Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Προχωρά η προκήρυξη των μελετών για την ανακατασκευή των Καπναποθηκών Παπαπέτρου και τη μετατροπή τους σε μουσείο

Δημοπρατούνται οι μελέτες για τις Καπναποθήκες Παπαπέτρου. Eιδικότερα στις 17/02/2022 δημοσιεύτηκε ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την...

Προχωρά η προκήρυξη των μελετών για την ανακατασκευή των Καπναποθηκών Παπαπέτρου και τη μετατροπή τους σε μουσείο

Δημοπρατούνται οι μελέτες για τις Καπναποθήκες Παπαπέτρου. Eιδικότερα στις 17/02/2022 δημοσιεύτηκε ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου για την “Μελέτη για την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου των παλαιών καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο για τη δημιουργία Διαχρονικού Μουσείου και Πολιτιστικού Χώρου”, προϋπολογισμού 3.572.560,33 € (με ΦΠΑ).

Ως γνωστόν το κτήριο των Καπναποθηκών πρώην ιδιοκτησίας Παπαπέτρου, επιφάνειας 6500 τ.μ., αποτελεί από το 2002 ιδιοκτησία του ΥΠΠΟΑ και το 2013 είχε αποφασιστεί από τις αρμόδιες Διευθύνσεις και υπηρεσιακά όργανα του Υπουργείου να φιλοξενήσει το Διαχρονικό Μουσείο της πόλεως του Αγρινίου με ειδική ενότητα αφιερωμένη στην ιστορία του καπνού.

Η Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο είχε πρωτοστατήσει από το 2008 στην προσπάθεια διάσωσης και αξιοποίησης του εμβληματικού αυτού βιομηχανικού κτηρίου της πόλεως του Αγρινίου για το σκοπό για τον οποίο αγοράσθηκε από το ΥΠΠΟΑ με την οργάνωση σχετικής ημερίδας σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2012, με εμπεριστατωμένη εισήγησή της προς το Υπουργείο ζήτησε την αξιοποίηση του αξιόλογου αυτού χώρου για την υλοποίηση του παραπάνω σκοπού.

Τελικά το ΥΠΠΟΑ αποφάσισε την αξιοποίηση των Καπναποθηκών και τη μετατροπή του σε Διαχρονικό Μουσείο, το οποίο θα περιλαμβάνει ευρήματα από την αρχαιότητα έως σήμερα, καθώς και τη δημιουργία ειδικής μουσειακής ενότητας αφιερωμένης στην ιστορία του καπνού, δεδομένου ότι το Αγρίνιο και η ευρύτερη περιοχή γνώρισε από την περίοδο του Μεσοπολέμου μέχρι το 2005 μεγάλη οικονομική ανάπτυξη λόγω της παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας εκλεκτής ποιότητας καπνών.


Πηγή: AgrinioSite



Δεν υπάρχουν σχόλια