Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Αθήνα αρχίζει επιτέλους να αγαπά τη σύγχρονη κεραμική

Το εσωτερικό του Μουσείου Νεότερης Κεραμικής. Στην Ελλάδα έχουμε μια περίεργη σχέση με την κεραμική: αφενός θαυμάζουμε τα σκεύη των αρχαίων ...

Η Αθήνα αρχίζει επιτέλους να αγαπά τη σύγχρονη κεραμική
Το εσωτερικό του Μουσείου Νεότερης Κεραμικής.

Στην Ελλάδα έχουμε μια περίεργη σχέση με την κεραμική: αφενός θαυμάζουμε τα σκεύη των αρχαίων στα μουσεία, αφετέρου αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε την τεράστια αξία της ταπεινής λαϊκής χρηστικής τέχνης που μας συντρόφευσε ώς και την επικράτηση του πλαστικού στην καθημερινότητά μας. Κάπως έτσι ο πηλός και η μαγεία του έχουν γίνει αντικείμενο αγάπης μόνο από τους γνώστες, τους συλλέκτες και τους καλλιτέχνες που καταπιάνονται με το υλικό αυτό. Και μπορεί ένα βάζο από την αρχαιότητα να είναι στερεοτυπικά και ουσιαστικά  αντικείμενο τεράστιας συμβολικής σημασίας, όμως και μια απλή πήλινη κανάτα έχει και αυτή τη δική της ιστορία. 

Το Μουσείο Νεότερης Κεραμικής, που ίδρυσε η αείμνηστη Μπέτυ Ψαροπούλου, είχε τεράστια συνεισφορά στην εκπαίδευση των τωρινών γενεών. Στεγάζεται σ’ ένα παλαιό αθηναϊκό σπίτι στον Κεραμεικό, ακριβώς απέναντι από την εβραϊκή συναγωγή της πρωτεύουσας, με μόνιμη έκθεση, περιοδικά αφιερώματα και μαθήματα κεραμικής. Πριν από λίγο καιρό, προσετέθη ακόμα ένας χώρος που φιλοδοξεί να μας διασυνδέσει με τη γοητεία του πηλού. Είναι το «Mon Coin Studio», μια καινούργια καλλιτεχνική γωνιά, αφιερωμένη στη σύγχρονη ελληνική κεραμική. Ανοιξε τις πόρτες του στο κοινό με την ομαδική έκθεση «Ancient Vibes in contemporary ceramics» που θα διαρκέσει μέχρι 30 Οκτωβρίου.


Η Αθήνα αρχίζει επιτέλους να αγαπά τη σύγχρονη κεραμική
Η παρούσα έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου (φωτ. Βάνιας Ξύδας).


Βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στο Μοναστηράκι, δημιουργήθηκε από την Eleonore Trenado – Finetis που είναι κεραμίστρια η ίδια, για να στεγάζει τις δημιουργίες σύγχρονων Ελλήνων κεραμιστών αλλά και εκθέσεις με καλλιτεχνικό περιεχόμενο. Οραμά της, να καθιερωθεί ως ένας χώρος ευέλικτος, ζωντανός, ανοικτός, που θα εξοικειώσει τους Ελληνες όσο και τους ξένους επισκέπτες της χώρας μας με τον πηλό.  Στο αφιέρωμα συμμετέχουν 35 καλλιτέχνες, κεραμίστες ή εικαστικοί, καθιερωμένοι ή ανερχόμενοι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι διαπραγματευόμενοι το ίδιο θέμα –την απήχηση της αρχαίας ελληνικής τέχνης στο σήμερα– θα δείξουν το εύρος και το διαφορετικό ύφος της σημερινής ελληνικής κεραμικής. 

Το αρχαίο κάποιες φορές δίνει την αφορμή για δημιουργίες εμπνεόμενες από την κλασική αρχαία Ελλάδα ή τον μινωικό πολιτισμό, την κυκλαδική τέχνη ή τις πρωτόγονες κοινότητες, ενώ η έκθεση προωθεί τον διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών που μεταφέρουν στο σήμερα την πανάρχαια τέχνη της κεραμικής. Την ομαδική θα πλαισιώσουν με τα δικά τους έργα σχεδιαστές αντικειμένων και κοσμημάτων, φωτογράφοι, εικαστικοί, που θα συνομιλήσουν με τις δημιουργίες από πηλό. Η έκθεση θα αποτελέσει την αφετηρία μιας σειράς εκδηλώσεων, ατομικών και ομαδικών εκθέσεων, εργαστηρίων κεραμικής έκφρασης και εισαγωγής στην κεραμική, που θα δώσουν τη δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται να μυηθεί στην τέχνη βιωματικά.


Πηγή: Μ. Πουρναρά, Καθημερινή



Δεν υπάρχουν σχόλια