Οι πρόγονοι των ανθρώπων περιπλανιόντουσαν στον πλανήτη ήδη πριν έξι εκατομμύρια χρόνια, αλλά πού βρίσκονται τα παλαιότερα αρχαιολογικά ευρή...
Οι πρόγονοι των ανθρώπων περιπλανιόντουσαν στον πλανήτη ήδη πριν έξι εκατομμύρια χρόνια, αλλά πού βρίσκονται τα παλαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα για την ύπαρξή τους;
Η επιστημονική κοινότητα είναι μάλλον διχασμένη σχετικά με το πού εντοπίζονται τα παλαιότερα στοιχεία ύπαρξης των προγόνων του σύγχρονου ανθρώπου. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι στην Κένυα και άλλοι στην Αιθιοπία.
Οι δύο αυτές περιοχές ανταγωνίζονται για τον τίτλο του παλαιότερου αρχαιολογικού χώρου στον κόσμο, όπως ανέφεραν ειδικοί στο Live Science.
Η πρώτη περιοχή, βρίσκεται στην κομητεία Τουρκάνα της Κένυας και ονομάζεται Λομέκουι 3. Σε αυτή έχουν εντοπιστεί οστά και αντικείμενα από πέτρα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ηλικία του χώρου είναι περίπου 3,3 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 στο Nature.
Τα εργαλεία που βρέθηκαν στο σημείο κάνουν τον χώρο τον παλαιότερο αρχαιολογικό χώρο στον κόσμο, σύμφωνα με τον βοηθό διευθυντή του Ινστιτούτου Τουρκάνα Μπασίν Τζέισον Λιούις και έναν εκ των συγγραφέων της έρευνας στο Nature.
Παρότι συμφωνεί με τον Λιούις, ο Τζέρεμι Ντε Σίλβα, αναπληρωτής καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Κολέγιο του Ντάρμουθ, σημειώνει ότι δεν συμφωνούν όλοι οι μελετητές.
«Το Λομέκουι είναι αμφιλεγόμενο και κάποιοι από τους συναδέλφους δεν έχουν πειστεί για την ηλικία των εργαλείων» σημειώνει ο Ντε Σίλβα.
Μάλιστα, ο καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον Ντέιβιντ Μπράουν τόνισε ότι μία σειρά πρόσφατων άρθρων αμφισβητούν την κατάσταση των ευρημάτων του Λομέκουι 3. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα εργαλεία ίσως να μην χρονολογούνται την ίδια εποχή με το ίζημα στο οποίο βρέθηκαν.
Ο καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν Γιόναθαν Σάλε είναι μεταξύ των επιστημόνων που δεν συμφωνούν ότι το Λομέκουι 3 είναι ο παλαιότερος αρχαιολογικός χώρος στον κόσμο.
Ένα από τα λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν στην ανασκαφή του χώρου Λομέκουι 3 |
Υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που είναι αναμφισβήτητα ως προς την παλαιότητά τους είναι τα λίθινα εργαλεία ηλικίας 2,6 εκατομμυρίων ετών που βρέθηκαν στην Γκόνα. Πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο κατά μήκος του ποταμού Κάντα Γκόνα, στην Αιθιοπία.
Αντίθετα με τις μελέτες για το Λομέκουι 3 που είναι σχετικά πρόσφατες, οι μελέτες για την Γκόνα δημοσιεύτηκαν αρκετές δεκαετίες πριν και έχουν αντέξει στον ακαδημαϊκό έλεγχο, σύμφωνα με τον Σάλε.
Τα λίθινα εργαλεία που έχουν βρεθεί στην Γκόνα ίσως έχουν γίνει από τον Αυστραλοπίθηκο γάρχιο (Australopithecus garhi), πρόγονοι των ανθρώπων που έζησαν στην Ανατολική Αφρική περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια πριν. Απολιθώματα από αυτά τα είδη έχουν βρεθεί κοντά σε αντικείμενα στην Αιθιοπία.
Ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Ανθρώπινης Εξέλιξης στου Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, Τιμ Γουάιτ, συμφωνεί ότι η Γκόνα έχει τις ισχυρότερες αποδείξεις ότι είναι ο παλαιότερος αρχαιολογικός χώρος.
Το αρχαιότερο γνωστό απολίθωμα ανθρωποειδούς, μία γνάθος, που ανακαλύφθηκε στον χώρο Λεντί Γκεράρου της Αιθιοπίας. |
Ο Μπράουν του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον πρόσθεσε ότι χωρίς τη χρονολόγηση των ευρημάτων στο Λομέκουι, η επόμενη επιλογή του για τον παλαιότερο αρχαιολογικό χώρο του κόσμου δεν θα ήταν η Γκόνα. Πιστεύει ότι ο τίτλος θα πρέπει να παραμείνει στο Λεντί Γκεράρου, επίσης στην Αιθιοπία που χρονολογείται περίπου στα 2,8 εκατομμύρια χρόνια.
Στο Λεντί Γκεράρου, οι ερευνητές έχουν βρει ένα τμήμα γνάθου ανθρωποειδούς το οποίο χρονολόγησαν εξετάζοντας την ηλικία του περιβάλλοντος του ιζήματος.
Η χρονολόγηση αυτού του τρίτου αρχαιολογικού χώρου αποτελεί επίσης αντικείμενο διαμάχης. Ο Σάλε από το πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν επισημαίνει ότι μπορεί να είναι πραγματικά πολύ νεότερος από 2,8 εκατομμύρια χρόνια και ότι η Γκόνα είναι η τοποθεσία με τις πλέον αδιάσειστες αποδείξεις.
Πηγή: Sputnik, LiveScience
Δεν υπάρχουν σχόλια