Μία ακόμα σπουδαία ανακάλυψη έχουν να επιδείξουν οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην Πομπηία, οι οποίοι έφεραν στο φως μια εξαιρετική...
Μία ακόμα σπουδαία ανακάλυψη έχουν να επιδείξουν οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην Πομπηία, οι οποίοι έφεραν στο φως μια εξαιρετικής τέχνης και τεχνικής νωπογραφία που απεικονίζει τον Νάρκισσο στην «κλασική» του θέση, δηλαδή να παρατηρεί την αντανάκλασή του στα νερά της πηγής.
«Ο μύθος του Ναρκίσσου ήταν πολύ συχνό καλλιτεχνικό θέμα στη ρωμαϊκή πόλη», διευκρίνισε η διευθύντρια του αρχαιολογικού χώρου Αλφονσίνα Ρούσο.
Η νέα νωπογραφία εντοπίστηκε σε βίλα που βρίσκεται στο τμήμα V της ανασκαφής, λίγους μήνες μετά την ανακάλυψη του έργου που απεικονίζει τον Δία να μεταμορφώνεται σε κύκνο προκειμένου να αφήσει έγκυο τη βασίλισσα Λήδα.
Η νέα νωπογραφία εντοπίστηκε σε βίλα που βρίσκεται στο τμήμα V της ανασκαφής, λίγους μήνες μετά την ανακάλυψη του έργου που απεικονίζει τον Δία να μεταμορφώνεται σε κύκνο προκειμένου να αφήσει έγκυο τη βασίλισσα Λήδα.
Η πρώτη εκείνη ανακάλυψη αλλά και η ομορφιά των δωματίων ώθησαν τους αρχαιολόγους να συνεχίσουν την ανασκαφή στο συγκεκριμένο οίκημα. «Η ομορφιά των δύο αυτών χώρων, μας οδήγησε να αλλάξουμε τα σχέδιά μας και να προχωρήσουμε την ανασκαφή» λέει η Ρούσο και προσθέτει «στο μέλλον, μέρος της ανασκαφής θα είναι ανοιχτή και επισκέψιμη προς το κοινό».
Η νωπογραφία, που είναι εξαιρετικά διατηρημένη, βρίσκεται στο αίθριο της κατοικίας στο οποίο είναι ακόμα ορατό το ίχνος της σκάλας που οδηγούσε στο πάνω πάτωμα. Κάτω δε από το κλιμακοστάσιο εντοπίστηκε ένας χώρος που χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη. Εκεί εντοπίστηκαν δώδεκα γυάλινα δοχεία, οκτώ αμφορείς και ένα χάλκινο χωνί. Επίσης δίπλα σε μια μικρή δεξαμενή βρέθηκε ένα χάλκινο δοχείο για υγρά.
Ο Νάρκισσος είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας. Γιος της Νύμφης Λειριώτης και του ποταμού Κηφισού, ήταν φημισμένος για την ομορφιά του. Βρήκε τραγικό θάνατο θαυμάζοντας την αντανάκλαση του ειδώλου του στα νερά μιας πηγής· έμεινε σε αυτό το σημείο μέχρι που μαράζωσε και έσβησε. Λίγο μετά το θάνατό του στο σημείο φύτρωσε ένα άνθος που πήρε το όνομά του, σύμβολο της φθοράς και των χθόνιων θεοτήτων.
Πηγή: PontosNews, LiFO
Δεν υπάρχουν σχόλια