Τμήμα της ιστορικής Μονής Δαφνίου Κατακόρυφα αυξήθηκε η επισκεψιμότητα της Μονής Δαφνίου με την περιοδική έκθεση «Φιλελληνισμός και Ελληνική...
Τμήμα της ιστορικής Μονής Δαφνίου |
Κατακόρυφα αυξήθηκε η επισκεψιμότητα της Μονής Δαφνίου με την περιοδική έκθεση «Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση: Η Μονή Δαφνίου μέσα από τους Περιηγητές» ξεπερνώντας τους 11.000 επισκέπτες.
Ο απολογισμός γίνεται καθώς η έκθεση, η οποία φιλοξενείται στην ανατολική πτέρυγα των μεταβυζαντινών κελιών της Μονής Δαφνίου, από τις 24 Νοεμβρίου 2021 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2022, ολοκληρώνεται. Πρόκειται για την πρώτη περιοδική έκθεση που διοργανώθηκε στον χώρο του μοναστηριακού συγκροτήματος και αποτέλεσε καρπό της προσπάθειας της Εφορείας την εκ νέου προβολή στο ευρύ κοινό της Μονής Δαφνίου, ενός από τα σημαντικότερα μνημεία του βυζαντινού πολιτισμού και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Η έκθεση διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με την «Αστική Κερδοσκοπικό Εταιρεία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς έργου «Αιγέας», στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Κεντρική ιδέα αποτέλεσε το κίνημα του Φιλελληνισμού που αναπτύχθηκε από την αρχή του αγώνα των Ελλήνων για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, ενώ παράλληλα αναδείχθηκε η σημαντική θέση της Μονής μέσα από τα έργα των περιηγητών και από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί κατά την διάρκεια της Επανάστασης. Η έκθεση αναπτύχθηκε σε δύο αίθουσες και περιλάμβανε αυθεντικά αντικείμενα, έργα τέχνης και όπλα του 19ου αι., διακοσμημένα με ελληνικά θέματα στο πνεύμα της εποχής, τα οποία προέρχονται από την ιδιωτική συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου, σύγχρονα χαρακτικά, με φιλελληνική θεματολογία, της αρχαιολόγου και εικαστικού Μαντούς Παπαϊωάννου και έργα περιηγητών με αντικείμενο την Μονή Δαφνίου και την ευρύτερη περιοχή κατά τον 19ο αι., ελαιογραφίες και παλαιές φωτογραφίες από την συλλογή του αρχιτέκτονα και συλλέκτη Γιάννη Ιγγλέση.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021 σε κλειστό κύκλο με αριθμημένες προσκλήσεις, λόγω των ισχυόντων τότε μέτρων κατά της πανδημίας. Ακολούθησε εισαγωγική ομιλία παρουσίασης της φιλοσοφίας και του αντικειμένου της έκθεσης και των συντελεστών της από την διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Χριστίνας Μερκούρη, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του επίκουρου Καθηγητή του Εθνικού και 2 Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεώργιου Πάλλη, με τίτλο: «Το μοναστήρι της όμορφης Μαργαρώνας: Η Μονή Δαφνίου μέσα από τα κείμενα και τις απεικονίσεις των περιηγητών (17ος - 19ος αι.)».
Για τις ανάγκες της έκθεσης και την πληρέστερη ενημέρωση των επισκεπτών συντάχθηκε και εκδόθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, με τη συνδρομή της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, πολυσέλιδο ενημερωτικό έντυπο, εν είδει οδηγού, με πλούσιο εικονογραφικό υλικό.
Μετά την μεγάλη ανταπόκριση του κοινού και το ενδιαφέρον πολλών σχολικών μονάδων, η διάρκεια της έκθεσης παρατάθηκε από τις 25 Μαρτίου 2022 που ήταν προγραμματισμένη η λήξη της, στις 11 Σεπτεμβρίου 2022.
Επιστέγασμα της έκθεσης αποτελούν οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για την τελευταία εβδομάδα της έκθεσης. Μεταξύ αυτών:
- Μουσική εκδήλωση, με τίτλο: «Ελλάδος Φίλων Απόηχος: τραγούδα γενναίε την ελευθερία, την αγάπη και τον ήλιο», θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 (ώρα 8.30μ.μ./ με πρόσκληση). Ο βαρύτονος Νικόλας Καραγκιαούρης θα ερμηνεύσει φιλελληνικά άσματα με την συνοδεία του πιανίστα Πάνου Λουμάκη και παράλληλη αφήγηση κειμένων σχετικών με το Φιλελληνισμό και την Ελληνική Επανάσταση από τον Μιλτιάδη Φιορέντζη.
Πηγή: The Huffington Post
Δεν υπάρχουν σχόλια