Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανασκαφή ταφής πλοίου των Βίκινγκ για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια

Αναπαράσταση του πλοίου πριν την ταφή του Η κυβέρνηση της Νορβηγίας συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την πρώτη ανασκαφή μετά από 100 χρόνια...

Ανασκαφή ταφής πλοίου των Βίκινγκ για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια
Αναπαράσταση του πλοίου πριν την ταφή του
Η κυβέρνηση της Νορβηγίας συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την πρώτη ανασκαφή μετά από 100 χρόνια, ενός θαμμένου πλοίου των Βίκινγκς, ξεκινώντας έναν αγώνα χρόνου για να σώσει το σκάφος από τους μύκητες του εδάφους.

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παρείχε 15,6 εκατομμύρια κορώνες (1,4 εκατομμύρια ευρώ) για την ανασκαφή του πλοίου Gjellestad, το οποίο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια γεωφυσικών ερευνών το 2018 και από το οποίο μέρος της καρίνας ανασκάφηκε μόλις πέρυσι για δοκιμαστική μελέτη.

«Για πρώτη φορά εδώ και 100 χρόνια, θα ανασκάψουμε ένα πλοίο των Βίκινγκς. Είμαστε ενθουσιασμένοι για το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Sveinung Rotevatn, Υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος της Νορβηγίας στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NRK. «Επείγει η αφαίρεση του πλοίου από το έδαφος».




Η ανακοίνωση έγινε κατόπιν της προειδοποίησης του Jan Bill, επιμελητή της Συλλογής Πλοίων Βίκινγκς στο Μουσείο Πολιτιστικής Ιστορίας, τον Ιανουάριο ότι το σκάφος είχε υποστεί αλλοιώσεις από μύκητες λόγω του αέρα που  είχε εισχωρήσει.

«Όταν κάναμε τη περυσινή δοκιμαστική τομή, βρήκαμε ξύλινο υλικό του σκάφους, διατηρημένο σε πολύ καλή κατάσταση στο βαθύτερο επίπεδο, το χαμηλότερο μέρος της καρίνας», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης. «Όλα πάνω από αυτό είχαν σαπίσει, και καθώς κοιτάξαμε την καρίνα, μπορούσαμε να δούμε ότι υπήρχε μαλακό και σαπισμένο ξύλινο υλικό. Είχε ξεκινήσει η ενεργή αποσύνθεση του υλικού καθώς το κοιτάζαμε».


Ανασκαφή ταφής πλοίου των Βίκινγκ για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια
Εικόνα GPR του θαμμένου πλοίου Gjellestad
Σύμφωνα με τον Bill, οι ερευνητές ήλπιζαν ότι τα τμήματα του πλοίου που βρίσκονταν πιο μακριά από την τάφρο αποστράγγισης που είχε σκαφτεί πάνω από το σκάφος θα είχαν διατηρηθεί καλύτερα.

Επιπλέον, δήλωσε ότι ακόμη και αν το πλοίο δεν είχε διατηρηθεί σε τόσο καλή κατάσταση, θα μπορούσε ακόμα να παρέχει σημαντικές νέες πληροφορίες για τις ταφές των πλοίων Bίκινγκς, όπως τα πλοία Tune, Gokstad και Oseberg, τα οποία ανασκάφηκαν το 1868, το 1880 και το 1904, αντίστοιχα, χωρίς τις σύγχρονες ανασκαφικές μεθόδους και πρότυπα.

«Είναι σημαντικό γιατί έχουν περάσει περισσότερα από 100 χρόνια που πραγματοποιήσαμε μια τέτοια είδους ανασκαφή», είπε. «Με την τεχνολογία και τον εξοπλισμό που έχουμε σήμερα, μας δίνεται μια τεράστια ευκαιρία να κατανοήσουμε γιατί έγιναν αυτές οι ταφές των πλοίων. Αυτές ήταν πολύ πρώιμες ανασκαφές, οπότε υπάρχουν πολλές πληροφορίες που πραγματικά έχουν χαθεί λόγω του τρόπου της ανασκαφής που έγινε τότε».


Ανασκαφή ταφής πλοίου των Βίκινγκ για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια
Επισκόπηση του τόπου ταφής του πλοίου Gjellestad με περίγραμμα των αναχωμάτων
Eπίσης στην καρίνα του σκάφους, υπάρχουν ενδείξεις ταφικών κτερισμάτων και άλλων αντικειμένων μέσα στο πλοίο.

«Γνωρίζουμε ότι όταν το ανασκάψουμε θα είμαστε σε θέση να διερευνήσουμε ορισμένα από αυτά τα αντικείμενα», δήλωσε.




«Νομίζω ότι το πιο συναρπαστικό στοιχείο του συγκεκριμένου ευρήματος είναι ίσως η ημερομηνία: γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι δεν είναι νωρίτερα από τα μέσα του 8ου αιώνα και θα μπορούσε να είναι πολύ αργότερα».

Κατά τον ίδιο, η καρίνα φαίνεται να μικρότερη σε μέγεθος από αυτή των πλοίων Oseberg, τα οποία χρονολογούνται στον 9ο και στις αρχές του 10ου αιώνα. Εάν το πλοίο Gjellestad αποδειχθεί ότι είναι 100 ετών μεγαλύτερο, μπορεί να υποδηλώνει κάτι σχετικά με την εξέλιξη του σχεδιασμού των πλοίων.


Εάν το κοινοβούλιο της Νορβηγίας υπερψηφίσει την χρηματοδότηση του έργου, η ομάδα, με επικεφαλής τον Christian Lochsen Rodsrud, σκοπεύει να ξεκινήσει την ανασκαφή τον Ιούνιο.

Εκτός από τα παραπάνω, η ανασκαφική ομάδα πρέπει να προσαρμόσει τις διαδικασίες εργασίες της για να λάβει υπόψη τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και υγιεινής για την πρόληψη της εξάπλωσης του κοροναϊού.


Πηγή: The Archaeology News Network




Δεν υπάρχουν σχόλια