Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δωρεάν ψηφιακά ταξίδια σε 20 πόλεις της Μικρασίας από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ), στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μένουμε στο σπίτι», προσπαθεί με τον δικό του τρόπο να στηρίξει τον ...

Δωρεάν ψηφιακά ταξίδια σε 20 πόλεις της Μικρασίας από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ), στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μένουμε στο σπίτι», προσπαθεί με τον δικό του τρόπο να στηρίξει τον κόσμο, ανταποκρινόμενο στην πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Το Ίδρυμα προσκαλεί τον κόσμο σε ένα διαδικτυακό ταξίδι μάθησης και ψυχαγωγίας, με τη δωρεάν online παρακολούθηση των παραγωγών του. Πρόκειται για ντοκιμαντέρ ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου, οδοιπορικά σε περισσότερες από είκοσι πόλεις της Μικράς Ασίας, καταγραφή των θαλάσσιων ταξιδιών του ελληνικού λαού στην Κύπρο και τον Λίβανο κ.ά.

Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν τα ντοκιμαντέρ στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (δείτε εδώ).



Στις περισσότερες από τις παραγωγές γίνεται χρήση τρισδιάστατων γραφικών που αναπαριστούν μνημεία και δημόσια κτήρια τα οποία δεν διασώζονται σήμερα. Πολλές από αυτές έχουν βραβευτεί σε διεθνή φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. Επιπλέον, παρέχεται πρόσβαση στο έργο «Ελληνική ιστορία στο διαδίκτυο», που έχει αναπτυχθεί από το ΙΜΕ και είναι διαθέσιμο στο σύνολό του στις ιστοσελίδες του.

Η αντιπρόεδρος του ΙΜΕ Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στη δύσκολη αυτήν εποχή, που όλοι μένουμε σπίτι, η δυνατότητα χρήσης ψηφιακών εφαρμογών από μικρούς και μεγάλους αποτελεί ποιοτική και παραγωγική διέξοδο και είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού συνεχίζει να πρωτοπορεί και να βρίσκεται πάντα κοντά στους πολίτες μέσα από πρωτότυπες και παγκοσμίως πρωτοποριακές διαδικασίες έρευνας, τεκμηρίωσης, ψηφιοποίησης και εκπαίδευσης σε νέες τεχνολογίες, πάντα με προτεραιότητα τη διάσωση και διάδοση του πολιτισμού και την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων».

Τα ντοκιμαντέρ
  • Μίλητος... Μια πόλις σε τέσσερις διαστάσεις. Ημίωρο ντοκιμαντέρ που απέσπασε το α΄ βραβείο στο 5ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού Φιλμ στην Αμιένη της Γαλλίας. Το ντοκιμαντέρ έχει αρχαιολογικό περιεχόμενο και ένα μεγάλο μέρος του βασίζεται σε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις των κυριότερων δημόσιων κτηρίων της Μιλήτου.
  • Μικρά Ασία... Αναζητώντας όσα δεν έσβησε ο χρόνος. Οδοιπορικό στη Μικρασία, το οποίο αποτελείται από τέσσερα ημίωρα ντοκιμαντέρ. Μέσα από το διάλογο δύο ψυχών που αναζητούν τις ρίζες τους περιηγούμαστε είκοσι πόλεις των παραλίων –από την Άσσο έως τα Μύρα– και ανακαλύπτουμε την ιστορία τους διαχρονικά. Η σειρά εμπλουτίζεται με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μνημείων. Από την Άσσο στο Αϊβαλί, από την Τέω στη Σμύρνη, από την Έφεσο στην Ηράκλεια και από την Κνίδο στα Μύρα.
  • Tο κερί που δεν σβήνει... Στα χνάρια του χριστιανισμού της Μικράς Ασίας. Ημίωρο οδοιπορικό στα χριστιανικά μνημεία των μικρασιατικών παραλίων και την ιστορία τους, από τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα. Σε τρισδιάστατη αναπαράσταση έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Νίκαια της Βιθυνίας, που καταστράφηκε ολοσχερώς τη δεκαετία του 1920.
  • Θαλάσσιοι δρόμοι – Κύπρος. Στο ωριαίο ντοκιμαντέρ η Κύπρος μάς αποκαλύπτεται σταδιακά, όπως ακριβώς αναδύεται από τη θάλασσα. Οι μύθοι, η ιστορία της, ο φυσικός της πλούτος, οι άνθρωποι, η δύναμη της θάλασσας που την περιβάλλει συνθέτουν το ψηφιδωτό ζωής και εξέλιξης ενός τόπου με ισχυρές παραδόσεις κι ενός λαού με τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης.
  • Tα λιμάνια της πορφύρας. Το ντοκιμαντέρ ζωντανεύει τα ταξίδια των Ελλήνων, από τη μινωική ακόμη εποχή, στο Λίβανο, τη χώρα των Φοινίκων, ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά κέντρα της Μεσογείου.
  • Ερμογένους οίκος. Δραματοποιημένη ταινία μικρού μήκους διάρκειας περίπου 9 λεπτών, που αναπαριστά μια τυπική κατοικία στην Πριήνη των Ελληνιστικών χρόνων, με χρήση αποκλειστικά και μόνο τρισδιάστατων γραφικών. Βασίζεται στις έρευνες του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βερολίνου δρ Wolfram Höpfner. Η ταινία βραβεύτηκε στο ετήσιο φεστιβάλ αρχαιολογικών ταινιών και βίντεο του Όρεγκον The Αrchaeology Channel International Film and Video Festival.



Πηγή: PontosNews, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια

  1. Κατάλογος Μικρασιατικών Συλλόγων https://2022mikra-asia.blogspot.com

    Είναι πλέον πολλοί οι μικρασιατικοί σύλλογοι που παίρνουν θέση στο ερώτημα
    2022
    Έτος Προσφυγικής Μνήμης
    ή Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού;
    Οι (έως τώρα) Μικρασιατικοί Σύλλογοι ζητούν το 2022 να ανακηρυχθεί:
    50 σύλλογοι ως -> Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού
    1 σύλλογος -> Έτος Ξεριζωμού Μικρασιατών 1922-2022
    3 σύλλογοι -> Έτος Μικρασιατικού και Ανατολικοθρακιωτικου Ελληνισμού
    1 σύλλογος -> Έτος Προσφυγικής Μνήμης
    4 σύλλογοι -> Μικρασιατικής Μνήμης
    1 σύλλογος -> Ελληνισμού της Ανατολής
    1 σύλλογος -> Μικρασιατών και Γενοκτονία τους
    1 σύλλογος -> επετειακό για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή
    Περισσότερα εδώ: Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας https://www.facebook.com/groups/299688290162971

    Στις επόμενες μέρες αναμένονται πολλοί περισσότεροι. Οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι που βγήκαν μπροστάρηδες ενημερώνουν για αυτή την πρωτοβουλία και εμείς γινόμαστε αρωγοί στη προσπάθεια τους.

    Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις για διορθώσεις και επικαιροποίηση στοιχείων είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.
    https://2022mikra-asia.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή