Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Προχωρεί το έργο της τρισδιάστατης σάρωσης και απεικόνισης της έκθεσης «ICARO-ΙΚΑΡΟΣ»

Θετική είναι η ανταπόκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στην πρόταση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου για ...


Προχωρεί το έργο της τρισδιάστατης σάρωσης και απεικόνισης της έκθεσης «ICARO-ΙΚΑΡΟΣ»

Θετική είναι η ανταπόκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στην πρόταση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου για την τρισδιάστατη σάρωση και απεικόνισης της περιοδικής έκθεσης «ICARO-ΙΚΑΡΟΣ».

Η έκθεση που φιλοξενήθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης στη Ρόδο περιλαμβάνει τη μοναδική στο είδος της, συλλογή κεραμικών του Γιάννου Θ. Ιωαννίδη.

Η έκθεση συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, το Υπουργείο Πολιτισμού, το μουσείο Μπενάκη και το Δήμο Ρόδου.

Η εταιρεία ICARO ιδρύθηκε από τους Ιταλούς την 19η Δεκεμβρίου 1928, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου για την εκβιομηχάνιση και την ανάπτυξη της Δωδεκανήσου, και σταμάτησε να υφίσταται το 1988, όταν πια μετονομάστηκε σε «ΙΚΑΡΟΣ» από τον επιχειρηματία Κ. Χατζηκωνσταντή από τον οποίο και αγοράστηκε.

Συνδέθηκε στενά με την τοπική κοινωνία, μέσω της απορρόφησης σημαντικού εργατικού δυναμικού, αλλά και μέσω της παραγωγής προϊόντων, τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα.

Σε επιστολή που απέστειλε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Μαρία Μιχαηλίδου στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης και στον κ. Γιάννο Ιωαννίδη, αναφέρονται τα εξής:

«Σχετ. Η υπ’ αρ. Πρωτ.: 10019/5.11.2018 επιστολή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

Με την α’ σχετική επιστολή του Γραφείου Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, η οποία και σας επισυνάπτεται για ενέργειές σας, προτείνεται η ανάληψη του κόστους για την τρισδιάστατη σάρωση και απεικόνηση της περιοδικής έκθεσης «ICARO-ΙΚΑΡΟΣ, Το εργοστάσιο Κεραμικών της Ρόδου 1928-1988», ώστε μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας, η έκθεση να καταστεί επισκέψιμη από ευρύτερο κοινό για ένα διάστημα περίπου πέντε (5) ετών μετά την ολοκλήρωση της παραμονής της στη Ρόδο.

Η Εφορεία μας, θεωρώντας ότι η εικονική περιήγηση της έκθεσης κεραμικών ICARO-ΙΚΑΡΟΣ θα έδινε και την ποικιλία της κεραμικής που κινήθηκε στο νησί της Ρόδου κατά τους νεώτερους χρόνους, είναι θετική στην πρόταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ωστόσο, καθώς τα εκτεθειμένα αντικείμενα ανήκουν σε διαφορετικούς φορείς και ιδιώτες, για την υλοποίηση της πρότασης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των συνδιοργανωτών της παρούσας έκθεσης.

Προκειμένου λοιπόν η Υπηρεσία μας να προχωρήσει στις κατά νόμον ενέργειες για την αδειοδότηση του έργου ανάρτησης του ψηφιοποιημένου υλικού, παρακαλούμε για την κατά το δυνατόν άμεση απάντησή σας.

Είναι προφανές ότι η διαδικτυακή ψηφιακή παρουσίαση της έκθεσης θα αναφέρει όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης».


Δεν υπάρχουν σχόλια