Page Nav

HIDE

Gradient Skin

Gradient_Skin

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

latest

Το Κρασί στην Aρχαιότητα και η Κέρος, οι νέες ξεναγήσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Παρακολούθηση ψηφιακής ξενάγησης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Πώς ήταν το κρασί στην αρχαιότητα, πότε άρχισε η αμπελουργία στην Ελλάδα και ...

Παρακολούθηση ψηφιακής ξενάγησης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Πώς ήταν το κρασί στην αρχαιότητα, πότε άρχισε η αμπελουργία στην Ελλάδα και πώς εξελίχθηκε; Απαντήσεις, μέσα από το νέο πρόγραμμα ψηφιακών ξεναγήσεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που αρχίζει από τις 23 Σεπτεμβρίου. Μαζί, μία ακόμη θεματική ξενάγηση, που αφορά στο αίνιγμα των κυκλαδικών ειδωλίων της Κέρου αλλά παράλληλα και οι ψηφιακές ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές του μουσείου.

Στις ψηφιακές ξεναγήσεις περιλαμβάνονται επιλεγμένα εκθέματα και από τις τέσσερις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να σαρώσει τον κωδικό ταχείας απόκρισης QR που θα βρει στην είσοδο του μουσείου και έξω από τις εκθέσεις, να κατεβάσει δωρεάν την εφαρμογή Clio Muse Tours στο smartphone ή το tablet του και να περιηγηθεί στις μόνιμες συλλογές, διαβάζοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες για επιλεγμένα εκθέματα, τα οποία υποδεικνύονται με αριθμημένες σημάνσεις στις λεζάντες των αντικειμένων.

Το «Αγγείο των περιστεριών», 2800 – 2300 π.Χ.

Η εφαρμογή αυτή επιλέχθηκε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ως μία απόλυτα ασφαλής μέθοδος ψηφιακής ξενάγησης καθώς δεν πραγματοποιείται μέσω συσκευής που μοιράζεται στο κοινό (όπως τα audio guides) αλλά κάθε επισκέπτης την παρακολουθεί από δική του συσκευή. Οι ξεναγήσεις γίνονται στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα γαλλικά ενώ το έργο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Eurolife FFH, στρατηγικού συνεργάτη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Συγκεκριμένα:

Το πρόγραμμα «Το Αίνιγμα της Κέρου: Μύθος ή πραγματικότητα» περιλαμβάνει όλα τα έως τώρα στοιχεία για τα ειδώλια που έχουν βρεθεί στο άγονο και ακατοίκητο σήμερα νησάκι, που βρίσκεται ανάμεσα στην Αμοργό και τα Κουφονήσια, στις Νοτιοανατολικές Κυκλάδες. Κατά τη διάρκεια της 3ης π.Χ. χιλιετίας όμως, αποτελούσε το σπουδαιότερο ίσως κέντρο του Αιγαίου πελάγους, μέσα σε ένα τεράστιο δίκτυο επικοινωνίας και πολλαπλών δραστηριοτήτων.

Τμήμα ειδωλίου, 2800 – 2300 π.Χ.

Στο δυτικό άκρο του νησιού, το οποίο ήταν ενωμένο με τη γειτονική νησίδα Δασκαλιό, έχει βρεθεί πολύ μεγάλος αριθμός σπασμένων μαρμάρινων ειδωλίων και αγγείων αλλά και πήλινων σκευών της 3ης χιλιετίας π.Χ. Η μελέτη του αινιγματικού συνόλου έδειξε ότι τα κομμάτια αυτά δεν συνανήκουν και ότι ο κατακερματισμός τους έγινε σκόπιμα στην αρχαιότητα. Μεγάλο μέρος του περίφημου αυτού «Θησαυρού» στεγάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει 5.000 χρόνια πίσω και να μάθει για το τελετουργικό της εναπόθεσης των σπασμένων ειδωλίων στο αρχαιότερο ναυτικό ιερό του κόσμου. Οι αρχαιολόγοι του Μουσείου εξάλλου συνομιλούν με τους επισκέπτες για τη σημασία του μυστηριώδους συνόλου, τον ρόλο του συμπλέγματος Κέρος – Δασκαλιό κατά την 3η χιλιετία και τις κυκλαδικές κοινωνίες της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού.(Παρασκευή 13.00 στα αγγλικά και Κυριακή 12.30 ελληνικά. Διάρκεια 50΄-60΄)

Στο πρόγραμμα «Κρασί: To δώρο του Θεού Διονύσου» εξάλλου ο επισκέπτης θα γνωρίσει την πορεία του οίνου ανά τους αιώνες, την μακρόχρονη ιστορία της αμπελουργίας, την εξέλιξη της στον ελλαδικό χώρο από την εποχή του Χαλκού έως την κλασική αρχαιότητα και τον καθοριστικό ρόλο του σε θρησκευτικά και τελετουργικά δρώμενα.

Το κρασί άλλωστε θεωρείτο και στην αρχαιότητα βασικός φορέας και δείκτης πολιτισμού, αφού προσφέρει απόλαυση, αναψυχή, συλλογική ταυτότητα ή πολιτικό κύρος. Αποτέλεσε ισχυρό όπλο στα χέρια εκείνων που όριζαν την παραγωγή και τη διακίνηση του. Οι ρίζες της αμπελουργίας εντοπίζονται στην αγροτική επανάσταση της Νεολιθικής Εποχής (5.000 π.Χ.), ενώ κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. ο θεσμός του Συμποσίου στάθηκε το σπουδαιότερο μέσο κοινωνικοποίησης. Επιπλέον αγγεία υψηλής τέχνης και αισθητικής δημιουργήθηκαν για το πολύτιμο δώρο του θεού Διονύσου. (Τετάρτη 13.00 στα αγγλικά και Σάββατο 12.30 στα ελληνικά. Διάρκεια 50΄-60΄).


Ο Θησαυρός της Κέρου

Ερυθρόμορφος κιονωτός κρατήρας, 470 π.Χ.

Τέλος, η ξενάγηση στα πιο αντιπροσωπευτικά εκθέματα του Μουσείου, χωρίζεται σε τρεις βασικές ενότητες: Κυκλαδικός Πολιτισμός, Αρχαία Ελληνική Τέχνη και Κυπριακός Πολιτισμός. Οι αρχαιολόγοι του Μουσείου αφηγούνται την ιστορία των μαρμάρινων κυκλαδικών ειδωλίων της 3ης χιλιετίας, παρουσιάζουν τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης από τη 2η χιλιετία π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. και συστήνουν στο κοινό τη μεγαλύτερη συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων εκτός Κύπρου. (Πέμπτη 13.00 στα αγγλικά. Διάρκεια 45΄).

Να σημειωθεί ότι το εισιτήριο για την είσοδο και την συμμετοχή στην ξενάγηση είναι 15 ευρώ ( μειωμένο:10). Προτείνεται η ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων στο viva.gr , www.cycladic.gr.Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNewsΔεν υπάρχουν σχόλια