Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Παρασημοφόρηση του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη από την Ισπανία τον Σεπτέμβριο

Στο ομηρικής περιόδου νεκροταφείο της Ελεύθερνας. Τον Νίκο Σταμπολίδη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανασκαφέα της Ελεύθερνας κ...


Παρασημοφόρηση του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη από την Ισπανία τον Σεπτέμβριο
Στο ομηρικής περιόδου νεκροταφείο της Ελεύθερνας.
Τον Νίκο Σταμπολίδη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανασκαφέα της Ελεύθερνας και δημιουργό του μουσείου της, καθώς και πολυετή διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, πρόκειται να τιμήσει η Ισπανία. 

Η ειδική τελετή παρασημοφόρησης θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου από τον Ισπανό πρέσβη στην Αθήνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ξένοι αποφασίζουν να αναγνωρίσουν τη συμβολή του στον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Το 2008 είχε λάβει το παράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής των Γραμμάτων και των Τεχνών από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας. Ο λόγος είναι απλός: Ο Σταμπολίδης ήταν από τους πρώτους Ελληνες αρχαιολόγους που συνέλαβαν γρήγορα την ιδέα της χάραξης εξωτερικής πολιτιστικής πολιτικής, συνυφασμένης με τις αξίες της ίδιας της Ευρώπης. Είχε, μάλιστα, μιλήσει και στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε ο ιστορικός πλούτος της πατρίδας μας να βγει από τη βιτρίνα και να μπει ως όπλο στη φαρέτρα του μέλλοντος.

Γεννημένος στα Χανιά, με φύτρα μικρασιάτικη και κωνσταντινουπολίτικη, άκουγε από μικρός ιστορίες για τις χαμένες πατρίδες. Αυτό, αντί να τον κάνει να συστραφεί στον γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας, του χάρισε από νωρίς την αντίληψη των πολλαπλών αντανακλάσεων του ελληνισμού. Όπως μου εξηγούσε σε μια συνέντευξη το 2013, «αντιμετώπιζα πάντα ως δώρο ζωής το να έχω δύο πατρίδες, διότι με έκανε να μπορώ να συναισθανθώ τη θέση του άλλου και να βλέπω τα πράγματα σφαιρικά. Δηλαδή, ο νους μου δεν πήγαινε μόνο στους δικούς μου, που έφυγαν από τη Μικρασία, αλλά και στους Τουρκοκρητικούς, που άφησαν για πάντα το νησί και έγιναν πρόσφυγες.

Νομίζω ότι μεγάλωσα με τη συνείδηση ότι ο εαυτός μας δεν είμαστε μόνο εμείς, αλλά και ο απέναντι, ο άλλος».

Παρασημοφόρηση του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη από την Ισπανία τον Σεπτέμβριο
Η ανασκαφή στην Ελεύθερνα έφερε στο φως εκπληκτικά ευρήματα.
Δίπλα στο πατρικό του σπίτι στα Χανιά βρισκόταν ο Αγιος Νικόλαος, μια εκκλησία που έγινε κάποια στιγμή μουσουλμανικό τέμενος με μιναρέ, και λίγο πιο πέρα ήταν ο βενετσιάνικος οικισμός του Εσωτερικού Καστελιού των Χανίων, πάνω στα θεμέλια του παλατιού της μινωικής Κυδωνίας. Ηταν φυσικό να επιστρέψει στο παλίμψηστο της Κρήτης ως νεαρός αρχαιολόγος. Χάρη στο ένστικτο και στην παρατηρητικότητά του ανακάλυψε το νεκροταφείο ομηρικής εποχής στην Ελεύθερνα. Έκτοτε έχει αφιερώσει τον εαυτό του σε αυτόν τον υπέροχο τόπο, που χαρίζει κάθε τόσο εκπληκτικά ευρήματα. Σε λίγο καιρό, μάλιστα, θα έχουμε εντυπωσιακές ανακοινώσεις. Η γνωριμία του με την αείμνηστη Ντόλυ Γουλανδρή τον έφερε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το 1996. Είκοσι τρία χρόνια αργότερα, συνεχίζει τη λαμπρή πορεία του, με εκθέσεις μοναδικές, όπως αυτή για τον Πικάσο και την αρχαιότητα, στην οποία ξενάγησε τον πρωθυπουργό και τον γιο του πριν από μερικές ημέρες.

Πηγή: Μ. Πουρναρά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια