«Λαϊκός πολιτισμός των Ελλήνων προσφύγων της Μικρασίας, της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου» είναι το θέμα της Διπλής παρουσίασης που θα πρ...
«Λαϊκός πολιτισμός των Ελλήνων προσφύγων της Μικρασίας, της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου» είναι το θέμα της Διπλής παρουσίασης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 [19.00] στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Πρόκειται για έναν κύκλο διαλέξεων για τον «Κύκλο του χρόνου στον λαϊκό πολιτισμό των Ελλήνων προσφύγων της Μικρασίας, της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου» με την Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, Δρ. Λαογραφίας, Διδάσκουσα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
1. Απ’ τη Βαγιοβδομάδα και το Λαζαροσάββατο έως του Άϊ-Γιώργη: Η γήινη έλξη του θανάτου και η Ανάσταση στον λαϊκό πολιτισμό των ελλήνων προσφύγων της Μικρασίας, της Ανατολικής Ρωμυλίας, της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου που εγκαταστάθηκαν στην Ξάνθη (από το 1922 μέχρι σήμερα).
2. «Μέρα Μαγιού…» στην εθιμική ζωή (από το 1922 μέχρι σήμερα) των Ελλήνων προσφύγων από τη Μικρασία, τον Πόντο και την Καππαδοκία, την Ανατολική Ρωμυλία και την Ανατολική Θράκη που εγκαταστάθηκαν στην Ξάνθη. Με την Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, Δρ. Λαογραφίας, Διδάσκουσα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Λίγα λόγια για τις διαλέξεις
Οι διαλέξεις στηρίζονται σε προσφυγικές καταγραφές και αναμνήσεις, όπως αυτές έχουν δημοσιευτεί από επιστήμονες λαογράφους και ερασιτέχνες λαογραφούντες μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Οι πληροφορίες για την τελετουργική οργάνωση του κύκλου του χρόνου αντλούνται από πρωτογενές υλικό με παρελθοντικές αναφορές, δηλαδή βασιζόμαστε στην αρχειακή και βιβλιογραφική έρευνα της προσφυγικής μνήμης, κυρίως της πρώτης γενιάς προσφύγων.
Το περιεχόμενο τους αφορά στο πώς ο λαός των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης και Ανατολικής Ρωμυλίας, της Μικρασίας, του Πόντου οργάνωνε τον κύκλο του χρόνου στο παρελθόν των κοινοτήτων εκείνων που γέννησαν και διατήρησαν τις λαϊκές τελετουργίες, ορισμένες εκ των οποίων συντηρήθηκαν στις νέες πατρίδες ως προσφυγική ταυτότητα και μνήμη. Μελετούμε το ζήτημα ἐν τόπῳ και χρόνῳ συγκεκριμένῳ, στο πλαίσιο της ονομαζόμενης «ιστορικής λαογραφίας» και αναπαριστούμε την πραγματικότητα των μικρασιατικών και θρακικών κοινωνιών εντός των οποίων επικρατούσε το ελληνικό στοιχείο. Επίσης διασταυρώνουμε το ἐν λόγῳ υλικό με τα ευρήματα επιτόπιας έρευνας (αρχείο: Γαρυφαλλιάς Γ. Θεοδωρίδου), την οποία διεξήγαγα σε πρόσφυγες της πόλης και της υπαίθρου του νομού Ξάνθης κατά το χρονικό διάστημα 1991-2021.
Πηγή: ErtNews
Δεν υπάρχουν σχόλια