Page Nav

HIDE

Gradient Skin

Gradient_Skin

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

latest

Η Βουλή αλλάζει όψη – Εργασίες αποκατάστασης για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

Πρόπυλα, εξώστες, κίονες, σκάλες, βάσεις φανοστατών, μαρμάρινοι λέοντες. Όλα τα μαρμάρινα στοιχεία που κοσμούν τη Βουλή των Ελλήνων , σημαντ...

Η Βουλή αλλάζει όψη – Εργασίες αποκατάστασης για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

Πρόπυλα, εξώστες, κίονες, σκάλες, βάσεις φανοστατών, μαρμάρινοι λέοντες. Όλα τα μαρμάρινα στοιχεία που κοσμούν τη Βουλή των Ελλήνων , σημαντικό τμήμα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του κτηρίου αλλά και πολύτιμα αισθητικά βρίσκονται εδώ και λίγο καιρό στα χέρια των έμπειρων συντηρητών του υπουργείου Πολιτισμού. Γιατί το ιστορικό μέγαρο του ελληνικού κοινοβουλίου, πρώην ανάκτορα όπως είναι γνωστό, έχει καταπονηθεί ιδιαίτερα από το χρόνο και τη μόλυνση του περιβάλλοντος και έτσι το υπουργείο Πολιτισμού έχει αναλάβει όλες τις εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των εξωτερικών του όψεων.

Στόχος, το Μάρτιο του 2021, με τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση η Βουλή να μπορεί να υποδεχθεί την επέτειο ανανεωμένη όπως της αρμόζει.

«Όταν επισκέφθηκε την Αθήνα ο σπουδαίος Δανός παραμυθάς Κρίστιαν Άντερσεν, το 1841, αυτό που του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση δεν ήταν τόσο τα ανάκτορα όσο τα μάρμαρα των ανακτόρων, δηλαδή τα μάρμαρα αυτού του κτηρίου, και έγραψε μάλιστα γι’ αυτά πόσο τον εντυπωσίασαν», είπε χθες ο πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, από κοινού με την υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, της σχετικής μελέτης και των εργασιών που εξελίσσονται από τον Αύγουστο κτήριο. «Αυτά τα στοιχεία έχουμε πάρα πολύ καιρό να τα συντηρήσουμε. Έχουν υποστεί φθορά χρονική, φθορά καυσαερίου, φθορά καιρικών συνθηκών, εμφανή φθορά», όπως επεσήμανε ο κ. Τασούλας.

Η Βουλή αλλάζει όψη – Εργασίες αποκατάστασης για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

Ο κ. Τασούλας εξήγησε ότι πρόκειται για μια επίπονη και αργόσυρτη διαδικασία αποκατάστασης, με σεβασμό στη λεπτομέρεια. Συμπλήρωσε δε πως, αμέσως μετά τα μαρμάρινα στοιχεία, θα ακολουθήσει η αποκατάσταση των ξύλινων στοιχείων του κτηρίου (θύρες εισόδου, κουφώματα, παράθυρα) και η τοιχοποιία, η οποία φέρει επιχρίσματα από έγχρωμο κονίαμα που μιμείται κυβόλιθους και έχει φθαρεί. Η διαδικασία συντήρησης και αποκατάστασης της όψης συνδέεται και με το εν εξελίξει έργο ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου, καθώς θα αντικατασταθούν τα παλαιά κουφώματα με ενεργειακά. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι εργασίες θα γίνονται ακολουθώντας τα σκιερά σημεία, ανά εποχή. «Το τελικό αποτέλεσμα θα δώσει ζωή και απαστράπτουσα εικόνα σε ένα από τα ωραιότερα παγκοσμίως κτήρια» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Η κυρία Μενδώνη εξάλλου ανέφερε, ότι το κτήριο της Βουλής είναι κηρυγμένο ως μνημείο εδώ και πολλά χρόνια και έχει δεχθεί πολλές μετατροπές, κάποιες όχι πολύ πετυχημένες ενώ δύο φορές κινδύνεψε από πυρκαγιά, το 1884 και το 1909. «Σήμερα, το Μέγαρο κρατά όλα τα στοιχεία της μεγαλοπρέπειας και της αυθεντικότητάς του και το μάρμαρο είναι ένα από τα βασικά δομικά του στοιχεία, τα οποία λειτουργούν και ως διακοσμητικά αλλά και ως τμήματα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Έχουν δηλαδή μια λειτουργικότητα αντίστοιχη με αυτήν που είχαν στους ναούς της κλασικής αρχαιότητας», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Η ίδια μάλιστα τόνισε ιδιαίτερα, ότι εκτός από τα έργα αποκατάστασης, για πρώτη φορά με τη χρήση υπερσύγχρονης τεχνολογίας με laser 3d scanner, έγινε πλήρης αποτύπωση ολόκληρου του κτηρίου, που αποτελεί μία εις βάθος ψηφιακή καταγραφή όλων των φθορών, των υλικών και των παρεμβάσεων που έχει δεχθεί στο παρελθόν, ώστε οι μελλοντικές εργασίες συντήρησης να βασίζονται σε πλήρη και ακριβή στοιχεία.

