Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιοελληνικό χάλκινο αγαλματίδιο κεφαλής κριαρού βρέθηκε στο νησί του Αγίου Κηρύκου της Βουλγαρίας

Αρχαιολόγοι βρήκαν το χάλκινο αγαλματίδιο της κεφαλής ενός κριαριού, που χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ., στο νησί του Αγίου Κηρύκο...


Αρχαιοελληνικό χάλκινο αγαλμάτιο κεφαλής κριαρού βρέθηκε στο νησί του Αγίου Κηρύκου της Βουλγαρίας

Αρχαιολόγοι βρήκαν το χάλκινο αγαλματίδιο της κεφαλής ενός κριαριού, που χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ., στο νησί του Αγίου Κηρύκου, στα ανοικτά των ακτών της πόλης της Σωζόπολης στη Μαύρη Θάλασσα.

Το αγαλματίδιο, το μοναδικό στο είδος του που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, μεταφέρθηκε από τους ιδρυτές της Απολλωνίας, το αρχαίο όνομα της Σωζόπολης, σύμφωνα με τις δηλώσεις αρχαιολόγων στη Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση.

Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν στη περιοχή έχουν φτάσει σε στρώμα που χρονολογείται από την εποχή των πρώτων κατοίκων της Απολλωνίας. Η πόλη ιδρύθηκε τον 7ο αι. π.Χ. από αποίκους προερχόμενοι από τη Μίλητο.

Η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, Krustina Panayotova, αναπληρώτρια καθηγήτρια  του Εθνικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσε ότι το αγαλματίδιο βρέθηκε σε λάκκο με τελετουργικά αγγεία, αποδείξεις ότι οι πρώτες γενιές των αποίκων της αρχαίας πόλης προσέφεραν δώρα στους θεούς.

Παρόλο που η αρχαία Απολλωνία έχει μελετηθεί εδώ και πολλά χρόνια από δεκάδες αρχαιολογικές αποστολές, μέχρι σήμερα δεν είχαν βρεθεί χάλκινα αντικείμενα. Έλλειψη τέτοιων αντικειμένων ακόμα και από μεταγενέστερες εποχές παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή, παρόλο που υπήρχαν κοντά ορυχεία χαλκού, τα οποία χρησιμοποίησαν οι πρώτοι άποικοι, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Η Panayotova δήλωσε ότι ο χάλκος χρησιμοποιήθηκε πάρα πολύ στην περιοχή. Εκτιμάται ότι το άγαλμα του Απόλλωνα, ύψους 12 μέτρων από το οποίο πήρε το όνομά του η πόλη, μπορεί να είχε λιώσει στα καμίνια για την κατασκευή κανονιών στους μετέπειτα αιώνες.

Σύμφωνα με την ίδια, το κριάρι ήταν ένα ζώο θυσίας, προσφερόμενο ως δώρο στους θεούς. «Είναι πολύ πιθανό το αγαλματίδιο να ήρθε εδώ από τη Μίλητο».

Μαζί με το μικρό χάλκινο κεφάλι, έχουν βρεθεί πολλά αγγεία πόσης και κεραμικά αγγεία.

Εκτός από την τεχνική, τα ίχνη διακόσμησης με την μορφή άγριων αιγών στη χάλκινη κεφαλή υποδεικνύουν την ημερομηνία και τον τόπο από τον οποίο προέρχονταν οι πρώτοι άποικοι, σύμφωνα πάντα με δηλώσεις των αρχαιολόγων.

Ο ερευνητής, καθηγητής Margarit Damyanov, δήλωσε ότι το εύρημα προέρχεται από την βόρεια Ιωνία. Μαζί του βρέθηκε επίσης χειροποίητη κεραμική, χαρακτηριστική του θρακικού ύφους, προσθέτει.

«Αν και προσελκύονται από τα ορυχεία χαλκού και τους φυσικούς πόρους της περιοχής, οι πρώτοι άποικοι στην Απολλωνία φαίνεται να εργάζονται και να ζουν σε αρμονία με τους ντόπιους Θράκες», δήλωσε ο Damyanov.


Δεν υπάρχουν σχόλια