Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Τα νησιά των ανέμων»: Η ναυτική παράδοση του Προϊστορικού Αιγαίου στο Μουσείο Μεσσαράς

Η ανασύνθεση της πρώιμης ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο θα είναι το θέμα της έκθεσης που εγκαινιάζεται στις 25 Ιανουαρίου στο νεόδμητο Α...




«Τα νησιά των ανέμων»: Η ναυτική παράδοση του Προϊστορικού Αιγαίου στο Μουσείο Μεσσαράς

Η ανασύνθεση της πρώιμης ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο θα είναι το θέμα της έκθεσης που εγκαινιάζεται στις 25 Ιανουαρίου στο νεόδμητο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς.

Με ψηφιακές και σχεδιαστικές αναπαραστάσεις, αλλά και τρισδιάστατα ομοιώματα πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων, ανασυντίθεται η ναυτική παράδοση στο Προϊστορικό Αιγαίο, σε μία έκθεση που εγκαινιάζεται το ερχόμενο Σάββατο στο νεόδμητο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς.    

Η περιοδική έκθεση «Τα νησιά των ανέμων. Ο θαλάσσιος πολιτισμός του Προϊστορικού Αιγαίου» διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και το Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και θα διαρκέσει από από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 31 Αυγούστου 2020.    

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιανουαρίου, ώρα 17.00 μ.μ. ενώ την ίδια ημέρα και ώρα 16.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ιδιαίτερη ξενάγηση για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ από τον καθηγητή Δρ. Διαμαντή Παναγιωτόπουλο.   

«Τα νησιά των ανέμων»: Η ναυτική παράδοση του Προϊστορικού Αιγαίου στο Μουσείο Μεσσαράς

Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της έκθεσης οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια μιας πρακτικής προσέγγισης της ιστορίας της αιγαιακής ναυσιπλοΐας, η οποία επέτρεψε για πρώτη φορά μια σειρά από πειστικές υποθέσεις πάνω σε ποικίλα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις τεχνικές ναυπήγησης, το μέγεθος, σχήμα και την πλοήγηση των πλοίων αλλά και την μορφή και λειτουργία λιμενικών εγκαταστάσεων της Εποχής του Χαλκού. Βασικός στόχος της έκθεσης είναι να υπερβεί το στενό πλαίσιο μιας καθαρά αρχαιολογικής παρουσίασης του θέματος, επιδιώκοντας έτσι μια ανασύνθεση της πρώιμης ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο, η οποία θα είναι εύληπτη από το ευρύ κοινό και ιδιαίτερα από νέους και μαθητές.    

Όπως εξηγεί στην ηρακλειώτικη εφημερίδα «Πατρίς» η κ. Βάσω Συθιακάκη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, πρόκειται για μια έκθεση εποπτικού κυρίως υλικού, δηλαδή περιλαμβάνει πόστερ, κείμενα και κάποια τρισδιάστατα μοντέλα- αναπαραστάσεις από πλοία της Εποχής του Χαλκού, καθώς και μακέτες τρισδιάστατες από λιμενικές εγκαταστάσεις. Ουσιαστικά είναι μια έκθεση που ως ένα βαθμό προσπαθεί να εξηγήσει και να ερμηνεύσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ταξίδευαν οι άνθρωποι στην θαλασσα, κατά την εποχή του Χαλκού, δηλαδή από το 3000 -1000 π.Χ. 

«Τα νησιά των ανέμων»: Η ναυτική παράδοση του Προϊστορικού Αιγαίου στο Μουσείο Μεσσαράς

‘’Είναι” – τονίζει η κ. Συθιακάκη – “άκρως ενδιαφέρουσα γιατί δίνει πάρα πολλά στοιχεία που έχουν προκύψει μέσα από τις μελέτες που έχουν κάνει οι άνθρωποι που έστησαν την έκθεση αυτή. Είναι ενδιαφέρουσα τόσο για τους αρχαιολόγους όσο και για τους απλούς ανθρώπους. Ακόμα και για τα παιδιά της Πρωτοβαθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς όλα τα στοιχεία δίνονται με έναν απλό, αλλά συνάμα θελκτικό τρόπο.

Η έκθεση μάς προτάθηκε από τον κ. Παναγιωτόπουλο που είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και ανασκαφέας στην Κουμάσα. Το κάναμε με πολύ μεγάλη διάθεση, μεταφράστηκαν όλα τα κείμενα κι ένας κατάλογος που θα κυκλοφορήσει αργότερα από τα γερμανικά στα ελληνικά για τις ανάγκες της έκθεσης. Αποφασίσαμε επίσης με αφορμή την έκθεση αυτή να εκθέσουμε κάποια αντικειμενα από τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου της Μεσσαράς που προέρχονται από το μινωικό λιμάνι του Κομμού.

Είναι μια ευτυχής συγκυρία να το συνδιάσουμε έτσι και να δώσουμε στον κόσμο μια πρώτη γεύση της μόνιμης έκθεσης που θα έχει το Μουσείο”.

Διαλέξεις

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 30 Αυγούστου και θα εμπλουτιστεί με διαλέξεις που προγραμματίζει η Εφορία.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ομιλητές θα είναι ο ίδιος ο κ. Δ. Παναγιωτόπουλος που θα αναφερθεί στη δημιουργία της έκθεσης αλλά και αρχαιολόγοι που σχετίζονται με το θέμα όπως της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων που θα μιλήσουν για τα ναυαγια αλλά και άλλοι αρχαιολογοι που ασχολούνται με το αντικειμενο αυτό, ώστε στη διάρκεια της έκθεσης να υπάρχουν μέρες διαλέξεων για το κοινό προκειμένου να μάθει περισσότερα για το θέμα.

«Τα νησιά των ανέμων»: Η ναυτική παράδοση του Προϊστορικού Αιγαίου στο Μουσείο Μεσσαράς
Στο νεόδμητο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς εγκαινιάζεται η έκθεση «Τα νησιά των ανέμων. Ο θαλάσσιος πολιτισμός του Προϊστορικού Αιγαίου»
Η έκθεση είναι μια κοινή   προσπάθεια   του Υπουργείο Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Πανεπιστημίου  της Χαϊδελβέργης που μοιράστηκαν το κόστος, ώστε να μπορέσει να ταξιδέψει η έκθεση από τη Γερμανία στη Μεσσαρά.

Καταβάλλονται προσπάθειες να ανοίξει πριν το 2023

Το Μουσείο της Μεσσαράς έχει ως τυπική ημερομηνία ολοκληρωσης τον Ιούνιο του 2023, αλλά όπως επισημαίνει η κ. Συθιακάκη καταβαλλεται προσπάθεια ώστε αυτό να γίνει νωρίτερα…”Ελπίζουμε” -καταλήγει- “να πάνε όλα καλά γραφειοκρατικά και να μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε πιο νωρίς”.

Πηγή: Α. Κουτσάκη, ΠατρίςLiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια