Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα ευρήματα του μετρό σε έκθεση στον Πειραιά – Προχωρεί το Μουσείο Εναλίων

Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων και ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με το κονώνειο τείχος δρομολογούνται στον Πειραιά αναδεικνύοντας την σπουδαί...

Τα ευρήματα του μετρό σε έκθεση στον Πειραιά – Προχωρεί το Μουσείο Εναλίων

Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων και ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με το κονώνειο τείχος δρομολογούνται στον Πειραιά αναδεικνύοντας την σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά του ενώ μια έκθεση παρουσιάζει τα σημαντικότερα ευρήματα που προέκυψαν από την μεγάλη ανασκαφή για την κατασκευή του μετρό ενός έργου που αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.

«Ο Πειραιάς διαθέτει ένα εξαιρετικά σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα, ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο αναδεικνύει την φυσιογνωμία του διαχρονικά. Σήμερα, υπάρχει μια δυναμική στον Πειραιά, καθώς η κυβέρνηση επενδύει ουσιαστικά στην πόλη», όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, εγκαινιάζοντας, παρουσία του δημάρχου Γιάννη Μώραλη την περιοδική έκθεση «Φαληρόθεν. Ανάμεσα σε δύο κόσμους» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, Μια έκθεση στην οποία παρουσιάζονται εκπληκτικά ευρήματα από τη σωστική ανασκαφή στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου εντασσόμενη στο σύνολο των εκδηλώσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Όπως επισήμανε η κυρία Μενδώνη απτό παράδειγμα της πλούσιας αρχαίας ιστορίας της πόλης αποτελούν τα ευρήματα του μετρό, εξαιτίας του οποίου πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανασκαφική έρευνα, που έχει γίνει ποτέ στον Πειραιά, και μάλιστα στον αστικό ιστό του. Από το έργο αυτό -όπως συμβαίνει πάντα στα δημόσια έργα υποδομής που υλοποιούνται στη χώρα – προήλθαν πολλά, εξέχοντα και ποικίλων εποχών ευρήματα, τα οποία, με τη συνεργασία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Αττικό Μετρό, το υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιά θα παρουσιάσει στο μουσειακό χώρο της ξύλινης αποθήκης.


Το Μουσείο Εναλίων

Οσον αφορά την ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο κτήριο του Σιλό, στο λιμάνι η κυρία Μενδώνη ανέφερε ότι  «Βρισκόμαστε στη διαδικασία της δημοπράτησης, ενώ η χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού περίπου 90 εκ. ευρώ, έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Πειραιάς θα αποκτήσει ένα μοναδικής σημασίας και εμβέλειας Μουσείο. Ολος ο ενάλιος αρχαιολογικός πλούτος της Ελλάδας, ο οποίος δεν έχει εκτεθεί ποτέ, εκτός από μεμονωμένα ευρήματα, θα παρουσιαστεί σε αυτό το μουσείο.  Επίσης, το έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, με έντονο πολιτιστικό χαρακτήρα λόγω του κονωνείου τείχους, και αυτό δρομολογείται από τον Δήμο Πειραιά».

Για την έκθεση «Φαληρόθεν. Ανάμεσα σε δύο κόσμους» εξάλου, η υπουργός σημείωσε ότι «η σωστική ανασκαφή στο ΚΠΙΣΝ, η οποία διενεργήθηκε με απόλυτα συστηματικό τρόπο, συνέδεσε και ερμήνευσε και τις παλαιότερες έρευνες στην ίδια περιοχή και απέδωσε ευρήματα, τα οποία συμπληρώνουν ψηφίδες, όχι μόνο του αρχαιολογικού παρελθόντος της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, αλλά και του ιστορικού παρελθόντος της Αθήνας και της Αττικής».


Τα ευρήματα του μετρό σε έκθεση στον Πειραιά – Προχωρεί το Μουσείο Εναλίων

Η έκθεση

Η έκθεση αρθρώνεται σε 4 ενότητες: Οι δύο πρώτες έχουν κύριο άξονα τα αττικά έθιμα ταφής, κατά την πρώιμη και ύστερη αρχαϊκή περίοδο. Εστιάζουν στα αντικείμενα που συνόδευαν τον νεκρό, αλλά και σε αυτά που αποτέλεσαν μέρος της τελετουργίας για τη φροντίδα του στο τελευταίο ταξίδι. Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην πρωτοαττική κεραμική, ενώ η τέταρτη ενότητα παρουσιάζει τρεις ταφές που έχουν εξεταστεί από την άποψη της βιοαρχαιολογίας. Δηλαδή, παρουσιάζει την ταυτότητα των ανθρώπων που έχουν ταφεί και αφηγείται στοιχεία από την ιστορία της ζωή τους.

Η πρώτη μαρτυρία για την ύπαρξη νεκροταφείου στο Δέλτα Φαλήρου είναι καταγεγραμμένη ήδη από το 1864,  ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα πραγματοποιήθηκαν  δύο -μικρής έκτασης- ανασκαφικές έρευνες σωστικού χαρακτήρα, από τους Κ. Κουρουνιώτη (1911)  και Ε. Πελεκίδη (1915). Από την τελευταία προέκυψε και το ανορθόδοξο -για τις αντιλήψεις της εποχής- εύρημα της ομαδικής ταφής 18 ενηλίκων, οι οποίοι εκτελέστηκαν με αποτυμπανισμό. Συστηματικά, η περιοχή ανασκάφηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στη θέση του παλαιού ιπποδρόμου.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται με την επιμέλεια της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιά Στέλλας Χρυσουλάκη και τη συνεργασία των αρχαιολόγων  Ιωάννη Παππά, Δώρας Ευαγγέλου, Αλεξάνδρας Συρογιάννη, Αικατερίνης Παναγοπούλου και Ανδρομάχης Καπετανοπούλου, θα διαρκέσει έως 31 Δεκεμβρίου 2023.


Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια