Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βόλος: «Λίφτινγκ» στον Αγιο Νικόλαο

Καθοριστικής σημασίας παρέμβαση αποτελούν οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο δυτικό τμήμα του μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου Βόλ...

Βόλος: «Λίφτινγκ» στον Αγιο Νικόλαο

Καθοριστικής σημασίας παρέμβαση αποτελούν οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο δυτικό τμήμα του μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, με στόχο να εξαλειφθούν τα σημάδια του χρόνου και η φθορά που έχει προκληθεί στο μνημείο. Στόχος, με τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι η συνολική αποκατάσταση του εξωτερικού κελύφους και η στεγανοποίηση της σκεπής, προκειμένου να εξαλειφθούν τα σημάδια της διάβρωσης.

Το έργο ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, με την προοπτική να παραδοθεί στις αρχές του 2022, και στόχο «να αποκαταστήσουμε τις όποιες φθορές και βλάβες υπάρχουν, κατά τη διάρκεια λειτουργίας του ναού. Είναι αρκετά παλιός, τα χρόνια έχουν περάσει, επομένως υπήρχαν προβλήματα με θέματα στεγανοποίησης. Η κεραμοσκεπή είναι παλιά, έπρεπε να αλλαχθεί και να υγρομονωθεί. Επρεπε να γίνει αποκατάσταση, διότι οι κεκλιμένες στέγες, οι τρούλοι, είναι κατασκευασμένοι από οπλισμένο σκυρόδεμα, υλικό καινοτόμο εκείνη την εποχή, αλλά έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο μελετητής και επιβλέπων του έργου Γιώργος Καρύδης.

Σύμφωνα με τον επιβλέποντα του έργου, η διάρκεια ζωής του οπλισμένου σκυροδέματος είναι 50 χρόνια περίπου, με αποτέλεσμα σταδιακά, με το πέρασμα του χρόνου να επέλθει φθορά. Κατά συνέπεια, κρίθηκε αναγκαία η αποκατάσταση του κελύφους του ναού, και η παρέμβαση σε οριζόντιες και κάθετες επιφάνειες, κυρίως στις κατασκευές οπλισμένου σκυροδέματος και όποια άλλα υλικά ακουμπούν πάνω σε αυτά, κατά κύριο λόγο οι κεραμοσκεπές.

Στη φιλοσοφία του έργου περιλαμβάνονται η εφαρμογή προχωρημένης τεχνικής διατήρησης και αντιδιαβρωτικής προστασίας, τεχνικές οι οποίες αναστέλλουν τη διάβρωση του οπλισμού για πολλές δεκαετίες, με εξίσου σημαντική τη διαδικασία υγρομόνωσης, για να αποτραπεί η υγρασία. Στο πλαίσιο του ίδιου έργου προβλέπεται, εξάλλου, και η επικεράμωση της στέγης του ναού.



Στιβαρή κατασκευή

Η Περιφέρεια έχει αναλάβει την εκτέλεση της εργολαβίας και προηγήθηκαν αρκετές διαδικασίες μέχρις ότου ξεκινήσει το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Ο ναός είχε τις αναμενόμενες φθορές. Είναι πολύ καλή η κατασκευή του, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και οι τεχνικές ήταν προχωρημένες. Τα χρόνια, ωστόσο, που πέρασαν είναι πολλά και αυτό σημαίνει φθορά. Γι’ αυτό τον λόγο ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκατάστασης» επισημαίνει ο κ. Καρύδης.

Με την παρέμβαση να συνεχίζεται, ο επιβλέπων του έργου διευκρινίζει ότι ο ναός δεν αντιμετωπίζει στατικά προβλήματα. «Καθώς ο ναός είναι μια σύμμικτη κατασκευή, η οποία δεν είναι απλά οπλισμένο σκυρόδεμα, έχουμε τοιχοποιία συνδυαστικά με οπλισμένο σκυρόδεμα, οπότε δομικά από τη φύση του, το οικοδόμημα είναι αρκετά στιβαρό. Υπάρχουν, ωστόσο, στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος όπως είναι οι τρούλοι, οι οποίοι έχουν προβλήματα» τονίζει ο ίδιος.

Στην επόμενη φάση της εργολαβίας θα ολοκληρωθεί η παρέμβαση στην στέγη και το υπόλοιπο τμήμα της εξωτερικής τοιχοποιίας, η οποία θα καθαριστεί, θα αρμολογηθεί και θα βελτιωθεί συνολικά η εικόνα του μνημείου, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη.



Ιστορικό μνημείο

Ο Μητροπολιτικός ναός του Βόλου βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ντόπιων και επισκεπτών, συγκεντρώνοντας σχόλια θαυμασμού από δεκάδες επισκέπτες – προσκυνητές. Ενδεικτικά σταχυολογήσαμε ορισμένα σχόλια που είναι αναρτημένα διαδικτυακά στην σελίδα του Tripadvisor και αποτυπώνουν τις εντυπώσεις επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου, αποτελεί σημείο αναφοράς στην πόλη, για τους κατοίκους της, μικρούς (για παιχνίδι στον αύλειο χώρο του) και μεγάλους (για θρησκευτικούς και όχι μόνο λόγους), αλλά αξίζει και την προσοχή των επισκεπτών. Ναός βυζαντινού ρυθμού, έργο του μεγάλου Έλληνα αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου, κοσμείται και με έργο του Αγήνορα Αστεριάδη (η Πλατυτέρα). Το μπαρόκ καμπαναριό του, έργο του Ιταλού γλύπτη Prevesan, σε σχέδιο του Εβαρίστο ντε Κίρικο, αποκαταστάθηκε μετά την εκτεταμένη ζημιά που υπέστη στο σεισμό του 1980.Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και επομένως είναι πολύ εύκολα προσβάσιμος» έγραψε επισκέπτης στην ίδια ιστοσελίδα.


Πηγή: Γλ. Υδραίου, Ταχυδρόμος



Δεν υπάρχουν σχόλια