Ο αρχαιολογικός θησαυρός της Αρκαδίας είναι μεγάλος και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας έχει να επιτελέσει ένα δύσκολο έργο, με στόχο να διαχ...
Ο αρχαιολογικός θησαυρός της Αρκαδίας είναι μεγάλος και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας έχει να επιτελέσει ένα δύσκολο έργο, με στόχο να διαχειριστεί και να αναδείξει όλον αυτόν τον πλούτο.
Βρεθήκαμε στη βιβλιοθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας με τον προϊστάμενό της Δρ Κωνσταντίνο Σ. Ι. Κίσσα για να συζητήσουμε σχετικά την έπαυλη του Ηρώδη Αττικού και το αρχαιολογικό μουσείο Άστρους, ζητήματα που απασχολούν για χρόνια το δήμο Βόρειας Κυνουρίας.
Ο κ. Κίσσας αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στον κύκλο διαλέξεων που πραγματοποιεί σε κάθε δήμο της Αρκαδίας θέλοντας να δημιουργήσει μια καλύτερη επαφή με το κοινό αλλά και να του δώσει απαντήσεις για θέματα που το αφορούν άμεσα.
Ο κ. Κίσσας μάς ενημέρωσε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με το δήμαρχο της Βόρειας Κυνουρίας κ. Καμπύλη για την διοργάνωση διάλεξης με θέμα τόσο την Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού όσο και για το κλειστό Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους
Η παραπάνω αναφορά οδήγησε στην ερώτηση ποια είναι τα σχέδια της Εφορείας και τι πρόκειται να γίνει.
Να υπενθυμίσουμε ότι αν κάποιος θελήσει να επισκεφτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους, το οποίο στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο της Σχολή Καρυτσίωτη, μπορεί να επικοινωνήσει με τη μοναδική αρχαιοφύλακα που θα ανοίξει το χώρο, ώστε να μπορέσει κανείς να απολαύσει τα εκθέματα. Το μεγάλο πρόβλημα που έχει οδηγήσει στο κλείσιμο του είναι το κέλυφος του κτιρίου, το οποίο έχει κριθεί ασταθές. Με την βοήθεια του ιδρύματος Αθανασίου και Μαρίνα Μαρτίνου, έχουν ήδη ανατεθεί οι μελέτες, ώστε να διορθωθεί το κέλυφος του κτιρίου. Μετά από αυτήν την αποκατάσταση θα προχωρήσουν σε επανέκθεση των θεμάτων με γνώμονα μια σύγχρονη μουσειολογική προσέγγιση.
«Το μουσείο αυτό, το οποίο είναι γνωστό παγκοσμίως και το έχουν επισκεφτεί σημαντικοί επιστήμονες θέλουμε να το αξιοποιήσουμε και αυτό θα γίνει πολύ σύντομα».
Όσον αφορά την έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού το πρόβλημα εντοπιζόταν στα πανέμορφα ψηφιδωτά, τα οποία είναι σκεπασμένα για λόγους προστασίας. Το καινούργιο είναι ότι εγκρίθηκε η μελέτη για φωτογραμμική αποτύπωση όλων των ψηφιδωτών, κάτι που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην καλύτερη ανάδειξη του χώρου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κίσσας, το υπουργείο Πολιτισμού βλέπει με πολύ θετική ματιά τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου δίπλα στη μονή της Λουκούς, όπου είχαν φιλοξενηθεί τα πρώτα ευρήματα για λόγους προστασίας. Ίσως τότε να μιλήσουμε και για την ίδρυση ενός σύγχρονου μουσείου, κάτι όμως που δεν βρίσκεται στα άμεσα σχέδια της υπηρεσίας.
Κλείνοντας, ο κ. Κίσσας μάς πληροφόρησε ότι και φέτος τα αρχαία θέατρα της Μεγαλόπολης, της Μαντινείας και του Ορχομενού θα λειτουργούν κανονικά, ενώ εξέφρασε το αίτημά του να στελεχωθεί με περισσότερα άτομα η Εφορεία: «Είναι ίσως μια από τις λίγες Εφορείες Αρχαιοτήτων στην Ελλάδα που έχει τόσους λίγους υπαλλήλους» όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρωταρχικός σκοπός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας είναι να προχωρήσουν άμεσα στις κηρύξεις αρχαιολογικών χώρων που εκκρεμούν πολλά χρόνια.
Πηγή: Αγγ. Γεωργοπούλου, Arcadia Portal
Δεν υπάρχουν σχόλια