Το έργο αποκατάστασης γίνεται με αυτεπιστασία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με 12 συντηρητές από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων και 8 ειδικούς συντηρητές λίθου που προσλήφθηκαν με σύμβαση έργου, και με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Η Βουλή αλλάζει όψη – Εργασίες αποκατάστασης για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

Οι προγραμματισμένες εργασίες, όπως τις παρουσίασε η υπουργός είναι οι εξής: 

 • Στερέωση της λίθινης επιφάνειας των αρχιτεκτονικών στοιχείων των πρόπυλων της Βουλής. 
 • Απομάκρυνση αιθάλης και μαύρης κρούστας. 
 • Καθαρισμός βιολογικών αναπτύξεων. 
 • Καθαρισμός χρωματισμών που προέρχονται από τα προϊόντα οξείδωσης του σιδήρου και του χαλκού. 
 • Απομάκρυνση παλαιότερων κονιαμάτων και στρώματος σιλικόνης. 
 • Πλήρωση ρωγμών και στερέωση αποφλοιώσεων και απολεπίσεων. 
 • Συγκόλληση θραυσμάτων. 
 • Καθαρισμός και προστασία εμφανών σιδηρών συνδέσμων. 
 • Σφράγιση αρμών και κενών. 
 • Συμπλήρωση απωλειών. 
 • Τέλος στα δάπεδα των εξωστών θα πραγματοποιηθεί απομάκρυνση των κονιαμάτων από τους αρμούς, σφράγιση και στεγανοποίησή τους.

Στην παρουσίαση των εργασιών, ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας της Βουλής, κ. Παναγιώτης Πολυχρονόπουλος, αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία του ανθρώπινου δυναμικού της Βουλής με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο προϊστάμενος Τμήματος Εκτέλεσης Έργων Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων, κ. Παναγιώτης Κωσταλούπης, και ο συντηρητής κ. Παναγιώτης Μαζαράκης αναφέρθηκαν στην υπερσύγχρονη τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για να αποτυπωθεί το κτήριο, σε πυκνό δίκτυο στοιχείων, με 74-80 εκατομμύρια ανάλυση σε κάθε σημείο, δίνοντας πληροφορίες των υλικών και της φθοράς που εκφεύγουν από το ανθρώπινο μάτι και δημιουργώντας ένα ψηφιακό απόθεμα.

Τα στοιχεία έχουν τύχει επεξεργασίας από ειδικό υπολογιστή που συνθέτει το ψηφιακό δίδυμο της κατασκευής του κτηρίου και των μετατροπών του, ενώ έγινε και σάρωση από drone με τοπογραφική αποτύπωση του συνόλου του κτηρίου μαζί με τον χώρο του Άγνωστου Στρατιώτη, εργασίες που μπορούν να προσφέρουν τρισδιάστατη αποτύπωση του κτηρίου από 3d εκτυπωτή αλλά και ψηφιακή περιήγηση 360 μοιρών από κάθε θέση του.


Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια