Ένας από τους δημοφιλείς γευστικούς συνδυασμούς ειδικά στην κεντρική και βόρειο Ευρώπη είναι η μπύρα με το μπλε τυρί. Μια νέα μελέτη αποκαλύ...
Ένας από τους δημοφιλείς γευστικούς συνδυασμούς ειδικά στην κεντρική και βόρειο Ευρώπη είναι η μπύρα με το μπλε τυρί. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι δεν πρόκειται για μια διατροφική επιλογή του σύγχρονου πολιτισμού αλλά οι ρίζες του πάνε πίσω 2,700 έτη.
Όπως φαίνεται μάλιστα μπύρα με μπλε τυρί δεν απολάμβαναν κάποιοι προνομιούχοι όπως ίσως θα περίμενε κάποιος αλλά αποτελούσε κολατσιό των εργατών. Η ανάλυση των περιττωμάτων εργατών ενός αλατωρυχείου στις αυστριακές Άλπεις αποκάλυψε ότι κατανάλωναν μπύρα και μπλε τυρί. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Current Biology» οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι εργάτες φαίνεται ότι γνώριζαν τις διαδικασίες ζύμωσης και ωρίμανσης για να δημιουργούν μόνοι τους την μπύρα και το τυρί. Επιπλέον είναι τα αρχαιότερα αποδεδειγμένα με επιστημονικό τρόπο ίχνη μπύρας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Ανθρώπινα περιττώματα 2600 ετών από τα αλατωρυχεία του Χάλστατ, στα οποία φαίνονται φασόλια, κεχρί και κριθάρι [Credit: Anwora/NHMW]
«Έχουμε εκπλαγεί από το γεγονός ότι εργάτες ενός αλατωρυχείου πριν από σχεδόν τρεις χιλιετίες ήταν τόσο προοδευμένοι ώστε να γνωρίζουν διαδικασίες όπως η ζύμωση. Δεν περίμενα κάτι τέτοιο σε εκείνη την χρονική περίοδο και δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερα ικανούς και υψηλής νοημοσύνης ανθρώπους» αναφέρει ο Φράνκ Μάιξνερ, μικροβιολόγος του Ινστιτούτου Έρευνας Eurac στην Ιταλία, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Η σταθερή θερμοκρασία των οκτώ βαθμών Κελσίου και τα υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης αλατιού στο ορυχείο διατήρησαν τα περιττώματα των αρχαίων εργατών σε πολύ κατάσταση ώστε να μπορεί να γίνει η ανάλυση τους. Εκτός από μπύρα και μπλε τυρί οι εργάτες έτρωγαν δημητριακά, φρούτα, κουκιά και κάποιες ποσότητες κρέατος ως πηγή πρωτεΐνης.
«Η διατροφή των εργατών του ορυχείου ήταν αυτή ακριβώς που χρειάζονταν κατά την γνώμη μου. Ήταν ισορροπημένη και διέθετε όλα τα συστατικά που απαιτούσε ο οργανισμός τους» αναφέρει ο Μάιξνερ. Η περιοχή Χάλστατ που έγινε η ανακάλυψη αποτελούσε τόπο παραγωγής αλατιού για περισσότερες από τρεις χιλιετίες και έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.
Πηγή: Ναυτεμπορική, The Archaeology News Network
Δεν υπάρχουν σχόλια