Οι αρχαιολόγοι στο Μεξικό αποκάλυψαν ένα αχανές παλάτι των Μάγια, ηλικίας άνω των 1.000 ετών, σε μία αρχαία πόλη, περίπου 160 χιλιόμ...
Οι αρχαιολόγοι στο Μεξικό αποκάλυψαν ένα αχανές παλάτι των Μάγια, ηλικίας άνω των 1.000 ετών, σε μία αρχαία πόλη, περίπου 160 χιλιόμετρα μακριά από το Κανκούν.
Το παλάτι, που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Kulubá, έχει μήκος 55 μέτρα, πλάτος 15 και ύψος έξι και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού είχε έξι αίθουσες. Το κτίριο αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου συγκροτήματος στο οποίο υπάρχουν δύο δωμάτια, έναν βωμό και έναν μεγάλο κυκλικό φούρνο. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν επίσης τα ερείπια ενός νεκροταφείου και ελπίζουν ότι η ανάλυση των οστών θα αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για τους κατοίκους της περιοχής. Το παλάτι χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια δύο περιόδων του πολιτισμού των Μάγια που επικαλύπτονται, την ύστερη κλασική, από το 600 ως το 900 μ.Χ. ως την μετακλασική, από το 850 ως το 1050 μ.Χ., ανέφερε ο Alfredo Barrera Rubio, ένας από τους αρχαιολόγους της ανασκαφής.
«Ξέρουμε πολύ λίγα για τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της περιοχής, βορειοδυτικά της Γιουκατάν. Έτσι, μία από τις προτεραιότητές μας είναι, πέρα από την προστασία και την αποκατάσταση, είναι η μελέτη της αρχιτεκτονικής της Kulubá», αναφέρει. «Είναι η αρχή της δουλειάς. Απλά αποκαλύπτουμε ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια της περιοχής», συνεχίζει, εκφράζοντας την ελπίδα ότι με την πρόοδο των εργασιών τα ευρήματα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επισκέπτες στην περιοχή.
Ο πολιτισμός των Μάγια, ένας από τους πιο σπουδαίους του δυτικού ημισφαιρίου, αναπτύχθηκε στην κεντρική Αμερική, σε περιοχές που σήμερα ανήκουν στο Μεξικό, τη Γουατεμάλα, την Μπελίζ και την Ονδούρα. Στις πόλεις των Μάγιας δημιουργήθηκαν ναοί σε σχήμα πυραμίδας και τεράστια κτίρια από πέτρα. Οι Μάγια καλλιεργούσαν, χρησιμοποιούσαν μεταλλικά εργαλεία, ανέπτυξαν εξεζητημένα συστήματα άρδευσης και δημιούργησαν τα δικά τους ιερογλυφικά. Από το 800 ως το 1000 μ.Χ. ο πολιτισμός τους παρήκμασε. Πιθανά αίτια της παρακμής αποτελούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πόλεμος, το κλίμα, οι ασθένειες και η πολιτική, παρότι πόλεις όπως η Chichén Itzá, που στον έλεγχό της ήταν, κατά πάσα πιθανότητα και η Kulubá, έδειξαν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στον χρόνο.
Πηγή: LiFO
Δεν υπάρχουν σχόλια