Νέες διαδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους όχι τόσο προβεβλημένους, όπως το Ιερό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα, πρέπει να μπουν στον σχεδιασμό...
Νέες διαδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους όχι τόσο προβεβλημένους, όπως το Ιερό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα, πρέπει να μπουν στον σχεδιασμό για την επόμενη μέρα. |
«Είναι σίγουρο ότι ο τουρισμός θα είναι μειωμένος και δεν θα έχουμε τα έσοδα που αναμέναμε», λέει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην «Κ». «Πώς θα διαμορφωθεί το τουριστικό τοπίο; Δεν μπορούμε να πούμε ακόμη τίποτα. Αν, όμως, μας πουν ότι ξεκινάμε, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με διευρυμένο ωράριο, 8 το πρωί με 8 το βράδυ».
Οι προκηρύξεις έχουν σταλεί στον ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 1.610 φυλάκων και καθαριστών. Το έργο του αναβατορίου στον Βράχο θα είναι έτοιμο τον Ιούλιο, όπως και ο φωτισμός, ενώ το γενικότερο πλάνο εργασιών για την Ακρόπολη θα καθυστερήσει, επειδή δεν μπορούν να εργαστούν ταυτόχρονα πολλά συνεργεία αυτόν τον καιρό. Το e-ticketing, παρότι ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες (χορηγία της Εθνικής Τράπεζας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος), δεν μπορεί να επεκταθεί, επειδή πρέπει να γίνουν, πλέον, εργασίες πεδίου.
Η πανδημία δημιουργεί μια καινούργια πραγματικότητα στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, Γιάννης Μαυρικόπουλος. «Νέες ανάγκες, όπως η δημιουργία διαφορετικής εισόδου και εξόδου των επισκεπτών στα μουσεία. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, για παράδειγμα, πρέπει να κάνει διαφορετική έξοδο, όπως και το Μουσείο Ακρόπολης. Οι τουρίστες θα έχουν άλλες απαιτήσεις πια. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι δύσκολο. Η νέα πραγματικότητα απαιτεί μια γενικότερη συζήτηση με τους υπευθύνους των αρμόδιων εφορειών και της ΠΕΥΦΑ».
Για τους ξεναγούς, η σεζόν τελείωσε πριν καν ξεκινήσει, μας λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, Κρίτων Πιπέρας. «Ακυρώθηκαν οι ξεναγήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο και οι πολυήμερες εκδρομές που ήταν κλεισμένες για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο μετατέθηκαν προς άγνωστες ημερομηνίες, όλες για το 2021. Είμαστε όλοι άνεργοι. Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα γίνει επανεκκίνηση του τουρισμού και πολλοί φοβούνται επανάκαμψη του ιού από φθινόπωρο. Μοιραία, με την έναρξη ανοίγει ένας κύκλος υγειονομικού ελέγχου για τους επισκέπτες από τις χώρες που είχαν πολλά κρούσματα. Και υπάρχει έντονος προβληματισμός: πώς θα συνυπάρχει στο πούλμαν ένα γκρουπ 40 ή 25 ατόμων; Επίσης, μπορούμε να διαχειριστούμε στην Ακρόπολη καταστάσεις ανάλογες με εκείνες στο Σινικό Τείχος, που ήταν πατείς με πατώ σε όταν άνοιξε στο κοινό;».
Όταν, ωστόσο, ανοίξει η αγορά, τα διεθνή πρακτορεία θα ρίξουν πολύ τις τιμές για ελκυστικότερα πακέτα στη χώρα μας και αυτόματα θα έχουμε αντίστοιχες μειώσεις στις αμοιβές όσων εμπλέκονται με τον τουρισμό. Λέει, ακόμη, ότι «επανάκαμψη του τουρισμού στα παλιά επίπεδα θα πάρει χρόνια να δούμε, πολύ περισσότερο όταν η αύξηση των τελευταίων χρόνων ήταν αποτέλεσμα συγκυριών (έκρυθμη κατάσταση σε Μέση Ανατολή και Τουρκία). Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν επένδυσε στις υποδομές και στις παροχές. Μετά την πανδημία, ο τουρισμός θα είναι άλλου είδους. Ο ομαδικός τουρισμός με τις ουρές έξω από την Ακρόπολη ή την Κνωσό, σιγά σιγά θα εξαφανιστεί».
