Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αίγιο: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας... στην Παναγία Τρυπητή για την εργολαβία

Όλο και πιο κοντά έρχεται χρονικά το έργο ανακαίνισης της Παναγίας Τρυπητής, αφού το Κεντρικό Συμβούλιο Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονική...


Αίγιο: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας... στην Παναγία Τρυπητή για την εργολαβία

Όλο και πιο κοντά έρχεται χρονικά το έργο ανακαίνισης της Παναγίας Τρυπητής, αφού το Κεντρικό Συμβούλιο Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής ενέκρινε τη σχετική μελέτη και την απέστειλε στην Ιερά Μητρόπολη, ολοκληρώνοντας έτσι τις από το νόμο διαδικασίες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, θα' ναι αυτή που θα πάρει τη σκυτάλη εκτέλεσης της εργολαβίας, η οποία χρηματοδοτείται από πρόγραμμα Ελλάδας-Ιταλίας μέσω της Περιφέρειας και προώθησε προ έτους την ανάπλαση του ναού και του περιβάλλοντος χώρου, αλλά από τότε έχουν κλείσει για τους προσκυνητές (Παρασκευή του Πάσχα) αναμένοντας εναγωνίως τη σύμβαση έναρξη των εργασιών.

Η θαυματουργή εικόνα έχει μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό ναό της Φανερωμένης Αιγίου, αν και η σημαντική παρέμβαση έχει πάει πολύ πίσω χρονικά, καθότι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο αλλά ακόμα εκκρεμεί. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ, θα εκτελεστεί με αυτεπιστασία από την ΕΦΑ (σύμφωνα με την αρχαιολογική νομοθεσία) όπως προβλέπεται και στο συμφωνητικό της 4ης Οκτωβρίου 2019 και στη μελέτη του Μαρτίου του 2019, κατόπιν θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου έχει ορίζοντα υλοποίησης 36 μηνών, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία παρεμβάσεων, που είναι: Ασανσέρ δυτικά και από το κάτω μέρος, εσοχή στην οδό Ζ.Πηγής για να παρκάρουν οχήματα, ανάπλαση παρτεριών, εξωτερικά βαψίματα και στερεώσεις, εσωτερικές συντηρήσεις αγιογραφιών, ζητήματα στατικότητας στο βράχο, ώστε να μην πέφτουν πέτρες κ.ά.


Πηγή: Dete

Δεν υπάρχουν σχόλια