Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έφη Σακελλαράκη-Σαπουνά: "Φέτος ψάχνουμε την ουσία της ανασκαφής και του κτηρίου της Ζωμίνθου!”

Η αρχαιολόγος Έφη Σακελλαράκη Σαπουνά έφτασε στα Ανώγεια την Τετάρτη 1 Ιουλίου και με εντατικούς ρυθμούς ολοκλήρωσε την προετοιμασία τ...

Έφη Σακελλαράκη-Σαπουνά: "Φέτος ψάχνουμε την ουσία της ανασκαφής και του κτηρίου της Ζωμίνθου!”

Η αρχαιολόγος Έφη Σακελλαράκη Σαπουνά έφτασε στα Ανώγεια την Τετάρτη 1 Ιουλίου και με εντατικούς ρυθμούς ολοκλήρωσε την προετοιμασία της στον χώρο του Κέντρου Αρχαιολογικής Πληροφόρησης για την έναρξη της φετινής ανασκαφής στη Ζώμινθο την Παρασκευή 3 Ιουλίου. Η φετινή ανασκαφική περίοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. 

Λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού στη Ζώμινθο θα εργαστεί φέτος ένα μικρό συνεργείο περίπου 10 ντόπιων εργατών, και μιας επιστημονικής ομάδας με ένα αρχαιολόγο, μια αρχιτέκτων και έναν μελετητή για τη γεωμαγνητική έρευνα.




“Φέτος ψάχνουμε την ουσία της ανασκαφής χωρίς να μας ενδιαφέρει να βγάζουμε “στρέμματα” αλλά να μελετήσουμε την ουσία της ύπαρξης του σημαντικού αυτού κτηρίου και γενικότερα του χώρου” τονίζει η Έφη Σαπουνά Σακελλαράκη στην πρώτη της δήλωση στην ΑΝΩΓΗ αμέσως μετά την άφιξη της στα Ανώγεια και ολοκληρώνει με τη φράση  ότι “μπορεί μεν ο αριθμός φέτος των ανθρώπων που θα δουλέψουμε να είναι μικρός αλλά θεωρώ ότι το συνεργείο μας είναι πλήρες και είμαι αισιόδοξη ότι θα έχουμε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα από ότι πέρσι”.

Με την ολοκλήρωση και της φετινής ανασκαφής η ΑΝΩΓΗ θα συνομιλήσει με την Έφη Σακκελλαράκη Σαπουνά σε μια συνέντευξη για όλες τις φετινές εργασίες, τα ευρήματα και τα συμπεράσματα που θα έχουν βγει για το κτήριο και τον χώρο της Ζωμίνθου. Στην φωτογραφία που δημοσιεύουμε βλέπετε την περσινή ανασκαφική ομάδα που φέτος θα έχει πολλά λιγότερα μέλη λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας.

Ολόκληρη η δήλωση της Έφης Σακελλαράκη- Σαπουνά στην Ανωγή

“Φέτος θα είμαστε λιγότερα μεν άτομα αλλά θεωρώ ότι θα κάνουμε πολύ σημαντικά πράγματα. Η ομάδα φέτος θα αποτελείται από έναν αρχαιολόγο αντί για έξι που είχα πέρσι, και αυτός θα είναι ο Δημήτρης Κοκκινάκος. Κάποιοι είναι στη Γερμανία και δεν μπορούν να ταξιδέψουν, άλλοι φοβούνται λόγω του κορονοϊού και δεν θα έρθουν. Φανταστείτε ότι αυτή τη χρονιά η συντριπτική πλειοψηφία των ανασκαφών στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά δεν πρόκειται να γίνουν. Αλλά προσωπικά το σκέφτηκα και είπα ότι μου είναι αδύνατο να μη συνεχίσω την προσπάθεια στη Ζώμινθο. Υπάρχουν θέματα τα οποία πρέπει να ελέγξω, ο κεντρικός πυρήνας της ανασκαφής έχει τελειώσει, αλλά έξω από τον κεντρικό πυρήνα υπήρχαν παλαιότερες φάσεις τις οποίες πρέπει να διερευνήσω.

Η ομάδα επίσης θα αποτελείται από μια αρχιτέκτων, έναν φωτογράφο, έναν συντηρητή, έναν που θα δουλέψει πάνω στη γεωμαγνητική έρευνα και ένα μικρό συνεργείο περίπου 10 εργατών από τα Ανώγεια όχι παραπάνω, φανταστείτε πέρσι ήμασταν 60.Το συνεργείο είναι πλήρες όμως, απλά είναι μικρότερο στον αριθμό. Ανεξάρτητα από τον κορονοϊό, ούτως ή άλλως θα είχα φέτος ένα μικρότερο σε αριθμό συνεργείο καθώς θέλω να ερευνήσω ορισμένα θέματα, δε με ενδιαφέρει να βγάζουμε “στρέμματα”, αλλά να μελετήσω διάφορα προβλήματα που έχουν σχέση με τη Ζώμινθο. Το γιατί και πότε χτίστηκε, πως χτίστηκε, πότε λειτουργούσε, ποιοι έμεναν. Θέλω δηλαδή να ερευνήσω ουσιαστικά θέματα, μπορεί βέβαια να προκύψουν και νέα ευρήματα, αλλά  το θέμα είναι να βρεθεί η ουσία της ύπαρξης αυτού του σημαντικού κτηρίου και γενικότερα του χώρου. Φέτος ψάχνουμε την ουσία της ανασκαφής!




Την Παρασκευή ξεκινάμε από το τμήμα βόρεια από την κεντρική είσοδο. Θα δουλέψουμε για περίπου 40 μέρες. Είμαι ευτυχισμένη που κατάφερα και φέτος να βρίσκομαι εδώ παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας. Αν ακολουθούσα την πορεία φέτος των περισσοτέρων συναδέλφων μου θα μπορούσα και να μην έρθω , αλλά διέγραψα αμέσως αυτή την προοπτική και είπα ότι πρέπει στα Ανώγεια να συνεχιστεί η δουλειά μας και ας έχει σταματήσει κάθε δραστηριότητα σε όλη τη Χώρα. Βρίσκομαι εδώ με καλούς συνεργάτες, τους βασικούς, αυτούς που θέλω ώστε να δουλέψουμε φέτος. Όπως είπα μικρότερος ο αριθμός αλλά πληρέστατο το συνεργείο μας. Μπορώ να σας πω ότι είμαι αισιόδοξη ότι θα βγει δουλειά και καλύτερη ακόμα από πέρσι παρά τον μικρό αυτό αριθμό. Σας ευχαριστώ θερμά για το καλωσόρισμα και θα είμαστε σε επαφή όλο το επόμενο διάστημα για οτιδήποτε νεότερο”.


Πηγή: Ανωγή

Δεν υπάρχουν σχόλια