Αρχαιολόγοι βρήκαν μαρμάρινη επιγραφή, που χρονολογείται στο τέλος του 2ου αιώνα, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη θέση του Ρωμαϊκού Φ...
Αρχαιολόγοι βρήκαν μαρμάρινη επιγραφή, που χρονολογείται στο τέλος του 2ου αιώνα, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη θέση του Ρωμαϊκού Φόρουμ στην αρχαία πόλη της Φιλιππούπολης στη Βουλγαρία.
Η επιγραφή αποτελεί τμήμα αυτοκρατορικής επιστολής, στην οποία το ελληνικό κείμενο εκτιμάται ότι αναφέρεται σε πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Φιλιππούπολη από τον αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο όταν η πόλη υποστήριξε τον αντίπαλό του στη διεκδίκηση του θρόνου, τον Gaius Pescennius Niger, legatus propraetor της Συρίας, ο οποίος και τελικά ηττήθηκε στην μάχη της Ισσού το 194.
Ο Λεύκιος Σεπτίμιος Σεβήρος Αύγουστος (Lucius Septimius Severus Augustus) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 193 έως το 211. Ο Σεβήρος γεννήθηκε στη Λέπτις Μάγκνα στη ρωμαϊκή επαρχία της Αφρικής. Ως νέος άνδρας προωθήθηκε μέσω του cursus honorum -του συνηθισμένου τρόπου διαδοχής στα αξιώματα- υπό τη βασιλεία του Μάρκου Αυρηλίου και του Κόμμοδου. Ο Σεβήρος κατέλαβε την εξουσία μετά το θάνατο του αυτοκράτορα Πέρτιναξ το 193 κατά τη διάρκεια του Έτους των Πέντε Αυτοκρατόρων.
Η επιγραφή που βρέθηκε στην περιοχή του σημερινού Πλόβντιβ αποκρυπτογραφήθηκε από τον επιγραφολόγο Nikolay Sharankov.
Ο Sharankov δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι οκτώ γραμμές της επιγραφής αποτελούν το τέλος της επιστολής, από την οποία όμως λείπει η αρχή. Το όνομα του αυτοκράτορα λείπει αλλά η μορφή των γραμμάτων και του περιεχομένου, υποδεικνύει ότι μπορεί να έχει συνταχθεί από τον αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο.
Η επιγραφή αναφέρει ότι το πρόστιμο για την Φιλιππούπολη θα πρέπει να καταβάλλεται από έναν από τους εξέχοντες πολίτες της, οι οποίοι είχαν προηγουμένως επιβαρυνθεί με τις δαπάνες της πόλης.
Το εύρημα βρέθηκε σε τμήμα της πλατείας που μέχρι πρόσφατα ήταν περιφραγμένο και χαρακτηρισμένο ως ιδιωτική ιδιοκτησία, λόγω μιας μακρόχρονης διαφωνίας με τον δήμο σχετικά με την τιμή απαλλοτρίωσης του. Η αγορά του μικρού οικοπέδου από το δήμο του Πλόβντιβ επέτρεψε να προχωρήσουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές.
Ο χώρος, δίπλα στην κεντρική πλατεία της Φιλιππούπολης, περιείχε διάφορα δημόσια κτίρια της ρωμαϊκής περιόδου, όπως το Ωδείο, η βιβλιοθήκη και το θησαυροφυλάκιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια