«Αυτό το μπαλάκι του πινγκ πονγκ, που η βρετανική κυβέρνηση παρέπεμπε κάθε φορά στο βρετανικό μουσείο και το βρετανικό μουσείο στην κυβέρνησ...
«Αυτό το μπαλάκι του πινγκ πονγκ, που η βρετανική κυβέρνηση παρέπεμπε κάθε φορά στο βρετανικό μουσείο και το βρετανικό μουσείο στην κυβέρνηση, πρέπει να σταματήσει» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης και καθηγητής Αρχαιολογίας, Νίκος Σταμπολίδης, με αφορμή το πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας Times, που τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στο «σπίτι» τους.
Yπάρχει ένα σημείο που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, επεσήμανε ο κ. Σταμπολίδης. «Είναι ένα πολύ σημαντικό άρθρο, αλλά πρέπει να προσέξουμε τα δύο στοιχεία που προσθέτει στο τέλος, ότι αυτά θα μπορούσαν να πουληθούν ή να δοθούν ως δάνειο. Αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να τα ξεχάσουν, διότι και το ένα και το άλλο δηλώνουν αποδοχή της κυριότητας των γλυπτών του Παρθενώνα. Όταν δανείζεις κάτι σημαίνει ότι είσαι κύριος αυτού που δανείζεις και αυτό φυσικά δεν θα το δεχθεί η ελληνική πλευρά, όπως επίσης δεν μπορεί να δεχθεί να τα αγοράσει. Τι να αγοράσεις; Κάτι που είναι δικό σου; Κάτι που ανήκει στο σώμα του ίδιου του Παρθενώνα;» είπε χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης.
«Υπάρχει πάντα ένας καιρός. Οι αρχαίοι λάτρευαν τον καιρό με την έννοια της ευκαιρίας και με την έννοια των γεγονότων, επομένως η ιστορία δεν είναι η χθεσινή. Η ιστορία ξεκινάει από την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους. Είναι μετά την Επανάσταση, διότι η επιμονή, η θέληση και η επιθυμία του ελληνικού λαού να γυρίσουν και να επανενωθούν τα αρχιτεκτονικά γλυπτά και όχι γενικά τα μάρμαρα του Παρθενώνα, είναι κοινή ήδη από το 1830 και μετά μέχρι σήμερα. Αυτή την προσπάθεια όπου ο καθένας βάζει το λιθάρι του, μικρό ή μεγάλο. Θεωρώ ότι ήρθε ο καιρός, για να έρθει και μια μεγάλη ιστορική εφημερίδα όπως η Times να καταλάβουν ότι αυτό το πράγμα πρέπει πια να αλλάξει. Το 1816 αυτός που αποφάσισε που αποφάσισε να έρθουν τα αρχιτεκτονικά γλυπτά, από την εξουσία του Έλγιν στο βρετανικό μουσείο έναντι 35.000 λιρών, τότε ήταν ακριβώς το βρετανικό κοινοβούλιο. Και το 1963 με μία πράξη του βρετανικού κοινοβουλίου αποφασίστηκε να μην φεύγει τίποτα από το βρετανικό μουσείο. Με μία πράξη του βρετανικού κοινοβουλίου το 2022 θα μπορούσε να αλλάξει αυτή η προηγούμενη πράξη και να επιστρέψουν απλά και όπως πρέπει όχι μόνο από άποψη ορθότητας αλλά και από άποψη ηθικής» κατέληξε ο κ. Σταμπολίδης.
Επιβεβαιώνοντας την μεταστροφή του κλίματος υπέρ της επανένωσης των γλυπτών, σημείωσε πως το 60% του βρετανικού λαού επιθυμεί την επιστροφή τους στην χώρα μας, το 18% όχι, ενώ οι υπόλοιποι ανήκουν στο ποσοστό των πολιτών που δεν απαντούν, στις τελευταίες σχετικές μετρήσεις της κοινής γνώμης της Βρετανίας.
Πηγή: ERT News
Δεν υπάρχουν σχόλια