Page Nav

HIDE

Gradient Skin

Gradient_Skin

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

latest

Το Τατόι στη μηχανή του χρόνου: Το ανάκτορο «επιστρέφει» στην εποχή του Γεωργίου Α΄

Θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές ώστε το ανάκτορο να επανέλθει μορφολογικά και αισθητικά στο πρότυπο με βάση το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλ...

Θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές ώστε το ανάκτορο να επανέλθει μορφολογικά και αισθητικά στο πρότυπο με βάση το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.
Θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές ώστε το ανάκτορο να επανέλθει μορφολογικά και αισθητικά στο πρότυπο με βάση το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Αφαιρούνται κεραμοσκεπές, σφραγίζονται ανοίγματα, επανέρχονται είσοδοι που είχαν καταργηθεί και αλλάζει η εσωτερική διαρρύθμιση του Τατοΐου για να επανέλθει μορφολογικά και αισθητικά στο πρότυπο με βάση το οποίο κατασκευάστηκε, δηλαδή στο ανάκτορο Πέτερχοφ της Ρωσίας και στην εποχή του Γεωργίου Α΄.

Οι λεπτομέρειες των παρεμβάσεων περιγράφονται στην ανοιχτή πρόσκληση για την επιλογή αναδόχου της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την τελική μορφή των θερινών ανακτόρων στο κτήμα Τατοΐου.

Σχετικά με την εξωτερική όψη του κτιρίου, στις προβλεπόμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνεται η απομάκρυνση στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος και κεραμοσκεπών που προστέθηκαν σε επόμενες φάσεις στη νότια όψη του ανακτόρου και η επαναφορά των μεταλλικών στοιχείων από χυτοσίδηρο που υπήρχαν στην αρχική φάση. Αντιστοίχως, θα σφραγιστούν ανοίγματα που άνοιξαν μεταγενέστερα και θα ανοιχτούν τα παλαιά και θα επανέλθουν στις αρχικές τους θέσεις δύο εκ των τριών εισόδων της βόρειας όψης μαζί με τα περίτεχνα μεταλλικά τους στέγαστρα, που θα ανακατασκευαστούν. Επίσης, το δυτικό αέτωμα του κτιρίου θα επανέλθει στην αρχική του μορφή.


Το Τατόι στη μηχανή του χρόνου: Το ανάκτορο «επιστρέφει» στην εποχή του Γεωργίου Α΄

Από έξω το κτίριο δεν προδίδει το μέγεθός του. Εσωτερικά, όμως, γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό, καθώς κάθε όροφος έχει έκταση 1.000 τ.μ., η σοφίτα 582 τ.μ. και 1.219 τ.μ. Ωστόσο, οι αίθουσές του έχουν υποστεί αρκετές μεταβολές όσο τα μέλη της βασιλικής οικογένειας αυξομειώνονταν μέσα στα χρόνια. Οπότε προβλέπεται να αφαιρεθούν μεταγενέστεροι τοίχοι που υποδιαιρούν τα δωμάτια σε μικρότερους χώρους, θα αποκατασταθεί το λουτρό της βασίλισσας Ολγας και οι εσωτερικές πόρτες θα επανέλθουν στην αρχική τους θέση και διαστάσεις.

Επειδή το ανάκτορο θα λειτουργεί επίσης ως σύγχρονο μουσείο, οι εγκεκριμένες μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική και Η/Μ εγκαταστάσεων) που θα υλοποιήσει ο ανάδοχος περιλαμβάνουν επίσης την εξασφάλιση στατικής επάρκειας του κτιρίου και την ενεργειακή αναβάθμισή του στον βαθμό που δεν θα θίγει την αυθεντικότητά του. Στους ορόφους θα εκτίθενται η επίπλωση και τα αντικείμενα της τέως βασιλικής οικογένειας, ενώ στο υπόγειο θα διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα και θα επαναλειτουργήσει η αίθουσα προβολής που διαθέτει το ανάκτορο. Οι βοηθητικοί χώροι του μουσείου θα βρίσκονται στο κτίριο των μαγειρείων του ανακτόρου, τα οποία και ενώνονται με την κουζίνα του κτιρίου με υπόγειο διάδρομο.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 14,3 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με την προκήρυξη της πρόσκλησης, οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν τις προσφορές τους μέχρι την Τετάρτη 9 Μαρτίου. Η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου είναι 2,5 χρόνια.

Στην πρόσκληση έχουν προστεθεί επίσης ειδικοί όροι για την οικονομική επάρκεια και την τεχνική εμπειρία της εταιρείας που θα αναλάβει το έργο. Οι φορείς που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα πρέπει να έχουν και να αποδεικνύουν εμπειρία σε αποκαταστάσεις κτιρίων που είναι κηρυγμένα νεότερα μνημεία ή έργα τέχνης.


Πηγή: Σ. Ιωαννίδης, Καθημερινή



Δεν υπάρχουν σχόλια