογράφους όλων των εποχών εικονίζονται σε έργο που εκτίθεται προσωρινά στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών». 

Πρόκειται για σύγχρονο πίνακα μεγάλων διαστάσεων (2.20 Χ 1.60) που φιλοτέχνησε ο γνωστός αγιογράφος και συντηρητής έργων τέχνης κ. Παναγιώτης Μόσχος. Οι έξι σπουδαίοι αγιογράφοι εικονίζονται όρθιοι, με τα βλέμματα στραμμένα προς τον θεατή και τα σύνεργα της δουλειάς τους στα χέρια. 

Ο Θεοφάνης Στρελίτζας κρατάει μία εικόνα του Παντοκράτωρα, ο Ανδρέας Ρίτζος και ο Μιχαήλ Δαμασκηνός από μία εικόνα της Βρεφοκρατούσας Θεοτόκου, ο Άγγελος Ακοτάντος μία εικόνα του Αγίου Φανουρίου (είναι γνωστό, άλλωστε, ότι εκείνος καθιέρωσε τον εικονογραφικό τύπο του εν λόγω αγίου), ο Γεώργιος Κλώντζας ένα φάκελο με προσχέδια και ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος τα πινέλα του.

Πίσω τους εμφανίζονται σε δεύτερο πλάνο αγιογραφικά εργαστήρια με ημιτελείς πολυπρόσωπες συνθέσεις (η κοίμηση της Θεοτόκου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και η Προσκύνηση των Μάγων του Μιχαήλ Δαμασκηνού) και σχέδια τοιχογραφιών.

Ο καταξιωμένος ζωγράφος Π. Μόσχος, που γεννήθηκε στη Μονεμβασία αλλά έχει περάσει όλα τα χρόνια της εργασιακής του ζωής στην Κρήτη, όπου ζει με την οικογένειά του, επέλεξε να φιλοτεχνήσει όχι μόνο τα πορτρέτα έξι σημαντικών καλλιτεχνών που επηρέασαν και ανέδειξαν την περίφημη Κρητική Αγιογραφική Σχολή κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας αλλά να δώσει και μια συνοπτική εικόνα του αγιογραφικού εργαστηρίου με παλέτες, πινέλα, σχέδια και ανθίβολα.

Το έργο αυτό θα εκτεθεί μόνιμα σε χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας, αλλά πριν τοποθετηθεί στην τελική του θέση θα παραμείνει για δέκα μέρες στον χώρο του παρεκκλησίου. Αν και δεν είναι συνηθισμένο να γίνονται περιοδικές εκθέσεις με ένα και μόνο έργο, οι υπεύθυνοι του Μουσείου αποδέχτηκαν την πρόταση που υπέβαλαν πολίτες του Ηρακλείου προκειμένου να έρθει το ευρύτερο κοινό σε επαφή με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και να του δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τις μεγάλες μορφές των ανθρώπων που έφεραν πριν από αιώνες την Κρήτη στην πρωτοπορία της τέχνης.

Το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης ευχαριστεί τον κ. Μόσχο που με μεγάλη προθυμία παραχώρησε το έργο του. 

Διάρκεια έκθεσης: ως τις 20 Ιανουαρίου 2019


Πηγή: eΚρήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια