Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η νέα «έπαυλη» της αιγυπτιολογίας στη Γαλλία

Το Μουσείο Σαμπολιόν θα αρχίσει να λειτουργεί στο προγονικό σπίτι της οικογένειας στη μικρή πόλη Βιφ στον νομό Ιζέρ. Στις αρχές του 2021, η ...

Η νέα «έπαυλη» της αιγυπτιολογίας στη Γαλλία
Το Μουσείο Σαμπολιόν θα αρχίσει να λειτουργεί στο προγονικό σπίτι της οικογένειας στη μικρή πόλη Βιφ στον νομό Ιζέρ.

Στις αρχές του 2021, η Γαλλία θα αποκτήσει ένα νέο μουσείο, «μικρό» και ειδικού ενδιαφέροντος, με διεθνές, όμως, εκτόπισμα που θα προσελκύσει όσους αγαπούν την Ιστορία. Το Μουσείο Σαμπολιόν, προς τιμήν του Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν (1790-1832), του διάσημου αιγυπτιολόγου, θα αρχίσει να λειτουργεί, έπειτα από πολλές και χρονοβόρες δυσκολίες, στο προγονικό σπίτι της οικογενείας Σαμπολιόν, κοντά στην Γκρενόμπλ, στη μικρή πόλη Βιφ στον νομό Ιζέρ. Εκεί, βρίσκονται η έπαυλη και ο περιβάλλων κήπος που χρονολογούνται από τις αρχές του 18ου αιώνα, περιουσία που σταδιακά συνδέθηκε με τον Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν και τον πρεσβύτερο αδελφό του Ζακ-Ζοζέφ Σαμπολιόν-Φιζεάκ, που ήταν αρχαιολόγος.


Η νέα «έπαυλη» της αιγυπτιολογίας στη Γαλλία
Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν (1790-1832), o διάσημος αιγυπτιολόγος που διάβασε τα ιερογλυφικά. Κάτω, σαρίκι που θα εκτίθεται στο μουσείο. 

Η αναγγελία λειτουργίας αυτού του μουσείου προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον, καθώς συνδέεται με τη γέννηση της επιστήμης της αιγυπτιολογίας. Ο Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν, άνθρωπος ιδιαίτερης ευφυΐας και ικανότητας εκμάθησης ξένων γλωσσών, είχε από νεαρή ηλικία ιδιαίτερη έλξη για τους πολιτισμούς της Ανατολής. Στην έρευνά του οφείλουμε την αποκρυπτογράφηση της Στήλης της Ροζέτας (που ανακαλύφθηκε το 1799 στη διάρκεια της εκστρατείας του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο), εργασία που δημοσιεύθηκε το 1824. Η αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών θεωρείται η απαρχή της επιστήμης της αιγυπτιολογίας, και ο Σαμπολιόν ταυτίζεται με την έκρηξη του ενδιαφέροντος για την αρχαία Αίγυπτο που εντάθηκε σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα.


Η νέα «έπαυλη» της αιγυπτιολογίας στη Γαλλία
Στην έρευνα του Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν οφείλουμε την αποκρυπτογράφηση της Στήλης της Ροζέτας (δεξιά). 

Το νέο μουσείο κοντά στην Γκρενόμπλ είναι δημόσιο και η λειτουργία του πιστεύεται πως θα ωφελήσει την περιοχή. Ολη η έκταση που καταλαμβάνει το μουσείο είναι χαρακτηρισμένη ιστορικό μνημείο από το 1994, αλλά παρέμεινε στη δικαιοδοσία των απογόνων του Σαμπολιόν ώς το 2001. Τότε αγοράστηκε μαζί με όλο το πολύτιμο περιεχόμενο από την τοπική αυτοδιοίκηση που εξαρχής θέλησε να δημιουργήσει ένα μουσείο γύρω από την ιστορία και το μυθικό εκτόπισμα των αδελφών Σαμπολιόν (από τις εκδόσεις Κριτική κυκλοφορεί το βιβλίο του Ζακ Κριστιάν «Σαμπολιόν, ο άνθρωπος που διάβασε τα ιερογλυφικά», μετ. Λήδα Παλλαντίου). 

Το μουσείο περιέχει πλήθος έργων τέχνης και έπιπλα, ενώ οι κήποι έχουν αποκατασταθεί στο ύφος των αρχών του 19ου αιώνα. Επί της ουσίας, όμως, είναι ένα Μουσείο αιγυπτιολογίας σε συνδυασμό με τη γοητεία ενός οικογενειακού περιβάλλοντος με την προ 200 ετών ατμόσφαιρα. Στο πατρογονικό σπίτι ο επισκέπτης θα εκτίθεται στην ιστορία των Σαμπολιόν, ενώ στα συνοδευτικά νεότερα κτίσματα θα υπάρχουν περιοδικές, θεματικές εκθέσεις. Η είσοδος θα είναι δωρεάν καθώς η ίδρυση του μουσείου είναι μέρος ενός δικτύου 11 τοπικών μουσείων με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής.


Πηγή: Ν. Βατόπουλος, Καθημερινή




Δεν υπάρχουν σχόλια