Αλλά και όσα παρέβλεπε ο τουρίστας προκειμένου να δει το αγαπημένο του μνημείο: κλειστά αναψυκτήρια, άδεια πωλητήρια, χαλασμένοι αυτόματοι πωλητές νερού, συνωστισμός στα εκδοτήρια εισιτηρίων, θα δώσουν τη θέση τους στην ασφάλεια, στην καθαριότητα, στους χώρους με λιγότερο κόσμο. «Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στον ποιοτικό τουρισμό που αφήνει περισσότερα και όχι στον μαζικό με λιγότερα. Δεν μπορεί η Ακρόπολη να έχει ακόμη πέντε WC για χιλιάδες επισκέπτες. Ούτε οι διαδρομές που οδηγούν σε αρχαιολογικούς προορισμούς (Αρχαία Κόρινθος, Μυκήνες, Ηλεία, Αρχαία Ολυμπία, Μετέωρα) να είναι γεμάτες σκουπίδια, γκράφιτι, tagging. Η νέα πραγματικότητα απαιτεί εφοδιασμό απολυμαντικών στις εισόδους αρχαιολογικών χώρων και μουσείων», συμπληρώνει ο κ. Πιπέρας.
Το επόμενο βήμα είναι «να επενδύσουμε συστηματικότερα στον εσωτερικό τουρισμό», υποστηρίζει η κ. Μενδώνη. «Η αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών πρέπει να γίνει σε μουσεία και χώρους ανεξαρτήτως κορωνοϊού και σε αυτό θα επενδύσει το ΥΠΠΟΑ. Από τα αναψυκτήρια και τα πωλητήρια μέχρι τα virtual reality κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στους μουσειακούς χώρους. Τον Φεβρουάριο προλάβαμε να κάνουμε τη συνάντηση με τη Microsoft για το πιλοτικό πρόγραμμα της εικονικής πραγματικότητας στην Αρχαία Ολυμπία. Η ανάδειξη της ρωμαϊκής φάσης στην Ολυμπία έχει διττό σκοπό. Να αντιληφθεί ο επισκέπτης ότι η ζωή δεν σταμάτησε στα κλασικά χρόνια και ότι Ολυμπιακούς Αγώνες έχουμε μέχρι τα μεταχριστιανικά χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, αποδίδουμε χιλιάδες στρέμματα με αναδεδειγμένα μνημεία στον αρχαιολογικό χώρο, παρατείνοντας την παραμονή του επισκέπτη, κάτι που σημαίνει άμεση ενίσχυση στα οικονομικά του πολιτισμού αλλά και στην οικονομία της περιοχής. Κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει στο παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης, με ένα πρόγραμμα για την πομπή των Παναθηναίων, καθώς και ένα εργαστήριο συντήρησης διάδρασης για τους επισκέπτες».
Ο Κρίτων Πιπέρας προτείνει να στρέψουμε τον τουρίστα και σε άλλες διαδρομές. «Στη Βραυρώνα, στο Θορικό, στο Αμφιαράειο, που ήταν θεραπευτήριο κατά την αρχαιότητα και μπορεί να προσελκύσει ιατρικό τουρισμό. Να γίνουν διαδρομές στη Βυζαντινή Ελλάδα, την οποία αγνοούν πολλοί, επίσης στα αρχαία θέατρα, που θα απευθύνονται σε καλλιτέχνες. Αντί να στριμώχνουμε τουρίστες στη Σαντορίνη, στη Ρόδο και στη Μύκονο, υπάρχουν νησιά όπως η Τήνος, που έχει και Καθολικό πληθυσμό, η Σύρος με τη νεοκλασική αρχιτεκτονική, ο Ανάβατος Χίου –ένας εγκαταλελειμμένος Μυστράς–, η Σάμος, επίσης όλα τα Ιόνια νησιά πλην της Κέρκυρας. Θα δείτε, το σλόγκαν της επόμενης χρονιάς θα είναι “Coronavirus free”».
Είμαστε «σχεδόν έτοιμοι», υποστηρίζει ο κ. Μαυρικόπουλος, να ανοίξουμε φέτος την τουριστική σεζόν, «με την έννοια ότι οι μεγάλοι χώροι είναι έτοιμοι, αλλά υπάρχουν μικρές εφορείες αρχαιοτήτων στην Περιφέρεια υποστελεχωμένες επί χρόνια και κάποιοι χώροι μακρινοί με προβλήματα ασφαλείας». Θυμίζει, δε, ότι «οι μόνιμοι φύλακες που απασχολούνται σε 550 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία είναι συνολικά 1.500 άτομα».
Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια