Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα σε νησίδα των Πρεσπών

Η νησίδα Άγιος Παύλος στις Πρέσπες Πλούσια ευρήματα, ήδη από την πρώιμη Χαλκοκρατία (μέσα 2ης χιλιετίας π.Χ.), έχουν φέρει στην επιφ...


Πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα σε νησίδα των Πρεσπών
Η νησίδα Άγιος Παύλος στις Πρέσπες
Πλούσια ευρήματα, ήδη από την πρώιμη Χαλκοκρατία (μέσα 2ης χιλιετίας π.Χ.), έχουν φέρει στην επιφάνεια οι ιδιαίτερης σημασίας ανασκαφές της ελληνοαλβανικής αρχαιολογικής αποστολής στη νησίδα Άγιος Παύλος (Maligrad). 

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές ξεκίνησαν το 2009 και διεξάγονται από την ελληνοαλβανική αρχαιολογική αποστολή, στο τριεθνές των Πρεσπών.

Η νησίδα Άγιος Παύλος κατοικείτο αδιάλειπτα, έως τα μέσα του 6ου αι. μ.Χ., όταν ο τελευταίος οικισμός καταστράφηκε ολοσχερώς και οι κάτοικοι εξοντώθηκαν από τις πρώιμες Αβαροσλαβικές εισβολές.

Πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα σε νησίδα των Πρεσπών
Εικόνα από τις ανασκαφές της ελληνοαλβανικής
αρχαιολογικής αποστολής στη νησίδα
Η σκαπάνη της ελληνοαλβανικής αρχαιολογικής αποστολής τεκμηριώνει αρχαιολογικά την έλευση Αβάρων και Σλάβων στην περιοχή, λίγο πριν αυτοί εισβάλουν στον ελλαδικό χώρο.

Στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα είχαν την ευκαιρία την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου να επισκεφτούν τη νησίδα, να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο από τους διευθυντές της αποστολής Σταύρο Οικονομίδη και Adem Bunguri, και να πληροφορηθούν όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα ανασκαφικά ευρήματα. 

Προηγήθηκε συνάντηση των στελεχών της πρεσβείας με τον γραμματέα του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Πολιτισμικής Συνεργασίας (ΙΔΙΠΟΣ) δρ Άκη Τσώνο στις αποθήκες των αρχαιολογικών ευρημάτων, στην Κορυτσά.


Πηγή: PontosNews

Δεν υπάρχουν σχόλια