Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στο ανάγλυφο του Ορμίσδα Β’ της δυναστείας των Σασσανιδών (303-309 π.Χ.), ολοκληρώθηκαν στι...
Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στο ανάγλυφο του Ορμίσδα Β’ της δυναστείας των Σασσανιδών (303-309 π.Χ.), ολοκληρώθηκαν στις αρχές Μαΐου.
Το ανάγλυφο είναι μια από τις λαξευμένες βραχώδεις εικόνες που έχουν δημιουργηθεί κάτω από τους τεράστιους λαξευτούς τάφους στο Naqsh-e Rostam, τη νεκρόπολη των Αχαιμενιδών που βρίσκεται κοντά στην Περσέπολη στο νότιο Ιράν.
«Η αποκατάσταση του αναγλύφου γίνεται με προστατευτική προσέγγιση και βασίζεται στις θεωρητικές αρχές της συντήρησης. Για το σκοπό αυτό, έχουν χρησιμοποιηθεί νέα υλικά για την αποκατάσταση του λίθου», ανέφερε ο Mostafa Rakhshandekhou, ο οποίος ηγείται του έργου αποκατάστασης, σε δηλώσεις του την περασμένη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο αποκατάστασης ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 και ολοκληρώθηκε στις 4 Μαΐου.
Ένα από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου, το Naqsh-e Rostam περιλαμβάνει τέσσερις τάφους όπου βρίσκονται οι Πέρσες βασιλιάδες της Αχαιμενιδικής Αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχαιολόγων πιστεύεται ότι είναι εκείνοι των Δαρείου Β', Αρταξέρξη Α', Δαρείου Α' και Ξέρξη Α' (από αριστερά προς τα δεξιά όπως βλέπουν στον βράχο), παρόλο που το θέμα συζητείται ακόμη από ορισμένους ιστορικούς.
Υπάρχουν πανέμορφα ανάγλυφα γλυπτά τοποθετημένα ακριβώς πάνω από τους ταφικούς θαλάμους, παρόμοια με εκείνα της Περσέπολης, με τους βασιλιάδες να στέκονται στους θρόνους τους, συνοδεία ανθρώπινων μορφών που εκπροσωπούν τα υποκείμενα έθνη. Επίσης, δύο παρόμοιοι τάφοι που βρίσκονται στην Περσέπολη ανήκουν πιθανώς στους Αρταξέρξη Β' και Αρταξέρξη Γ'.
Κάτω από τους ταφικούς θαλάμους υπάρχουν διάστικτα στον βράχο, επτά ανάγλυφα της περιόδου των Σασσανίδων (224–651 μ.Χ.), που απεικονίζουν σκηνές αυτοκρατορικών κατακτήσεων και βασιλικών τελετών. Λεζάντες κάτω από κάθε ανάγλυφο δίνουν μια λεπτομερή περιγραφή στα Αγγλικά για τους επισκέπτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια