Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γερμανία: Μεσαιωνικός ξύλινος δρόμος βρέθηκε κάτω από κεντρική οδό του Βερολίνου

Αρχαιολόγοι από το Landesdenkmalamt του Βερολίνου (LDA) βρήκαν ένα συγκλονιστικό εύρημα κατά την ανασκαφή τους στο Molkenmarkt: 2,50  περίπο...

Γερμανία: Μεσαιωνικός ξύλινος δρόμος βρέθηκε κάτω από κεντρική οδό του Βερολίνου

Αρχαιολόγοι από το Landesdenkmalamt του Βερολίνου (LDA) βρήκαν ένα συγκλονιστικό εύρημα κατά την ανασκαφή τους στο Molkenmarkt: 2,50 περίπου μέτρα κάτω από την Stralauer Straße, βρήκαν έναν μεσαιωνικό δρόμο, κατασκευασμένο από ξύλινες σανίδες.

Πρόκειται για την παλαιότερη κατασκευή της Stralauer Straße από τη μεσαιωνική περίοδο ίδρυσης του Βερολίνου τον 13ο αιώνα. Τα αρχικά δείγματα ξύλου αποκάλυψαν ως ημερομηνία υλοτόμησης γύρω στο 1238 (ανάλυση του κεντρικού δακτυλίου του δέντρου).

Ο δρόμος κατασκευάστηκε με ξύλο βελανιδιάς, πεύκου και σημύδας. Η σημαντική ξύλινη κατασκευή του δρόμου κοντά στο Spree επέτρεψε την ασφαλή διέλευση από το Mühlendamm στο Stralauer Tor λόγω του εξαιρετικά υγρού εδάφους κοντά στον ποταμό. Το επίχωμα του στελέχους έχει συντηρηθεί εξαιρετικά καλά λόγω της παχιάς επένδυσης από τύρφη που έχει κρατήσει τα ξύλα αεροστεγή για περισσότερα από 700 χρόνια.


Γερμανία: Μεσαιωνικός ξύλινος δρόμος βρέθηκε κάτω από κεντρική οδό του Βερολίνου

Γερμανία: Μεσαιωνικός ξύλινος δρόμος βρέθηκε κάτω από κεντρική οδό του Βερολίνου

Η κατασκευή έχει πλάτος 6 μέτρα και εκτείνεται για τουλάχιστον 50 μέτρα με τις σανίδες τοποθετημένες σε τρία στρώματα. Το ανώτερο στρώμα αποτελείται από αποφλοιωμένους κορμούς (με τον φλοιό του δέντρου να αφαιρείται για να αποφευχθεί η σήψη) που βρίσκονται δίπλα-δίπλα κατά μήκος του δρόμου, στηριζόμενοι σε τρεις διαμήκεις παράλληλες δοκούς.

Τυχόν ελαττώματα στις ξύλινες σανίδες του ανώτερου στρώματος καλύφθηκαν με μικρούς βράχους ενώ χρησιμοποιήθηκε επίσης άμμος για την εξομάλυνση των άκρων, σύμφωνα με το δελτίο τύπου από το Κρατικό Γραφείο Μνημείων του Βερολίνου. Τα ανώτερα στρώματα του δρόμου χρονολογήθηκαν επίσης στο Μεσαίωνα.

Οι αρχαιολογικές έρευνες στοχεύουν στην ακριβή διερεύνηση της κατασκευής και της έκτασης του δρόμου και στον χρονολογικό προσδιορισμό. Όλες οι φάσεις της κατασκευής τεκμηριώνονται με την χρήση σύγχρονης τεχνολογίας. Λόγω της τοποθέτησης των νέων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο μέρος του θα καταστραφεί.


Πηγή: The Archaeologist



Δεν υπάρχουν σχόλια